Di Box Ve Ses Kartı Kullanımı

Uzun süredir çalımımın ne derece olduğunu dinlemek için kayıt işlerine girmek istiyorum. Uzun uzun kayıt edit büdüt işlerine de ayıracak vakit yok.

Pedal zincirinin sonuna DI box koysam onu da ses kartına yollasam nasıl bir performans çıkar, denediğiniz tavisye ettiğiniz di box+ses kartı kombosu var mıdır? Unutmadan; bu iş satılacak 3 4 pedaldan finanse edilecek, çok tutmaması önemli :)
 
Hocam video altinda bahsetmistim detayli ama tekrardan yazayim. Gitarinizi tek basina ses kartina girip yazilimlarla kayitlar yapabilirsiniz. Ancak en kral programi da kullansaniz sesler oyuncak gibi olacaktir. Dogru ayarlarla hosunuza gidecek sesler elbette yaratabilirsiniz. Bu zamanla oluyor.

Ancak ben inaniyorum ki her zaman direk analog ortamda sinyale mudahale en guzel sonucu verir. O yuzden sesi bilgisayara aktardiktan sonra minimum yazilim kullanmak en iyisi. Ha ama bu daha cok hassassaniz onemli.

Videoda, en son di-box vardi malum. 50 liraya aldim ikinci el ki sifiri da pek pahali degil. Baska kabin simulasyonu yapan di-box secenekleri de var elbet. Ancak bunlarin hicbiri kayit icin sart degil. Ben yalnizca yukarida yazdigim sebepten oturu tercih ediyorum. En dogal en etkili sonucun bu sekilde alindigina inaniyorum -mikrofonsuz kayitlarda-.

Benim kullandigim ses kartinda hem normal jak girisi var hem mikrofon girisi (XLR). Kabin simulasyonu yapilmis di-boxtam gelen kablo Xlr girise gidiyor. Bu olmasaydi normal jak girisinden girip programlarla halledecektim. Ses kartimin da ikinci elini yakin zamana kadar 150 liraya gormustum bu arada. M audio mobile-pre.

Di-box'in baska artisi ne olabilir, mesela sahnede mixer'e girecekseniz pedallarinizi, ev ortami olmayacagindan, yazilim kullanma isi zor olacagindan, bu gibi durumlarda hayat kurtarabilir.

Sunu da ekleyelim; bu alet yalnizca kabin simulasyonu yapar. Yani eger setupta drive distortion pedalindan geliyorsa yine mixer'e girmek icin, guzel bir sonuc icin, clean sesleri de sekillendirecek bir preamp'e ya da simulatore ihtiyaciniz var. Bu ne demek; sadece drive kaydedecekseniz belki pedallar arti di-box idare eder sonuc verebilir ama pedallar kapaliyken, clean kaydedecekken, ton son derece boguk olacaktir. Bunu da zaten videonun baslarinda tum pedallari kapatip gostermistim. Sonra gt-2'yi aktif edince ses ortaya cikmaya basliyor.

Ozelden de her turlu yardimci olurum akliniza takilan sorular icin.
 
Su an tam sizin durumunuza uygun olan, yalnizca kayit icin, videoda da ana gitar sesinin geldigi Ms twin shakti gt-2'dir. Kendi icinde kabin simulasyonlu cikisi da var. Hic ugrasmadan direk takip kaydedebilirsiniz ki ben zaten video haricinde yalnizca onu kullaniyorum. Bir o, bir de ses karti kovalamaya bakin, tamamdir :)
 
Eğer hi-gain tonlar seviyor ve çalıyorsanız analog pedal sonuna DI Box (kabin simulasyonlu) koyarsanız, sonuçlar çok çok tatmin edici olmuyor, çamurumsu bir ses elde ediyorsunuz. Yine de iş görür mü görebilir. Ama clean crunch ise esas ilgi alanınız, pedalların sonuna ucuzundan bir Joyo JDI-01 DI box (kendinden kabin simulasyonu üzerinde mevcut) bile taksanız, çok tatmin edici güzel sonuçlar alabilirsiniz. Yıllarca direkt ses kartına pedal bağlama işleriyle haşır neşirim, dediğim gibi heavy tonlarda, maalesef çok iç açıcı değil sonuçlar. Palmer PDI bile alsanız sonuç aynı. Kendi tecrübelerime göre, bu durum kabin simulasyonu kendi üzerinde mevcut pedal, amfi vb tüm aletler için geçerli. (Örnek Sansamp GT-2, AMT Electroincs pedalları vb)

Bu tip direkt sisteme pedal, amfi girilmesi ile ilgili kendi tecrübelerime dayanarak, belki fikir verir diye şunları da ekleyeyim : Direkt sisteme girerek elde edilen tonlarla harika overdrive tonları elde etmek mümkün, cream tabiri solo tonları elde etmek mümkün. (çok hi gain olmayan solo tonlarında). Ama drive açıkken şöyle bir açık akor vurayım, dediğinizde şapka düşüp kel görünüyor, sesin nasıl dağıldığı ve çamurlaştığını duyabiliyorsunuz.

Daha da detaylı örnek vereyim. Legato çalımınız ne kadar temiz olursa olsun, özellikle bas tellere doğru legato ile çıkarken ton çamurlaşıp legato hissiyatını ve çalım şevk ve isteğinizi kırabiliyor. Bir amfinin kabininden çıkan, temiz çalımlı bir legato nasıl yağ gibi akar, havada süzülürse, direkt pedal girdiğinizde tam tersi oluyor. :ROFLMAO: Çare nedir derseniz, bolca reverb eklemek. Reverb arttıkça çamurlaşma azalıyor ama, düğün salonu gibi bir soundla çalmakda hiç hoş olmuyor. :D

Benim pedalları direkt sisteme girerek çalmayı en sevdiğim olay, ağırlıkla alt 3 telde melodik çalmak. Amfide duymadığım detayda ve kristal temizlikte sesler elde edibiliyorsunuz. Bu da bir çok ünlünün slow şarkılarda yeri gelip direkt sisteme girerek kayıt almasını açıklıyor sanırsam.

Aklıma gelen bunlardı, umarım yardımcı olabilmişimdir.:)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Valla bilgiler için çok teşekkürler, ses kartı ok, steinberg UR22 veya focusrite 2i4 gibi bir kart, denk geldiğinde de joyo di box işimi görür, high gainle işim yok zaten güzel drivelı tonlara kadar kaydedeyim yeter :)
 
Guitar rig gibi programlardan sadece amfi ve kabin sim açıp direk pedalları ses kartına girdiğimde fena sonuç almıyorum. Programdaki pedal ve amfi gaini işi biraz bozuyor mumkun olduğunca drive pedaldan kabin simleri pc den alınca fena olmuyor.
 
Geri
Üst