Steinberg Nuendo için veya genel yardım

Öncelikle bu forumda yanıt yazan, gerçekten çok iyi niyetli ve bilgili bulduğum arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Siteyi sürekli takip ediyorum. Hemen hemen tüm topic'leri kaynak düşüncesiyle kaydettim. Bazılarını birden fazla okudum. Bu site sayesinde gerçekten ufkum çok genişledi. Ben pop müzikle uğraşan bir rocksever besteci olarak (bunun sebebini sormayın) asla başka bir forumda göremediğim kaliteli seviyesiyle burayı çok seviyorum. Bu seviyeye sadece yanıtlayanlar değil, hemen hemen tüm katılımcılar dahil... Arkadaşım bir Cubase problemine bir-iki sitede çözüm aradı. Aynı problem bana da aitti. Tabi hemen yanıt gelmeyeceğini biliyordum. Birileri görecek de, görse de üşenmeyip yazacak da ve en önemlisi o bilgiyi bir tek kendisinin bildiğini sanıp da bir sır gibi saklamaktan vazgeçecek de (Bir nevi tüm kariyer sorgulanıyor) vs. vs. Ben arkadaşıma bekle dedim ve sorumu buraya sordum. Hemen bir arkadaş yanıtladı. Başka bir arkadaş da biraz daha teferruatlı olarak anlattı. Şimdiye kadar katılımcı olamamamın sebebi önce her şeyi okumak, gereksiz soru sormamaktı. Belki dolaşılan konulardan ama detaylardan sorularım olacak. Birikmiş sorularım aşağıya yazacaklarım değilken birdenbire öncelikli yanıt almam gereken soru olarak ortaya çıktılar:

Cubase SX kullanıcısıyken Nuendo kullanmaya karar verdim. Eksiği yok, fazlası var. Ama çeşitli sitelerde dolaşmama rağmen İngilizcemin yeterli olmaması dolayısıyla iki programın arasındaki farkı tam olarak anlayamadım.

1- Görüntü aynı olmasına karşın Nuendo'nun fiyatı neredeyse Cubase'in iki katı pahalı. Sebebi ve doğal olarak artıları ve varsa eksileri nelerdir?

2- Projeden wave datası oluşturma (Export Audio Mixdown penceresinde) esnasında gelen
Stereo Split
Stereo Interleaved
N. Chan. Split
N. Chan. Interleaved
seçeneklerinden hangisi seçilmelidir veya bu seçenekler arası fark nedir?

Yanıtlar için şimdiden teşekkür ederim.[/img]
 
Selam cafer,

Foruma hosgeldin. Yazdiklarin icin ayrica tesekkurler.

Once ikinci soruna cevap vereyim. Projeni bitirip .wav dosyasi olarak ihrac edecegin zaman "stereo interleaved" secenegini kullan. Bu sana bildigin stereo .wav dosyasini verir.

Iki program arasindaki farka gelince... aslinda giderek azalan bir fark bu. Sorunun cevabi daha cok programlarin gecmisinde yatiyor.

Nuendo basindan beri multi media, post production ortamlarinda kullanilan, profesyoneller arasinda genel kabul gormus saygin bir programdir. Goruntuyle sesi eslemek istedigin durumlarda son derece isine yarayacak cok gelismis ozellikleri mevcuttur. Kaya gibi saglam bir performansi vardir, insafsizca yuklenmedikce kolay kolay cokertemezsin. Tum derinligine ragmen ogrenmesi oldukca kolaydir. Ayrica ben estetik olarak tum benzeri programlar icinde en cok onun arayuzunu begenirim, bu da onemli birsey cunku yeri geldiginde saatlerce gozunu dikip baktigin birseyden bahsediyoruz.

Cubase ise Steinberg'in MIDI sequencer olarak baslatip sonra uzerine ses kayit ve isleme fonksiyonunu da yamadigi bir programdir, ufak ve orta capli donanimlara yonelik olarak gelistirilip pazarlanmaktadir. Yakin zamana kadar alay konusu olan bir audio performansi vardi, Steinberg'in programa getirdigi yenilikler de cozdugunden fazla sorun yaratiyordu. Fakat SX serisine gecilmesiyle birlikte Nuendo'nun ses "motorunu" Cubase'e adapte ettiler ve Cubase'in performansi da ciddi bicimde duzeldi.

Dolayisiyla aslinda eger ses-goruntu eslemeyle isin yoksa Nuendo'ya ihtiyacin yok, Cubase de isini gorur. Ama Turkiye kosullarinda iki programin arasindaki fiyat farki hicbir anlam ifade etmedigine gore, Nuendo'yu tavsiye ederim. Senin de dedigin gibi fazlasi var, eksigi yok.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Teşekkür ederim

