Ikinci El Gitarlar Ve Yükselen Doların Etkisi (fırsatçılık)

Herkese Merhaba,
Son zamanlarda dolar ve euro fiyatlarındaki artış ile birlikte ne hikmetse, ikinci el gitar fiyatları da artmaya başladı. Hatta iş öyle bir noktaya geldi ki, bir kaç yıl öncenin sıfır fiyatları şimdinin ikinci el fiyatları oldu. Bir çok ilanda bununla ilgili bahaneler görmekteyim ve bu durum fena halde canımı sıkmaya başladı. Kısa zaman önce alınan ve fiyatı 500$ karşılığı olan gitarların şimdi 1200 - 1300 tl fiyatla satışta olması sizce normal midir ? Sorduğunuzda da ilk öne sürülen gerekçe "dolar yükseldi"... Sen bu gitarı dolar ile mi aldın, bu bir yatırım aracı mı ki dolar ile birlikte fiyatı artsın ? Sen bunu aldığında TL karşılığı 1000 lira idi sen de 1000 lira ödeyip aldın ama şimdi benden 1200-1300 lira istiyorsun. Dolar arttıkça gitarı aldığın kişi kapına gelip senden kur farkını mı tahsil ediyor ki sen kafana göre değer arttırmayı kendine hak görüyorsun ? Forumda bunun gibi bir ton ilan var. Kısa süre önce 3000 küsür liradan satışa koyulan gitarın fiyatı "dolar yükseldi" bahanesi ile 5000 küsür liraya çıkmış. Ya o gitar 6 ay önce 3000 küsür liraya satılmış olsaydı sen şimdi alan adamdan aradaki kur farkını da mı isteyecektin ? Şu an yapılan şey tam olarak budur işte.
Not: Ağır olduğu düşünülen ve yanlış anlaşılmalara neden olan kısımları düzelttim.
 
Son düzenleme:
Demek istediğim ikincieldeki fiyat artışına ben hak veriyorum. Elimde severek kullandığım bir classic player 60's stratım var mim, üç sene kadar önce (o zamanın şartlarında) 1100 liraya aldım, o zaman sıfırı 1700-1800 arasındaydı yanılmıyorsam:) şimdi sıfırı 2800'lere dayadı e şimdi ben bu gitarı satmaya kalksam ederi 1000 lira mı olacak, hadı 1000 liraya sattım yerine ne koyabilirim o paraya modifiyeli SX mi :) yok böyle bir dünya, acı ama gerçek, üçüncü dünya ülkesiyiz ve dolara endeksliyiz arkadaşlar :)
 
Aynı şeyi yazacaktım, biraz fazla ağır olmuş hatta.

3 sene önce dolar 1.7 liraydı, şimdi 2.7 lira, aradaki fark ekmekten benzine hayatımızın her noktasına etki ediyor, ekipmanlara da etmemesi ihtimal dışı.

Bununla birlikte ben 20 sene önce 1000 dolara bir Ibanez RG almışsam, onu acaba o zaman aldığım fiyata mı satmam gerekir? Misal ilk gitarımı 1994 yılında 2.000.000 liraya aldım, şimdi o zamana göre mi fiyatlandırmam lazım satarken? 20 sene önce alınmasıyla 2 sene önce alınması hiçbir şey değiştirmez, ekonominin anlık durumuna göre ürünler değerlenir ya da değer kaybeder. Bunun için insanların birbirinden menfaat sağlaması gibi bir niyete de gerek yok, kapitalist sistemin getirisi budur.

Satarken hiçbir alıcının istediği fiyata vermek zorunda değil kimse, zira sattığımız malın yerine alacağımız zımbırtı da dolardan, eurodan etkileniyor. Bir takım müzisyen arkadaşlar mutlu olsun diye cebimden daha fazla para verilmesinin beklenmesi de bence aynı şekilde üzücü.
 
Dolar çok yükseldi. Piyasadaki sıfır fiyatlı gitarlar haketmediği kadar yüksek fiyata satılıyor. Durum bu ama diğer taraftan işe bakmak da lazım. hangisi fırsatçılık olur?
Piyasadaki sıfır kore fiyatına japon amerikan vb iyi bir markayı 2. el almak?
 
