Nedenlere Dayalı Bir Yaşam... NEDEN?

  • Konuyu açan Scarred_Face
  • Başlangıç tarihi
Basit bir soru cümlesidir aslında.

Kaos olayı pek doğru değil gibi.Nedenler kendiliğinden oluşur ve sen zamanı geldiğinde sorusunu sorarsın.
Önce bakıyorsun, Dünyanın şeklini görüyorsun ve soruyorsun Neden basık?Bunun cevabını basit bir çömlekçide bile bulabilirsin.Neden yaşıyoruz,neden Allah var gibi soruların cevaplarını bulamayız.Burda işin içine maneviyat girer ve bu soruların cevabını başlatan verebilir.Sonuç olarak yine herşeyin başlangıcı var ve onun açıklaması.
 
Her şeyin bir nedeni olduğunu kendin soylemissin ne güzel. Bu soruyu sormanin da bir nedeni var elbette aciklayacagim.

Simdi iyi olmadan kotu diye bir kavram da olmaz. Veya kirlenmeden temizlenilmez gibi. Aslinda her sonuç onu karsilayan bir kavramin nedeni olur gibi bir şey.

Simdi bu çerçevede senin bu sorulari sorduğunda alacagin cevaplarin da nedeni sormuş olacagin nedeni olacaktır.

Karmasik oldu biliyorum ama şöyle ornekleyeyim mesela sordun kendi kendine iste neden ben bu ailenin bir çocuğu oldum da atiyorum çok daha uzakta yasayan bir ailenin çocuğu olmadim diye. Atiyorum bunun cevabi sana geldi ama tabiki de bu soruya net bir cevap bulamazsin . Bu sorunun cevabina neden bu böyle diye sorduğunda da alacagin cevap ilk sordugun soru olacaktır mantiken.

Yani kisaca hayat zitliklarla doludur. Bu zitliklar birer yol göstericidir. Tek basina bir anlam kazanamazlar zaten fakat onu sorgulayan kavramla bir bütün anlam ifade ederler. Nazil güzel bir şey olmadan çirkin kavramini turetemeyecegin gibi sen de iki yönlü kavramların tek tarafini sorguluyorsun bu yuzde n bir cevap alamiyorsun.

Saygilarimla.
 
Herkes dünyaya gelir çünkü biyolojik anne ve babaları çocuk sahibi olabilmişlerdir. Bunun daha ötesinde bir 'neden' ararsanız bulamazsınız. Kendiniz bir neden uydurabilirsiniz elbette. Onu kanıtlayamayacağınız için 'inanç' kapsamına girer. İyi bir neden uydurmuşsanız o size güzel motivasyon olur. Hayatınızı sürdürmenize yardım eder.

Başkalarının başka zaman ve yerde kendine uydurduğu 'neden'ler size ya hiç ya tam olarak uymaz.

Neden Bill Gates dünyanın en zengin adamıdır? Çünkü bankadan 5,000 dolar borç alıp DOS işletim sistemini satın almış, ondan kazandığı para ile gidip IBM'e işletim sistemi yazmış, hiç kimsenin işletim sisteminden para kazanılacağına inanmadığı bir zamanda Microsoft'tan bir imparatorluk çıkmasını oturup izlemiştir. Bunun içinde elbette ailesinin ekonomik durumu, kendisinin 'geek'liği, çalışkanlığı, sistem tasarım zekâsı falan filan da var ama o şartlar onun gibi binlerce kişide daha vardı o günlerde. Bill Gates neden Bill Gates oldu? Çünkü rastlantı ve kendi gayretinin birleşimi sonucu IBM ile sözleşme yaptı. Bugün aynını tekrar etmeye kalksanız artık IBM diye bir bilgisayar üreticisi bile yok ortada. Bilgisayarı icad eden öleli çok oldu. Grafik ekran ve fare'yi 'icad eden' Xerox mühendisinin adını Xerox'un sahibi dahil hiç kimse bilmiyor. Bill Gates orada.

'Neden' sorusu cevabı çok kolay bir soru. Ama cevabını pek az kimse tatmin edici bulabilir. Soruyu sormaktaki amaç 'işi çözmek' olduğundan. Çözülecek bir şey yok ortada.

Hayat mücadeleden ibaret. Neden mücadele edeceğiz? Çünkü etmezsek yaşamak için gerekli günde 2,000 kaloriyi mideye indiremiyoruz. Hepsi o kadar. Daha başka bir derinlik, bir gizem yok. Ne görüyorsak o.

Fena da değil bu durum. O 'işi çözmek' için umulan gizemli 'çünkü'ler olsaydı, o 'çünkü'lerin en ucunda bir şey sizin fişinizin çekilebileceği anlamına gelirdi. Ortada çekilecek bir fiş olmadığına göre, hayat sizindir. Kafayı çalıştıraraktan yaşamaya bakın.
 
Geri
Üst