Dışarıda durumu nedir bilmiyorum ama Nuendo'nun Türkiye'de kullanıcısı az diye biliyorum. Ben SX 1.02 kullanıyordum. İki üç efektte cızırdamaya başlıyordu. Ki bilgisayarda P4 2.8, 1,5 GB Ram, sistem harddiski 120 GB, audio harddisk'i 200 GB, Backup harddisk'i de 200 GB. Ses kartı da M-Audio Firewire 410. Diğer özellikleri de (anakart, ekran kartı vs.) çok iyi. Olmaması gerekiyordu. Nuendo'yu kullanmaya başladıktan sonra hiç kilitlenme yaşamadım. Özellikle de bol efektli projelerimi üst üste açtım. Ctrl+Alt+Delete yapıp programın CPU kullanımını sürekli takip ettim. %50'yi aştığını görmedim. SX 1.02 neredeyse 2 projede %90'lara varıp programı yeniden açmamı veya bazı Audio kanallarını kapatmamı gerektiriyordu. Çok stabil bir program gibi gözüküyor. Kendimi birden Windows 98 kullanırken Windows 2000 gibi daha güvenli bir şey kullanıyormuşum gibi hissettim. Hatta çalışma aralıklarında yaptığım CacheBoost programını hiç kullanmama gerek kalmadı. Bilgisayar en iyi performansa göre ayarlıydı, tekrar en iyi görünüme getirdim. Ekran çözünürlüğünü maksimum yaptım. Bana mısın demedi. Gerçekten çok başarılı bir program. Tek kaygım burada oluşturduğum projeleri Cubase'de açabiliyor muyum idi. Kontrol ettim, açabiliyorum. Cubase cpr ve npr uzantısını hiç problemsiz açıyor. Tek deneyemedeğim kanallarda kullanılmış Cubase'in orijinal efektleri ne oluyor. Çünkü Cubase efektleri Cubase FX... diye giderken bu programda aynı efektler isim değiştirmişler. Nuendo FX... gibi.

Demişsiniz ki: Ama Turkiye kosullarinda iki programin arasindaki fiyat farki hicbir anlam ifade etmedigine gore, Nuendo'yu tavsiye ederim. Senin de dedigin gibi fazlasi var, eksigi yok.

Derim ki: İki program arasında fiyat farkı var. Nuendo daha az gittiği için elden çıkartmaya bakıyorlar, fiyattan kırıyorlar. Şaka tabii ki.
 
N. Chan. Split
N. Chan. Interleaved surround çalıştığında karşına çıkıyor, n= Kanal sayısı

4 Kanal output a göre bir kayıt yaparsan ve onu N. Chan. Interleaved seçerek mixdown edersen karşına windows media player ın çalabileceği bir surround wave dosyası çıkar. Spliti seçersende 4 tane mono wave dosyası verir.
 
Cubase'de kullandigin her turlu efekti Nuendo ile de kullanabilirsin. Efektlerin .dll uzantilarini Nuendo'nun VSTPlugIns klasorune kopyalaman yeterli.

CPU performansini olcmek icin de Ctrl-Alt-Del'e gerek yok, cok daha hassas bir olcum cihazi Nuendo'nun icinde var, Devices- VST Performance'a gidince goreceksin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Reason

Ctrl+Alt+Del ile izlememin sebebi diğer programlarında CPU kullanımını görmek için. Özellikle Reason'ı da inceliyorum. Yanıtlar için çok teşekkür ederim.
 
selam,

Geçen hafta Hamburg/Steinberg de, Steinberg distribütörleri için düzenlenmiş olan Nuendo ağırlıklı bir seminer/tanıtıma katıldım.
Nuendo ile Cubase arasında şu anki farklar gerçektende o kadar çok değil.

Diğer arkadaşların da belittiği gibi özellikle post-production ile ilgileniliyorsa ve RS-422 senkron önemli ise başka seçenek yok. Bunun yanında network üzerinden ortak çalışma yanlız Nuendo'ya özgü. Seminer sırasında önümüzdeki aylarda Cubase ile Nuendo'nun arasındaki farkların gittikçe açılacağı ortaya çıktı. Nuendo'ya özel control surface "ID", high-end sync/clock generator "Timebase" yanlızca Nuendo için üretiliyor. Yakın bir gelecekte Nuendo'ya özel ses kartları planlanıyor...

Şu andaki versiyonlarda Nuendo V2.x ile Cubase SX V2.x in audio engineleri aynı. Yani makinelere aynı derecede yük bindiriyorlar. SX V1.x te farklı engine kullanılıyordu. Tabi şunu unutmamakta fayda var -sözüm meclisten dışarı- kırık programlar her nekadar çalışıyor gibi görünselerde kullanım sırasında gittikçe daha fazla memory kullanma ve sisteme daha fazla yük bindirme gibi yan etkileri olduğu unutulmamalı. Ozellikle synposx.dll patch'inin memory'yi zaman içinde tükettiği biliniyor....:)
Cubase ile Nuendo arasındaki farkları açıklayan bir pdf dosyasını http://www.compel.com.tr/genel/sss.html adresinde bulablirsiniz

Iskender
--------------
Compel Ltd.
 
Link icin tesekkurler apollon. Soruyu gayet guzel cevaplandiriyor. Ben bu arada sitenizi ilk defa gormus oldum, Turkiye'de boyle ciddi kuruluslarin oldugunu gormek sevindirici. Tebrikler.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
M-Audio Firewire 410

İskender Bey, merhaba, Firewire 410'u bana siz önermiştiniz, özelliklerinden çok memnunum. Hazır sizi burada görmüşken tekrar teşekkür edeyim dedim. STUDIOPHILE SP-BX8 hoparlörleri de yine sizden almıştım. Onlardan da memnunum. Ayrıca sitenizi takip etmeme rağmen linkteki bölümü görmemiştim.
 
Geri
Üst