Ikinci El Gitarlar Ve Yükselen Doların Etkisi (fırsatçılık)

Şu anki piyasada ne mal alınır, ne mal satılır.

Turkrock zaten 2008'in kuru ile alım-satım yapıyor, buradan ancak daha önceden 2.el aldıklarınızı satarsanız alıcı çıkar.

Diğer sitelerde de kurdan değil ama ölü şeyetme mevzusundan dolayı piyasanın yarısına gider en fazla sattıklarınız. (sahibinden, forumdonanim vs)

Gerçi bu alım-satım mağazadan sıfır alanlara sıkıntı oluyor hep yukarıda bahsettiğim gibi. Adam ikinci eli x lira olan pedala mağazadan 3x lira veriyor, sonra 2x liraya satmaya kalkınca acı gerçek tokat gibi çarpıyor :)

2. el piyasası mı sorunlu, yoksa "0" satan mağaza mı derseniz, ikisinde de sıkıntı yok. O yüzden 2. el 4eva :)
 
@ahmetgulenler dolar ve euro artınca 2. el gitar fiyatlarının artışına "ne hikmetse" diyerek şaşırıp bu durumla alakalı çok fena üzülmüşsün belli ki. Sana Econ102 makro ekonomi dersi öneriyorum. Ayrıca bu işler arz ve talep meselesidir. Sana göre ederi 3000tl olan gitarı 5000 tl ye koyuyorsa ve bu fiyata talep eden oluyorsa boşuna ağlamamak lazım. Satışa konulan fiyat gerçekten de kimse tarafından kabul görmezse ve bu kişi 2. el gitarını illaki satmak istiyorsa zamanla istediği fiyatı aşağı çekecektir zaten. Aşağı çekecektir derken de belki senin istediğin fiyatın çok çok üstünde başkası tarafından çoktan satın alınmış olacaktır.
 
@ahmetgulenler dolar ve euro artınca 2. el gitar fiyatlarının artışına "ne hikmetse" diyerek şaşırıp bu durumla alakalı çok fena üzülmüşsün belli ki. Sana Econ102 makro ekonomi dersi öneriyorum. Ayrıca bu işler arz ve talep meselesidir. Sana göre ederi 3000tl olan gitarı 5000 tl ye koyuyorsa ve bu fiyata talep eden oluyorsa boşuna ağlamamak lazım. Satışa konulan fiyat gerçekten de kimse tarafından kabul görmezse ve bu kişi 2. el gitarını illaki satmak istiyorsa zamanla istediği fiyatı aşağı çekecektir zaten. Aşağı çekecektir derken de belki senin istediğin fiyatın çok çok üstünde başkası tarafından çoktan satın alınmış olacaktır.
Ekonomi dersine ihtiyacım yok, bu sadece benim görüşüm. Arz/talep ne demektir onu da gayet iyi biliyorum, 4 yıl bunları okudum üniversitede ve 8 yıldır bankacılık yapıyorum. Madem söz önerilere geldi, ben de sana okuduğunu anlama dersleri almanı şiddetle tavsiye ediyorum. "Bana göre ederi 3000 lira olan gitar" değil, bizzat sahibi tarafından 3000 küsür lira fiyat yazılıp 6 ay sonra dolar yükseldi denilerek 5000 küsür liraya çıkartılan bir gitarı örnek verdim. Ayrıca, benim şu an satılık olan 2 adet gitarım var ve almak istediğim gitarın fiyatı her ikisinden de düşük; öyle, senin yazıp oynadığın gibi bir senaryo yok ortada. Komplo teorileri üzerine değil, okuyup anlayabilme yetisi üzerine yoğunlaşmalısın.
 