Sizin mantikta magazalarinda iki uc yil onceki fiyatlara satmasi lazim butun urunlerini. Ben gitar degistirmek istiyorum diyelim, 5 liraya aldigim su an 8 lira ise, almak istedigim gitar da zaten 5 liradan 8e cikmis oluyor. Yani kimse senin parani fazla alip, yenisini uyguna almiyor :) Kurnazlik, sahtekarlik cok agir ve gercek olmayan soylemler bence o arkadaslara. Hatta kendimden de ornek vereyim, 3500 e aldigim gitari (2011) de, 3000 e satmak durumundayim (su an sifir fiyati 5000 dolaylarinda). Ama ben kurnazlik ya da sahtekarlik yapayim diye satmiyorum ya da dolar yukseldi hadi satayim diye hareket etmiyorum
 
Selamlar, bu konuda size hiç mi hiç katılmıyorum. 2. El ürün satmak bir çeşit ticarettir sonuçta ve alım-satım işleri de normal ticaret kurallarına göre işliyor.

Siz hiç ÖTV zamından önce 60.000 TL ye alınan arabayı Zamdan sonra araba 100.000 TL olduktan sonra ikinci elde ben bunu 60bin e aldım ikinci eli de 40 bin olur diye 100 binlik arabayı 40bine sattığını gördünüz mü ?

Ya şöyle düşündünüz mü ?: Bu adam gitarı 1000 liraya aldı 0 olarak. E sonra gitarın sıfırı 1500 lira oldu. O zaman bu adam gitarı size 600 liraya satarsa gitarını sattıktan sonra ne alacak bu arkadaş ? O zaman herkes elindeki gitarı ilk aldığı gündeki 0 fiyatına göre satsın, 20 yıllık gibsonlar 1000 $ olsun hesabının kısa vadelisinden başka birşey değil ki yaptığınız.

Herşey değer kazanıyor. Dolar değer kazandığında gitar da değer kazanıyor, araba da, ev de, cep telefonu da. Şu ana kadar kimse de ilk aldığı fiyata göre ikinci el hesaplayıp satmadı bunları, satmamaya da devam edecek.

Siz çok yanlış insanlara kızıyor hatta "Üçkağıtçı, Sahtekar, Kurnaz" diye hitap ediyorsunuz. Sizin kızmanız gereken tek şey yükselen kurlar ama siz insanlara burda çıkış yapmışsınız.

Kimse sıfırı 6000 TL gitarı ilk aldığında sıfırı 4000 TL idi diye ikinci elden 2000 e, 2500 e vermez. Kimse zamanında 6000 TL'ye aldığı Les Paul Custom'unu ( Şuan 10.000 TL civarı ) 3500 TL'ye satıp sonra gidip Ibanez Prestige almaz. Siz neye kızmanız gerektiğini tekrar düşünün bence.

Eğer hala aksini düşünüyorsanız ben bir ÖTV artışında bie kur artışında sizin varsa arabanız gitarınız amfiniz herşeyinize talip olurum param yettiği kadar ve emin olun siz de önceki fiyatına göre 2. El fiyatı biçip satmazsınız.
 
Bence itham biraz ağır olmuş...Ben geçenlerde 1300 tl ye classic 50 ler sattım...O zaman sıfırı gitarın 2000 tl iken şimdi 2500 tl...İlanlara bakıyorum...Genelde 1600 2000 tl civarı...Şimdi asıl 1200 e alan arkadaştan aynı fiyattan satmasını beklemek fırsatçılık olur..
Bir de çoğumuz farklı gitarlar deneme hevesi ile 2 el alıp satıyoruz...Alacağımız gitar geçen sene ki fiyattan satılsa dediğiniz doğru..Sıkıntı ekipmanların euro ve dolar üzerinden olması..O yüzden de kur artışı ile 2.el artışı da bence fırsatçılık değil,olağan bir hadise....Geçen bir arkadaşım sıfır usa stratı 4600 tl ye almış..Ben genelde hesabımı sıfırın yüzde 60 ı gibi yapıyorum ve geneldede mantıklı oluyor...Zamanında 3000 tl ye aldığım LP mü neden ucuza vereyim...Studiolar o paraya satılıken bu şekilde yapmak bayağı saflık olur..Keşk her yıl artmasa aam realite bu...İlk stratımı 1600 tl ye ikinciyi 2100 tl ye en son reissue stratımı 3700 tl gibi aldım...62 reisuue stratımı 3000 tl ye aldım...Bu rakamlara satsam zaten saat durmaz..
 
