Forumların Eski Tadı Kalmadı..

Yanliş hatırlamıyorsam 2004 veya o civarlarda forumdan "punk" sayesinde Türkrock.Com ile tanıstım. Kendim de gitar caldıgım ve bu işlere merakli bir ergen oldugum için kısa sürede sarmıştı beni forum.Hergün deli gibi alım-satım'da takaslık alet arıyordum.Paramız olmadıgından ama bir yandan da yeni aletlerin sevdasına düştüğümüzden deli dana gibi çırpınıyordum forumda :) Geçen gün aklıma geldi uzun bir zaman sonra tekrar girdim foruma. Cidden içim bir kötü oldu. Şimdi myspace'deki arkadaşlıklarıma o dönemki dostluklarıma hele ki sosyomata hiç girmiyorum.Ama sanki şu sosyal medya denen bok işi birazcık samimiyetsizleştirdi. En azından ben çok romantik kafada düşünüyorum.Ne dersiniz ?
 
Yaş itibarı ile o kadar eskileri pek hatırlayamayacağım fakat benim de o çağlarım yine forum üzerinde geçti denebilir. Birçok güzel insan tanıdım/tanımaya devam ediyorum. Hatta bir üye ile yüzyüze tanışıp bolca vakit geçirdik beraber. Çok çok keyifliydi. Yine halen ara ara irtibata geçtiğim fakat yolda karşılaşsak tanımayacağım arkadaşlarım oldu :D Birçoğu halen üye fakat başlıklardan çoğu zaman uzak duruyorlar. Bu konuyu konuşmuştuk geçenlerde. Sosyal medyanın etkisi nedir tabi pek bilemiyorum fakat son 1-1.5 yıldır üslup çokça değişti ne yazık ki.
 
Forum ne derseniz deyin yine iyi durumda. Topluma bakınca, tat mat hak götüre, maşallah çekiyorum foruma :)

Beş yıldır bu forumdayım. Daha öncesi için ahkam kesecek durumda değilim, zira yoktum. Yine de büyük ihtimalle, eskisi gibi değildir tabii. Forumu renklendiren kullanıcılar çekildikçe, yeni gelenler -en azından çoğu diyelim- yerini tutmadı büyük ihtimal. Zaman ilerliyor, tersi gibi etik ve moral değerlerimiz ve bilgi seviyemiz geriliyor.
 
insan sadece geçmişiyle tatmin olur olay bu ...geçmişteyken hep mutluyduk .. bi 5 yıl sonrada bugünleri mutlu günler olarak hatırlayacağız :)
 
Öyleyse;
7dc76c5aa9d377ebfb21780914c019c7.jpg

:D :D :D :D
 
Ben baya yeniyim tabi ama eskiden takıldığım farklı forumları düşününce; insanların artık forumları sadece işlerini halletmek için kullanması en büyük etken. 100 kişi üye oluyorsa 90ı bir şey sormaya geliyor. Bu kötü bir şey mi? Bence o kadar da değil, ben de o yüzden geldim :D Ama asıl acı olan şey işlerini halledip çekip gidiyorlar.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Bakın sorun ne bence biliyor musunuz? Birçok şeyi hızlı tüketmeye başlamış oluşumuz. Eskiden bir gitar pedalı alacakken foruma bir başlık açardık,sonra yanıt geldi mi diye gün içinde ara ara bakardık. Yani cep telefonumuza bildirim falan gelmezdi ve bu yüzden de ıskalamazdık. Aslında bu o kadar derinlemesine noktalara gider ki , ve hele su dönemki ruh halimle dayar döşerim buraya. Biraz daha sakin kafayla detaylı yazacagım. Bu arada canı sıkkın olan lake of tears-so fell autumn rain açsın bakıyım. dinleyin :))
 
