Floyd Rose Sap Ayarı

Merhabalar,floyd rose tremolo sistemi bulunan bir gitarım var.Buna sap ayarı yapmak istiyorum.Floyd rose için ayrıca ayar gerektirir mi,nasıl bir yol izlemem lazım?Herkese teşekkürler.
 
Sap öne doğru eğrildikçe perdelerin vermesi gereken nota değeri kalınlaşacaktır. Arkaya doğru eğriyse tam tersi olur, her iki durumda da tellerde cızırdama meydana gelebilir. Herhangi bir tele boş vurduğunuzda akor aletinizde gördüğünüz notanın aynı değerini o telde 12. perde de(diğer perdeler içinde doğru ses denetlenebilir) yakalıyacak şekilde sapı bükebilirsiniz.Tabi bu yöntemle sap ayarı yapabilmeniz için gitarınızın entonasyon ayarının doğru olduğundan emin olmanız gerekir. Sapa zarar vermemek için floyd rose ayarınızı bir seferde yarım turdan fazla çevirmeyin. Aksi takdirde sapı çatlatabilirsiniz. Kolay gelsin.
 
Başka bir başlıkta anlatmıştım... Buraya aynen ekliyorum... kolay gelsin... Dikkat ederseniz, aşağıda anlattığım yöntemde sap ayarı, floyd rose'dan ve tel yüksekliğinden bağımsız... Floyd Rose olduğu için fazladan yapmanız gereken tek şey, sap ayarını her değiştirdiğinize, köprü ileri veya geri kalkmışsa arkadaki yaylardan tekrar ayar yapmak ve gitarı akord etmek (köprü gövdeye paralel oluncaya kadar)... Daha sonra duruma göre tekrar sap ayarı... Bu iterasyonu 1-2 kere yapınca sıkıntı kalmayacaktır.... Entonasyon ayarını ise en sonda yapacaksınız... Kolay gelsin...

...

1) Sapın konveksliğini ayarlamak için 1.perdeya capo konur... Son perdeye basılır... 8. perde demiri ve 6.tel arasındaki mesafe ölçülür (sentil çakısı ile). Bu mesafe yaklaşık olarak;
7.25" çap için, 0.3 mm; 9.5" çap için 0.25 mm, to 12" çap için de 0.2 mm hedeflenir. Bu mesafe elde edilene kadar truss rod'dan ayarlama yapılır. Truss rod'a abanmamak gerekir. Her denemede 1/8 turdan daha fazla çeviememek iyidir.

2) Tel yüksekliği ayarlanır. Bunun için 17. perdede yaklaşık 2mm hederflenir. Bu ayarlama kesinlikle truss rod'dan değil, köprüden yapılır

3) Entonasyon ayarı yapılır.

4) Çalım stiline göre (kalın pena, sert çalım vb.) tel yüksekliği tekrar ayarlanır (tel cızırdaması-tel yüksekliği arasındaki denge kişiden kişiye değişeceği için. Teller cızırdıyorsa teller biraz daha yükseltilir).

5) Entonasyon kontrol edilir.

6) Herşey doğru yapıldıysa gitar jilet gibi olmuştur.

Bu yazdıklarım diğer arkadaşları bilgilendirmek için genel adımlar. Herkes bunun üzerine kendi ufak tefek dokunuşlarını koyabilir.
 
Geri
Üst