Hammer On / Pull off = ?

ikisi de sol el teknikleri; penalamadan yapilir, tele parmak ucu ile "vurmak" hammer on, birakmak ta pull off oluyor. Yuksek gainli durumlarda iyinetice verir. Bunlarin bol kullanildigi stile legato deniyor.
 
Playmaker abicim yazdığını okudumda hammer-on ve pull-off un ne olduğunu bilmesem tam olarak anlıyamazdım. Affınıza sığınarak birde ben anlatmaya çalışim

Hammer-on da, pull-off da pena ile tele vurmadan ses çıkartmayı amaçlar. Hammer-on da genellikle daha önceden vurduğun telin üstündeki 2. bir nota sol eldeki parmaklar yardımı ile pick edilmeden çıkarılır. Genel olmayan durum ise, bizim gibi insanların pek başarılı olmadığı ama Ritchie Kotzen gibi canavarların bir yandan sağ elleri ile annelerine el sallıyaraktan yaptıkları gibi daha önceden pick etmediğin bir telde yine parmağını vurarak ses çıkarmaktır.

Pull-Off ise parmağını tele hafif bir hareket verecek biçimde aşağıya dopru çekip çektiğin pozisyonun gerisinde kalan notaya ses verme çabasıdır.

Bu ikisi birleşince legatoyu oluşturlar. Playmaker abimizin dediği gibi gainli ortamın yarattığı compressyon sayesinde ses çıkartmak kolaylaşır. Legatonun espirisi pick ederek çalmaya göre geçişlerin daha yumuşak olmasıdır. Ayriyetten hız yapmak içinde keyifle kullanılır :)

Bide kendi yazdığımı okudum, ne olduğunu bilmeseydim kendi yazdığımdanda anlayamıyacağım sonucuna vardım, inşallah sen anlarsın soloist
 
Arkadaslar kisa bir aciklama gerekli hale geldi:

Birbiri ardindan gelen notalarin birbirine baglanarak calinmasina legato denir.

Birbiri ardindan gelen notalarin kesik kesik calinmasina staccato denir.

Legato: taralaralaralaralaaa

Staccato: ta ta ta ta ta ta taaa

Bunlar evrensel terimlerdir, piyano icin de gecerlidir, keman icin de, klarnet icin de. Sag elin veya herhangi baska bir organimizin calis esnasinda kullanilip kullanilmamasinin legato ile dogrudan ilgisi yoktur.

Bilgilerinize sunarim.
 
Doruk tabi haklisin. Legato konusunda benim aciklamam milleti yanlis yere yoneltti. Benim bahsetmek istedigim sol el ile yapilan tekniklerde pena ile oldugu gibi ayri atak olmadigi icin notalar birbirine baglaniyor dolayisi ile legato stili oluyor, ama benim anlatma ozurlu olmam legato'yu sadece gitara ozgu birsey gibi gosterdi. Zaten pulloff ve hammer on'u da Ozan guzel tarif etmis benim yazdiklarim ortaligi karistirmaya yaradi bir tek :D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
heaa..

Anladım ;Herkese teşekkürler yani bu olay böle top gibin i.ne gibin bişe eyvallah...;)Çok teşekkürler...
 
parmaklarınızı havadan vurursanız ses çıkartamazsınız.

1. bu olay için baş ve orta parmagınızla sapın iki kenarından tutup destek almanız gerekir ...
2. Bu teknikle hammer ve pull daha etkili olur ..
3. Hızlı çalmak için birebirdir ..
4. Asli amacı aynı tel üzerinde parmagın ulasamadıgı yerlere diger elin parmaklarıyla basmaktır.
 
alla alla

işte söylediğin şeyin ingilizcesi de hammer on, pull off'tur. tabii ki sağ elle yapılır .
konunun başında hammer on ,pull off nedir denmiş. sol el elektro gitar tekniği hakkında bir bilgim yok ama steven bailey ve victor wooten ın bass masters adlı eğitim vcd lerinde ve birçok eğitim kitabında slap tekniği anlatılırken ; üçlemeler ( boş tele vurma , perdeye tap vuruşu ve alt teli çekme ile yapılan ) anlatılırken kullanılan terimlerdir bunlar.

bu da benim bildiğim.
 
Hammer On/Pull Off sol elin parmaklarının hareketini anlatır, Slap (Türkçesi ile Vuraçeke) ise sağ elin hareketini anlatır. Slap bas tekniğinde Hammer On/Pull Off da kullanılır ancak ikisi ayrı olaylardır, zira Slap çalmazken de Hammer On/Pull Off yapılabilir.

Özetle "Hammer On" sağ el parmağı ya da pena ile tele dokunmadan sol parmakların tellere tak! diye çekiç gibi vurarak ses çıkarması, Pull Off da telin üzerinden sol parmağı kaldırmadan önce parmağı bir anlığına normalden biraz daha fazla bastırıp telin deriye yapışmasını sağladıktan sonra hızla geri çekerek telden ses çıkarmaktır.
 
mahcem tebrikler.ben anlatsam durumu, herhalde insanlar bir beyzbol sopasını gitarın üstüne açtıkları bir delikten geçirdikten sonra bir patılcan soyma aletiyle tele vurmaları gerektiğini anlarlardı. :D bu arada bttrfly yaptığın açıkama insanların gitar hayatlarını kaydıracak kadar yanlış, acaba sen de bilmiyor olabilir misin?
 
merhabalar.zorlandıgım bir konuda danısmak istedim.legato yapmanın puf noktaları nelerdir?mesela calısırken pull-off larımda parmaklarım alttaki tellere değiyor ve gürültü yapıyor.kısacası bu teknikte nasıl prof. olunur? :) saygılar
 
Geri
Üst