Bu iş böyle yürüyor yapacak bir şey yok, biri yüksek bir fiyata satıyorsa, öteki o parayla başkasından yüksek paraya alıyor, öteki aldığı parayla başkasından yüksek paraya alıyor. Yani belirli ürünler artıp belirli ürünler sabit kalmıyor, hepsi artıyor ve bir şekilde ekonomi alım satımlarla kendi dengesini kuruyor. Cebe giren de cepten çıkan da arttığında aslında değişen bir şey olmuyor piyasa kendine uyduruyor yani. Tabi şu olayı da tenzih ederim; 3-5 ay önce örneğin 1000 liraya satıldığını gözlerimle gördüğüm şeyi gelip 1500-2000 gibi fiyatlara okutmaya çalışanlar oluyor, onlar da fiyatı yazdığıyla kalıyor. Yani 3-5 sene önceki dolar kuruna ağıt yakamayız artık ama şu anki kurla çok trajik farkların olmadığı 3-5 ay önceki kura oranla yapılmış fiyat artırımına ben de kılım. Daha 1-2 ay önce 300 liradan ilana koyulan ürünü şu an 500 liraya koyan insanlar da var burada, onlar gelip kura bağlarsa bu fırsatçılık olur tabi.
 
Sizi anlıyorum ama bir yandan da kendimden pay biçiyorum. Benim de elimde iki adet gitar var ve ikisi de şu an satışta. Ben bu gitarları aldığımda doların fiyatı 2 lira civarıydı şimdi ise 2.7 lira. Birisini hiç fiyat farkı olmadan satışa çıkardım diğerini ise manyetik modifiyesi nedeni ile aldığım fiyatın bir miktar üzerine. Benim vicdan muhasebemde, aldığım fiyatın üzerinde rakam yazmak neresinden tutarsam tutayım haksızlık gibi geliyor, karşımda gitarı alacak olanın yerine koyuyorum kendimi ve mantığım hep aynı yönde işliyor. Belki ben biraz safiyane düşünüyorum, sizin dediğiniz doğru...
Neyse... sizin de dediğiniz gibi biraz ağır kaçan ve yanlış anlaşılan ibareler vardı, onları düzelttim.
 
Sizi anlıyorum ama bir yandan da kendimden pay biçiyorum. Benim de elimde iki adet gitar var ve ikisi de şu an satışta. Ben bu gitarları aldığımda doların fiyatı 2 lira civarıydı şimdi ise 2.7 lira. Birisini hiç fiyat farkı olmadan satışa çıkardım diğerini ise manyetik modifiyesi nedeni ile aldığım fiyatın bir miktar üzerine. Benim vicdan muhasebemde, aldığım fiyatın üzerinde rakam yazmak neresinden tutarsam tutayım haksızlık gibi geliyor, karşımda gitarı alacak olanın yerine koyuyorum kendimi ve mantığım hep aynı yönde işliyor. Belki ben biraz safiyane düşünüyorum, sizin dediğiniz doğru...
Neyse... sizin de dediğiniz gibi biraz ağır kaçan ve yanlış anlaşılan ibareler vardı, onları düzelttim.
Bence sizde sıfır fiyatına oranlayın..Neden zarar edesiniz...Özelikle müzik yapan insanlar zaten para kazanımıyor...Neden zarar edesiniz...
 
Yani 3-5 sene önceki dolar kuruna ağıt yakamayız artık ama şu anki kurla çok trajik farkların olmadığı 3-5 ay önceki kura oranla yapılmış fiyat artırımına ben de kılım. Daha 1-2 ay önce 300 liradan ilana koyulan ürünü şu an 500 liraya koyan insanlar da var burada, onlar gelip kura bağlarsa bu fırsatçılık olur tabi.
Vurgulamak istediğim asıl nokta tam olarak buydu ama sanırım ben biraz uzun tutarak ve konuyu dağıtarak farklı yerlere yöneltmişim.
Teşekkür ederim anlatmak istediğim şeye yardımcı olduğunuz için.
 