Aslında forumdaki bu durumu şu şekilde de düşünebiliriz:
Her gelen yeni nesilin konuşma - tartışma - anlaşma vs gibi etkinlikleri kültürel evrimler çerçevesinde bir önceki ya da bir sonraki nesle çok daha farklı gelecektir.
Bende foruma ilk girdiğim dönemde 2004 yılıydı sanırım, lise son sınıftaydım ve her gün foruma girerek, enstrumanlar hakkında, müzik hakkında okuyordum. Yazmaktan çok okuyordum hatta şunları da hatırlıyorum o dönemde herhangi bir şey yazmadan, sormadan ya da cavpa vermeden önce defalarca düşünüyordum :)
Alım-Satım forumu ise üniversite döneminde bir alışkanlıktan çok ekipman deneme hastalığına varacak seviyelere ulaşmıştı. Tabi ki bir üniversite öğrencisi olarak alım gücümüz oldukça sınırlıydı ama minimalist düşünerek fiyat/performans açısından en iyisini arardım daima.

Yukarıdaki kısa anekdot ile birlikte forumdaki (bende dahil) şikayet edilen ''Eskiden buralar tadından yenmezdi'' gibi söylemleri yaparken forumdaki kullanıcı kitlesinin indeksi de önemli. Üyelerin daha doğrusu aktif üyelerin yaş aralığı, ilgi duydukları eğilimler ve yazma dili alışkanlıkları da forumu şekillendiriyor.

Aslında farkına varmadan sıkıcı olduğunu düşündüğümüz bizden önceki nesillerin ya da anne-babalarımıza dönüşüyoruz :) asıl tehlike burada sanırım :)
 
Are forums dying? fena açıklamalar getirmiyor.

Nitelikli bir bilgi arayan kişi google'a yazdığında konuyla alakalı uzmanlaşmış bir blog'a ya da youtube da bir tutorial'a yönleniyor.

Facebook, Twitter gibi ışık hızıyla tepki alınıp verilen mecralar daha cazip geliyor ve bu alışkanlıklar oturdu.
Bu hızdan sonra cort mu alsam ibanez mi diye sorusu olan adam, bu sorunun cevabı için iki saat beklediğinde ruh hastası olup neden kimse bakmıyor diye foruma atar ve giderlerini belirtiyor. Üzgünüm forum böyle bişey.

Forumlardaki eski kullanıcılar her gelenin ilk kez kendi başına geldiğine inanıp sorduğu soruları en fazla üç kere cevaplayıp sonra kendi kabuklarına çekiliyorlar. Burada aramanın önemine kullanıcıların inanması lazım.

Foruma üye olma fikri büyük bir üşengeçlik zincirinin başlangıcı. Şu aralar Google+ hesabı bu konuda iyi iş çıkartıyor. Sanal bir kimlik kartı gibi işliyor.




Forum bence hala güzel bir sistem hele ki iyi bir moderasyonla kan gövdeyi götürmüş, tartışılıp doğrusu bulunmuş konular temizlenip arşivlenirse her zaman değerini koruyacak bir bilgi hazinesi. Aramaya her zaman inanalım :)
 
11 yıldır giriyorum foruma ilk 2 yıl gitar bile çalmıyordum o zamanda hoştu hala hoş. Tabi eskisi kadar aktif değil forum, az ama öz sıcakkanlı insanlar var forumda hala :)
 
Eski sıcaklığı bulamamış olan arkadaşları anlarım elbette ama benim gibi öğrenecek çok şeyi olanlar için burası hem en rahat dilde anlayabileceğimiz bir ansiklopedi hem aradığımız birçok ekipmanı bulabildiğimiz bir cennet adeta. Foruma yazan biri değilim ama burası olmasa hayatımda bir şeyler eksik kalırdı desem hiç abartmış olmam.
Bir kişinin yazdığı tek bir satırın dahi fark yaratabildiği şu ortama olan inancımızı kaybetmeyelim arkadaşlar. Çünkü burada güzel insanlarla tanışıp güzel alışverişler yaptım, dahasının geleceği konusunda da hiç şüphem yok. Hepiniz iyi ki varsınız..
 
