Vocallerdeki "s" sorunu?

  • Konuyu açan Yesil_Hortlak
  • Başlangıç tarihi
Y

Yesil_Hortlak

Merhaba ahali,Benim vocalimde "s" sorunu var.Kayda girdikten sonra s harflerim acaip tıslama yapıyor.
Birtane efek prosösör aletinin üzerinde bu problemin düzelten "fitre" ayarlarına rastladım.Fakat bu tür aletler dünya para.
Ben kendim bunu nasıl düzeltebilirim kendi çabamla? yada bunun bir programı varmıdır?
Özellikle kayıt için aldığımız behringer mixerden sonra bu problem ortaya çıkmaya yada belli olmaya başladı bende.

Ne tavsiye edesiniz?
not:(Bu arada sorun dip gürültüsü değildir)

Şimdiden teşekkürler.....
 
Ben Vocal 300 prosesör kullanıyorum ve vokalleri öyle bir filitre ediyor ki üflesen var gücünle tek ses almıyor, s ve p harflerinin patlamalarını engelliyor. Bunu yok etmenin yolu mixerden bası yükseltip trible ( tiz ) ayarını kısmak ve mikrofonun önüne sünger koymaktır .. En iyi böyle azaltabilirsin. Teşekkürler.
 
De-esser diye bir araç var. Sadece "s" harfini compress edecek şekilde, özenle ayarlandığında sorunu çözer.

Sünger de iyi fikir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
nurkanrenda demiş ki:
De-esser diye bir araç var. Sadece "s" harfini compress edecek şekilde, özenle ayarlandığında sorunu çözer.

Sünger de iyi fikir.
Ozone da böyle bir plug-in vardı.Nasıl kullanmamız gerekiyor peki? sadece "ssss" yerleri seçsek olurmu yani? Çünki kaydın hepsine yapınca kalite düşebiliyor.
Patlama sorun değil o kadar! Bazı yerlerde stil gibi durabiliyor hatta :) sünger ve pop filter sese bir miktar bass ekliyor ve sesi kısıyor boğuyor sizinde bilginiz olsun.O yüzden artık kullanmıcam o şeyleri.

Yinede yardım ettiğiniz için sağolun.
 
Bendede aynı sorun vardı. Mixerden tizlerle oynadım yeterinde düşürdüm ve pek sorun olmuo artık. Fakat de-esser ile de arkadaşın dediği gibi s leri yok edebilirsin. vokalin tamamını seç düğmelerle gerektiği gibi oyna düzeldiğinde sese uygula ayarları tam olarak ve çok fazla abartmadan yaparsan vokallerin geri kalan kısımları bozulmaz. Ayrıca mikrofona takılan sünger sesi gerçekten çok boğuyo ve zayıflatıo. ama pop-filter i kullanmanı öneririm patlama ve ''s'' lerdeki sorunu neredeyse tamamiyle ortadan kaldırıyo sesi süzdüğü için. Süngerle kayıt alan varsa çıkarıp atsınlar ucuz pop-filter lar var alın deneyin farkı görüceksiniz...
 
Bu "S" sorununu, yani "tıslama"yı vokal kayıtlarında yok etmek için mi soruyorsun, yoksa sahne vs. gibi genel durumlar için mi?

Kayıt için soruyorsan belli başlı "S" kesme teknikleri var:
-Kayıt aldığın mikrofona çapraz bir açıyla okuyabilirsin.
-Kayıt aldığın mükrofonun sabitleyicisine, mikrofonu tam ortalayacak şekilde kalem, vs. gibi bir şey sabitleyebilirsin. (Bunu yeni öğrendim.)
-"S"leri kesmek için "DeEsser" vb. birkaç plug-in var. Bunlardan yararlanabilirsin. ;)

Saygılar...
 
Geri
Üst