Bilgisayara Iki Işletim Sistemi Kurmak

Arkadaşlar bilgisayarımın özellikleri şunlar: i3 2.27 ghz işlemci 3gb ram 320gb harddisk ati hd5730 ekran kartı. İşletim sistemi olarak windows 7 ultimate 64 bit kullanıyorum ancak sistemde müzikle ilgili programlar haricinde bir çok program yüklü. Bu nedenle Guitar Rig, Bias, Reaper vb programlarda tam verim alamıyorum. Acaba kullandığım işletim sisteminin yanına yine ikinci bir win7 ultimate yüklesem ve bu ikinci işletim sistemine sadece bahsettiğim programları yüklesem verim alabilir miyim? Aslında ikinci işletim sistemi olarak windows xp yüklemeyi düşündüm performans tüketimi az olmasından dolayı ama driver-uyumluluk vb. sorunlar olabilir diye düşündüm. Uygun olursa xp de kurabilirim. Anlayan arkadaşların yardımını bekliyorum. Teşekkürler.
 
İki hard disk kurup ikisine de farklı işletim sistemi kurabilirsin. Bios'tan başlangıçta hangi disk ile başlatmak istediğini de ayarlayabilirsin. Hangi diskten açarsan aç, her iki diskteki verilere de ulaşabileceksin ayrıca.
 
w7 üstelik 64 bit için için Ram çok düşük. müzik programlarındaki etkinliği arttırabilmek için farklı işletim sistemi değil de 8-10 arası ram tavsiye ederim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Ram ve ssd disk takviyesi düşünüyorum hocam biraz ekonomik durumu toparlayınca. Takviyeleri yapana kadar idarelik çözümler arıyorum. Gitarı bilgisayar üzerinden çalıyorum arada çat-pat diye ses geliyor ses 3-4 saniye kesintiye uğruyor mesela hem de ses kartım vs.gayet yeterli. Bilgisayarım ram kullanımı genelde %60-70 lerde zaten. Ikinci sistem bunu biraz olsun çözse yeter bana. Xp konusunda ne düşünüyorsunuz?
 
Ben de eskice bir bilgisayar kullanıyorum.

Windows'un kendisi XP'yi desteklemiyor artık. XP sürücüsü bulmak artık kolay değil. Senelerce inat ettikten sonra oyun faremin XP sürücüsü olmaması sebebiyle Vista'ya geçtim. Genel olarak memnunum.
 
Ben böyle bir çözüm yoluna gidersen, makinanın çift windows 7 yükünden dolayı çok daha ağırlaşacağını düşünüyorum.
Önerebileceğim bir kaç şey, bilgisayarını ilk açtığında yani startup 'da hangi programların çalışması gerektiğini tekrar oturup düşün. İhtiyacın olmayanları startup 'dan kaldır.
Eğer ufak çaplı bir upgrade'e gideceksen SSD harddiskleri şiddetle öneririm. Benim makinam şu anda sanki bir mac kullanıyormuşum gibi açılıyor. (Cubase, deli gibi vst programları, oyunlar vs çok kurulu program var)
Virüs programı kullanıyorsan sil gitsin. Windows Defender şu anda piyasadaki bir çok programdan çok daha iyi. Ve acayip light weight. Aynı zamanda free ;)
 
Ram upgrade yaparak sanallaştırma programları (VirtualBox vb.) ile sorunsuz 2 ve daha fazla işletim sistemi kullanabilirsiniz. Dual boot kullanırsanızda herhangi bir performans kaybı olmaz. Win7 üzerinde 'Başlangıç ve Kurtarma' bölümünden ayarlarsınız açılışta işletim sistemi seçeneklerini. Zaten ikinci kurulacak işletim sistemi sıfırdan kurulum yapıldığından ve diskin farklı bir bölümünü kullanacağından eskisi ile hiç bir alakası olmayacaktır. Eski işletim sistemi sadece disk'te yer kaplayan bir bölüm olacaktır. Sisteminizi uygun XP x64 driverları mevcutsa gayet performanslı kullanırsınız, driverlar bulunmuyorsa da x86 (32 bit) XP ile mutlu mesut çalışırsınız :) İlk adım olarak çalışan sistemi optimize ederek Win7 üzerinde performans artışına gitmenizi tavsiye ederim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Xp driver vs. araştırdım benim için sorun olacak gibi görünüyor o yüzden xp'den vazgeçtim. Çift windows 7 kullanacağım. Acaba windows 7 ultimate ve home basic arasında performans farkı var mı yani mesela ultimate daha fazla mı yorar bilgisayarı? Eğer öyleyse ikinci sistemi home basic ya da starter kurabilirim. Ya da windows 7 ve windows vista da kurabilirim. Vista hakkında ne dersiniz?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Arkadaşlar xp driverlarının tümünü buldum yine vazgeçtim xp kurmayı deneyeceğim :D Bias destkop gibi yeni programlar xp'de çalışıyor mu acaba ve diğer programlar deneyen var mı?
 
Kutlucan naber nasılsın açtığın konuyu görünce mesaj yazmak istedim 2. işletim sisteminin o programları kullanmadığın için çok farkı olacağını sanmıyorum ama ikinci bir işletim sistemi tabi ki kurabilirsin benim bilgisayarımda 3 işletim sistemi var sorun olmuyor. Ses kartın harici mi? Bir de işletim sistemin eski mi yeni mi kurulmuş.Bilgisayarın laptop mu masaüstü mü? Usb ses kartı kullanıyorsan bazen başka usb den cihazlar yüklü olunca kasıyor pc. Ramin biraz az görünüyor ama yine de deneyebilirsin sistemi usbden kurarsın denersin sonuç alamazsan silersin.
 
Iyiyim abi seni burda görmek ne güzel görüşemedik bayağı :) Ses kartım harici guitar rig'in kendi ses kartı aynı zamanda midi kontrol. Rig kontrol 3 diye geçiyor. Laptop benimki. Işletim sistemim eski ama ikisini de silip sıfırdan kuracağım. Xp kuracağım ama onda da bazı programlar çalışmıyor, win7 professional ve win7 ultimate kurmayı düşünüyorum şimdi
 
Az önce ben de sistemimi yeniledim 2 linux bir win 8.1 vardı onun yerine win 7 kurdm yeni güzel bi sistem modlanmış ayrıntılar p.m den vereyim belki aynı sistemi kurmak istersin.
 
Geri
Üst