Bu konuda haklısınız. 3-4 kere el değiştirmesi de mühim değil temizliği, iyi korunması mühim. Komik bir durum başıma geldi. Forumdan çok kıymetli Hakan Koca beyden bir wah aldım. Hakan bey'de bir arkadaşından almış hiç kullanılmamış ama. Teoride 3.el olarak alıyorum ama hala kullanılmamış. Ben de bir kere kullandım, boarda sığımadı, ağır vs sattım 4. el alan kişi aslında 0 pedal almıştı :) İyi niyetli ve kötü niyetli insanlar var. Mesele bu kadar basit :)
Sevgili @Halilozz hocam çok naziksiniz...Alımsatım sayesinde bende sizin gibi kıymetli dostlar ediniyorum...Forumda zaten belli başlı arkadaşlarla alışveriş zaten keyifli...Herkes az çok piyasaya hakim...Niyette karşılıklı iyi ise bize yeni yeni aletler deneme fırsatı veriyor... Bende genelde aletlerime temiz bakıyor ,alırken de temiz aletler alıyorum....Şimdiye kadar zarar etmedim sadece denemem yanıma kar kaldı....Kimseye de kusurlu alet satmadım bu sayede sayısız dost edindim...
 
Normal böyle olması. Sıfır değeri yükselen ürünün ikinci el değeride yükselir. Yoksa adam zarar eder eski fiyattan satarsa. Değeri düşmüş aynı parayı napsın?
 
Bence de alıcı belirler. Sonuçta herşeyin sıfır fiyatı, 2. eli aşağı yukarı belli yani. 6-7 ay önce dolar 2.3-2.4 tl iken 3000 tl lik gitarı şimdi dolar 2.7 tl iken 5000 tl fiyat koymak fırsatçılık değil çünkü eyleme geçememiştir ki adam :) İsterse 10.000 isterse 3001 tl yazsın satılmadık sonra ne yazar ? Yani, satabilirse ki o ihtimalin de olmadığı ortada fırsatçı dersiniz. Aklıma şu geyiği getirdi yani:



Misal, Erkekler yalancıdır ? Adam yalan söyleyemiyor ki yalancı olsun. Eee, işte adam satamamış ki dolandırıcı ya da fırsatçı olsun :) Açıkcası takılmayın yani..
 
@ahmetgulenler aslında çok da haksız sayılmazsın, yani isyan etmen çok normal. Ancak küresel ekonomi olayı tam olarak bu şekilde işliyor. İçindeki sosyal insan bunun haksız olduğunu düşünüyor ama kapitalist düzen nedeniyle "Ya bu oyunu oynarsın ya da yok olur gidersin" gibi bir hayat yaşıyoruz. Bu kadar dolar bağımlısı yaşamamızın tek nedeni üretim yapmamamız. Çok kaliteli işler yapan Luthier arkadaşlarımız var, yerli üretim gitarlarımız var ama parçaları ithal olduğu için yine dolara bağımlı kalıyoruz. Türkiye kendi içinde hiç bir üretim yapmadığı için durum bu malesef. Açık açık söylüyorum bu işin tek sebebi akepe ve üretimden uzak ekonomik politikalar. Hepi topu odun, dökme demir, vida, mıknatıs... Bunu bile üretemiyoruz. Devlet sanat için kuruş harcamaya bile çekiniyor. Kaldı ki bu iş direk olarak sanat değil, bir noktada Ar-Ge ve ilerleyen boyutta ihracat konusu olabilecek bir platformdur. Keşke sesimizi duyan olsa, keşke hayal ettiğimiz gibi stabil bir ekonomik düzenimiz olsa, kendimiz üretebilsek, rahat rahat alıp satıp takas edebilsek.
 
@patlakkulak Hay ellerine sağlık, ne güzel yazmışsın. İşleyen ekonomik düzen konusunda yerden göğe haklısın. Ne yazık ki canım ülkem ekonomi devlerinin deney tahtası oldu çıktı. Herkes "birisi çıksa da şu düzene dur dese" diyor ama daha düşüncesini söyleyene bile tahammül yok. Kısaca, işleyen düzenin değişmesi fikri çoğunluğu rahatsız ediyor, içten içe devam etmesini istiyorlar. Ben kendi fikirlerimi ve düşüncelerimi yazdım ama yapılan yorumların en az yarısı galeyan içeriyor. Daha düzene karşı olan düşünceye bile tahammül edilemez ve şiddetle reddedilirken neyin düzelmesi bekleniyor ?
 