2008 de üye olmuştum foruma... Eski canlılığı yok evet. @Kutay_ ın yazdıklarına aynen katılmakla birlikte sadece teknolojide görmüyorum sıkıntıları. Yeni yetişen nesille eski nesil arasındaki jenerasyon farkları ve fikir çatışmaları bu boyuta getiriyor. Geçen mesela bir yazı yazmıştım, memlekette yaşanan gelişmelere dair konusuna sonra moderatör moderasyon yaptı sildi, üstüne konuştuk biraz üyelerden şikayet geliyor diyor, adam da haklı ne yapsın, ama ben o yazıyı o muhalif yazıyı 8 sene önce 5 sene önce onu da geçtim 3 sene önce yazdığımda forumda kimse silme ya da şikayet etme gereği duymazdı. Değişen bunlar. Günlük yaşamdaki değişen kimlikleri forumlarda da görüyoruz. Nüans farkları olabilir bazen genç arkadaşlarla ben 30 yaşımı doldurdum örneğin aynı pencereden bakamam onlarla ben kendi içimde bile 10 sene önce bana doğru gelen bir mevzu şimdi yanlış olabiliyorken genç arkadaşlarla bu konuda fikir ayrılıkları gayet normaldir. Ancak saygı unsuru yeni üyelerde ya da genç jenerasyonda bizlere göre çok farklı. Bir konuda bilgim yoksa örneğin ben konuşmam ama bir başka arkadaş ahkam kesebiliyor. Bir arkadaşa birşey söylüyorsun adam en üst perdeden cevap veriyor. Sana özelden bir sürü laf sallıyor, bunun sonucunda ise şahsi fikrim sadece konuları izliyorsun bazen hoşuna giden birşey olursa yazıyorsun o da çok nadir.
 
Ben daha yeniyim. Bilgisayara uzağım. Telefondan giriyorum.

Şimdi; Forum kurulalı ne kadar oldu bilmiyorum amainsan zamanla muhakkak soğuyor ister istemez. Bu bende de mevcut (forumdan değil) büyük ihtimalle buna dayanıyo forumdaki sessizlik
 
İnsanlar arası sıkı ilişkiler ve samimiyet olmazsa forum ortamı olmaz. Önceleri forumlarda bir çok insan birbirini ismen ve cismen tanırdı. Şimdi ise bir çok insan ya kendi derdine düşmüş, ya da caka satma peşinde. Kimse üzerine alınmasın tabi ki ben bütün forumlar için genel olarak konuşuyorum, eskisi gibi bir ortam malesef yok. Örneğin ben Samsun'a ilk geldiğim 2008 yılında bir foruma kaydolmuştum, samrock idi yanlış hatırlamıyorsam, oradan büyük bir çevre edindim, gruplar kurduk, konserler verdik , tanıştık sohbet ettik. Ama tabi sonrasında o forum da yok oldu, üniversite kazanıp gidenler oldu, iş hayatına girenler oldu, oldu da oldu, aramıza yeni katılan nesil de facebook, twitter vs. sosyal medyaları daha bir benimsedi, son taso gençliği, son mahalle maçı gençliği ve belki de son piknik gençliği olarak, son forum gençliği dönemimiz de sona erdi. Yeniler teknolojinin kölesi oladursun, biz de kalanlarla bir iki bir şey paylaşmaya çalışacağız artık.. Yeni nesile de kapımız açık olmakla.
 
foruma uzun zamandır yazmıyorum, burdada bir mesajım bulunsun konuyu takip etmek adına. serdar_secme ye hak veriyorum.
Forumdaki o eski tad yok aslında, ancak; yine birsürü foruma nazaran çok çok kalitelidir burası. En sevdiğim forumlardan biridir.
 
Geri
Üst