Dolardaki veya enstrumanın endeksli olduğu kur her ne ise ondaki artışla beraber ikinci ellerin fiyatlarının yükselmesi her türlü caizdir. Onun üstündeki artışlar da satıcının bileceği iş, o yapar, ben de işime gelmezse ki benim çoğunlukla gelmez, ondan almam, bu da tamam. Ama dolarla falan açıklanamayacak bir zam yapıp "hocam dolar arttı çok artık elin oğlu bilmemneleri şu fiyata satıyor o yüzden fiyatı artık şu" demek ağır karaktersizliktir, Ebu Leheb'liktir, haşhaşiliktir, düpedüz paralel ihanet çetesine adam olmaktır. Öte yandan azraili görene dek pazarlık yolu da kapanmamıştır, eh kullanın bir zahmet...
 
Ben artık bu tür başlıklara insanların özgür iradelerine yapılan yersiz eleştiri olması nedeniyle karşıyım. Ticarette istediğiniz ürüne istediğiniz parayı istersiniz kural budur veren olursa eyvallah. Bu yüzden bu tür başlıklar yersiz bir psikolojik baskı yaratıyor satıcılar arasında. Kimse de bir ürünü orada gördüğü fiyata almak zorunda değil.

Ama alıcı/satıcı arkadaşlara fiyat tavsiyesi yönünde sonuna kadar da yardım ederim. Alma Al / Şu Fiyata Düşerse al sorabilirsiniz.
 
Dolardaki veya enstrumanın endeksli olduğu kur her ne ise ondaki artışla beraber ikinci ellerin fiyatlarının yükselmesi her türlü caizdir. Onun üstündeki artışlar da satıcının bileceği iş, o yapar, ben de işime gelmezse ki benim çoğunlukla gelmez, ondan almam, bu da tamam. Ama dolarla falan açıklanamayacak bir zam yapıp "hocam dolar arttı çok artık elin oğlu bilmemneleri şu fiyata satıyor o yüzden fiyatı artık şu" demek ağır karaktersizliktir, Ebu Leheb'liktir, haşhaşiliktir, düpedüz paralel ihanet çetesine adam olmaktır. Öte yandan azraili görene dek pazarlık yolu da kapanmamıştır, eh kullanın bir zahmet...
Biz şüphesiz Dolar'ı üçücü ülkelere azhab olsun diye indirdik (İktisad 42)
 
Satılan ikinci el mallar piyasa rayiç bedeline göre belirlenir,bu bedeli de günümüzün o malın güncel fiyatları tayin eder.Mağazada şu anda 2.000 $ olan bir gitarı 200 $ a aldıysanız ve aldığınız fiyattan satarsanız kamu hizmeti işlemiş olursunuz ve aldığınız gitarı yerine koyma şansınız hiç bir zaman olmaz.
 
genelde araba piyasasında da aynı şey oluyor. normal yani.
aslında dolar yükseliyor olarak görmeyin, alım gücümüz giderek düşüyor çünkü herşeyin bir ucu dolara dokunuyor.
böyle devam ederse 10-15 sene sonra değil gitar-ekipman almak, çöpleri eşeleriz herhalde.
 
Burada aslında herşey konuşulmuş lakin çok basit bir açıklaması daha var. Ülkede herşey zaten dolara endeksi olduğu için devlet kurumlarının açıkladıkları enflasyon rakamları pratik hayatta hiçbir ederi ve değeri yok. Dolar kuru değişimi=enflasyondur. İsterseniz kabullenin isterseniz kabullenmeyin ürünlerin %90'nin ithal olduğu bu piyasada olan bu yani. 2 yıl önce domates şu fiyattı dolar da bu fiyatı ama dolar çok artarken domastes o kadar artmadı ile de savunalabilecek bir şey değil yani. Satarken de alırken de bu farkı hepimiz yiyoruz malesef malumun ilani.
 
Geri
Üst