Midi Klavye Için Ses Kartı

Merhabalar;

M-audio Mini 32 midi klavye alırsam, mevcut Laptop'umla Cubase üzerinden VST'leri gecikme sorunu olmadan kullanabilir miyim?
Laptop, Asus - Windows 8.1 Pro işletim sistemli 16GB Rami olan performanslı bir cihaz. Dahili ses kartı ile ilgili tek gördüğüm IDT HD Audio yazısı.
İlla ki midi klavyeyi alıp, denedikten sonra ona göre ses kartı alabilirim ancak yine de bütçe ayarlaması için faydalı olacaktır.

Yardımlarınızı bekliyorum.

Burak
 
Asio4all ile çok büyük gecikme sorunu olmadan kullanabilirsin. Ancak harici bir ses kartı çok daha iyi sonuç verecektir. Yine de benim tavsiyem analog kayıt yapmayacaksan, çok da gereğinin olmadığı :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Analog kayıttan kastınız nedir? Ben çok önceleri M-Audio Keyrig 49 ile fasttrack ses kartını kullanıp, iyi sonuç almıştım.
O zaman midi klavyeyi alıp, sonrasında karar vereyim. Kullanım amacım tamamen VST'ler ile beraber kullanmak. Klavyeyi iki el ile bile çalmadan beste yapacağım.
 
O midi klavye USB ile bilgisayara bağlanıyor, dolayısıyla ses kartı ile klavyenin bir ilgisi yok. Cubase, Protools gibi bir DAW üzerinden VST'leri kullanabilirsiniz.
 
Analog kayıttan kastım, gitar, mikrofon kaydı gibi ses kartının preamplerini kullanacak şeyler. Yalnız ses kartı ile klavyenin bir ilgisi var. Midiyi kaydetmekse durum, hiç bir alakası yok evet. Ancak vst lerden çok düşük gecikme ile monitör etmek için düzgün bir ses kartına ihtiyaç var. Çoğu ses kartı 1-5ms arasında bir gecikmeyi rahatlıkla verebilir. Asio4all ile 15-20ms tutar tahminim. Ama daha iyi bir fikir edinmek için asio4all driverını kurup deneyin;
ASIO4ALL - Universal ASIO Driver
Herhangi bir vst yi de şu program yardımıyla klavye ile kontrol ederek kontrol edip deneyin;
VMPK. Virtual MIDI Piano Keyboard
Yine de tavsiyem, bir daw üzerinden 4-5 vst açıp denemek(mesela ben mtuner, eighty eight ensemble, mmultibanddelay, mcompressor vs. üstüste koyup deniyorum). Bir de üstüne kayıt denemek. Ona göre asio buffer ı düşürerek en düşük sorunsuz gecikmeyi elde etmeye çalışın. Yine de çok fazla iyimser olmayın, zorlamaya çalışın yani :D
 
Geri
Üst