Ben de daha çok bir aletin ikinci el sınıfına girdiği anda, sıfır fiyatına yakın satılması mantığını doğru bulmuyorum. Kutusunu açıp geri kapattım dendiğinde bile, o alet artık benim için mağazadan alınan sıfır ürün özelliğini yitiriyor. Neden derseniz, işin içine satıcının güvenirliliği giriyor. Her zaman tanıdık, eş, dost, ahbap olmuyor alım yapacağınız satıcı. Adam kutusunu bir kez açtım, hiç kullanmadım, yok iki kere anca çalmışımdır, dolayısıyla sıfır gibi yazmış. ( Ki ben de kendi ilanlarımda böyle şeyler yazdığım oluyor ama, fiyatımın yüksekliğini savunmak için değil, ürünün temizliğini anlatmak için böyle ibareler gerekirse kullanıyorum) Sonuçta burada öncelikle alıcı riske giriyor. Karşında bir firma yok, satıcı kişi kötü niyetli olabilir. Şöyle bir örnek vereyim :

Geçtiğimiz senelerde bir drive pedalı almıştım, satıcıyı tanımıyordum. Kutulu sıfır gibi hiç kullanmadım falan yazmıştı. Pedalın satış fiyatı ise, sıfırından 30-TL civarında daha ucuzdu. Dedim ki ; 30-TL de olsa niye sıfır alayım, 30 lira 30 liradır? Neyse pedalı aldım arkadaştan. Hakikaten temiz ve kutulu sevindim. 6 ay sonra pedal arıza yaptı. İçini bir açtım ki, pedal önceden içi açılmış, uyduruktan kablo ve lehimler yapılmış, çok kötü bir görüntüsü vardı içinin, üstelik içinde bir sürü lehim artıkları kalmış, ters çevirince düştü artıklar. Bir kablonun temassızlık yaptığını tespit edip, yeniden lehimledim, alet sorunsuz çalışmaya devam etti. Ama delirdim tabi sinirden, kimden aldığımı da hatırlamıyordum, buluşup elden satın almıştım. Hiç uğraşamam adamı ara bul deyip, konuyu kendimce kapattım.

Keşke 30-TL ucuz diye kanıp ikinci elini almayıp, sıfırını alsaymışım. Sonuçta ne oldu, ikinci elde yaşanabilecek bir risk gerçek oldu. Daha da artık, ikinci el fiyatı sıfıra yakın hiçbir ürüne yaklaşmıyorum bile. Eğer yukarıda bahsettiğim gibi böyle bir riski göze alacaksam, ikinci el fiyatının cazip olması önceliğim. Yukarıda bahsettiğim pedalın sıfırı 180-TL civarındaydı. Ben 150-TL ye mi ne almıştım arkadaştan. Hani 110-TL falan alsaydım arkadaştan, çok da dert etmezdim, zaten düşük fiyata aldım, tamir de etmişim, kullanayım gitsin derdim. Ama mağaza fiyatına çok yakın bir para ödeyip tamir görmüş pedal almakta adama koyuyor.

O yüzden ben kutusunu açmış, açmamış ona bakmıyorum, mağazadan almıyor bir şahıstan alıyorsam, o benim için ikinci el üründür ve benim için risk taşıyan bir üründür. İkinci el gibi eskimemiş olsa, hakikaten 1 kere kullanılıp kutusuna konsa da, burada riski ürün değil satıcı oluşturuyor. Sıkıntı satıcının güvenirliliği. Her istediğiniz ürünü de yakın veya tanıdığınızdan bulamıyorsunuz ki. Öyle olsa hiç sıkıntı olmazdı açıkçası.

Herkes farklı alım satım bakış açısına sahip, ben kendi düşüncelerimi yazdım, katılan olur, katılmayan olur çok normal. :)
 
@sacthres tamamen farklı bir açıdan yaklaşmışsın ve sıkça yaşanan bir probleme parmak basmışsın.
Yazdıklarında da sonuna kadar haklısın; başka bir başlıkta ben de bu konudaki rahatsızlığımı dile getirmiştim ama o başlıkta da yine tepki almıştım :)
 
Geri
Üst