Niye Türk Yapımı Amplifikatörler Yapılmıyor?

Ben henüz Türkiye'den ticari değere erişebilecek bir tasarım çıktığını duymadım. Türkiye'de çok iyi amfi yapan insanlar var, eğer kendi patentli tasarımları varsa umarım birgün hayata geçirirler. Ancak biz işin hep "yapmak" kısmına bakıyoruz, "tasarlamak" kısmını es geçiyoruz. Bundan sonrası marka değeri oluşturmak ve seri üretime geçmek. Dikkat edin bilindik markaların hep kendileriyle özdeşleşmiş bir tasarımları, bir sesleri var. Diğerleri yok olup gidiyor.

İç piyasanın darlığını düşünecek olursak, bu markanın dünya çapında bilinen bir marka olması gerekir.

Türkiye hangi alanda kaç tane dünya markası üretmeyi başarabilmiş ki, amfi konusunda başarsın?
 
Bizim ülkemizde mantık şudur; "Avrupa Üretsin, biz hazıra konalım" üretmekle uğraşmayalım.
Tek neden budur, yoksa bu ülke de televizyon anakartının tamirini yapan adam, nasıl olur da bir amfi yapamaz?
Üstelik malzemeleri belli iken. Bu mantık bize Avrupa tarafından geçmiş yıllarda aşılanmış ne zaman ki uçak vs. üretmeye başlamışız avrupa gelmiş demiş ki sen uçağı üretme biz sana ucuza verelim sen git yol yap. mamafi yol yapmakta bile aciz bir ülkeyiz.
Bence yapılmıyordan ziyade yapılmak istenmiyor..
Burada amfiyi mal edip burada satışa çıkarırken gidip de fender ile aynı fiyatı yazmak zaten doğru olmaz, çünkü ülkemize ithalat yoluyla gelen bir ürün.
Burada üret, kalitesi tatmin edici olsun, hiç bir ötv/kdv vs olmadan daha uygun fiyata koy kapış kapış gider ama bunu düşünen yok.
Yoksa herkes para yok diye ağlıyor lakin çoğumuzda fender amfi, gibson gitar, son model telefon, son model araba,
Sıfır araba için üç ay bekliyorsun bu ülke de böyle bir mantıkla hareket eden bir ülkenin ne ekonomisi sağlamdır, ne de mantığı.
Bilgisayar anakartını baştan tamir eden bir teknisyene gerekli ekipman ve altyapı sağlansa üretebilir de.
Lakin dediğim gibi aman babacım boşver ne uğraşacağım dediğimiz için kaybediyoruz.
 
amfi veya elektronik eşya üreten dünya çapında firmalar,kar marjlarını maksimize etmak için maliyetlerini minimumda tutarlar.Ara malı ithalatı gibi sorunları yoktur.Ara malı girdilerini en düşük maliyetle temin edebilirler.Bu da bizimki gibi az gelişmiş ülkelerin bu tip piyasalara girmesini zorlaştırmaktadır.Bu firmaların düşük maliyet ve kalite oranını tutturmak için çok büyük yatırımlar ve sermayeyi ortaya koymak gerekir.Koyamazsanız zaten dar olan amfi piyasasında sizin üretiminiz değil,belirlediğiniz fiyatın yarısına satılan ithal amfiler talep görür.Türkiye 1980 lere kadar ithal ikameci politikalarla sanayileşmeye çalışmıştır ama becerememiştir.1980 sonrası ihracata dayalı kalkınma modeline geçilmiştir.

Üretime geçiş kolay bir mekanizma değil zaten geçebilsek G8 in içinde olurduk.
 
Amfinin hemen hemen en can alıcı noktası transformatörleridir. Düzgün transformatörler de pahalı. Getirmesi, kendi fiyatı, kargosu, vergisi, isteseniz de o noktada masraftan kaçınmak zor. Bu da fiyatı yükseltir. Aşağı yukarı kafadan 500 dolar bir masraftır.

Ha, yerli transformatörle de iş görülür ama bu sefer olay ne kadar ekmek o kadar köfteye gelir. Sonra da ya "Gavur yapıyor, yerliye ne gerek var" ya da "Yerli malı amfiler kötü"ye gider. Oysa gavurun yaptığı amfideki transformatörler de nedir ne değildir ayrı bir araştırma konusudur.
 
Türkiye malzeme konusunda çok geri bir ülke, seri üretim yapan firmalarla yarışabilmek için herkesin bahsettiği gibi maliyetlerin azaltılması lazım. Bu da ancak kendi hammaddemizden mümkün olduğunca yararlanarak ve seri üretime geçilerek yapılabilir. Yurtdışında da durum bence farksız değil, blues junior la karşılaştırmışız ama matchless ya da suhr gibi firmaların amfileri el yapımı ve fiyatları bjr ların çok katı. (victory amps'in 1x12 combo modeli 4bin lira civarı:bored: ve 10-15 watt 2 kanal)
Aynı kalitede amfi üretsek bile yurtdışından malzemelerin hepsini aldığımız sürece daha ucuza gelemez zaten. Belki 2500 liraya bjr almak yerine matchless kalitesinde amfi yapılabilir, oradada kişiye güven vs. firmaya güven devreye giriyor. Tübitak desteği tarzı birşeyler çıksa çok ciddi işler yapılabilir ama oy getirmiyor o da, yol yapmak dururken.
 
Geri
Üst