Soloya Ne Zaman Gecmeliyim?

Merhaba,ben 1 yıldır gitar çalmaya çalışıyorum.Başlangıçtan beri akora ağırlık verdim.Başlarda az çalışıyordum ancak son 1 aydır filan adam gibi çalışmaya başladım.Geldiğim seviyenin ozeti;temel akorlarda hiç sorunum yok sadecr bazen barelerde sorun oluyor.Arpejde de zayıfım.Şimdi benim düşüncem 1 kaç sene sadece ritim gitar calışıp iyi hissettiğimde solo ya geçmekti.Ama bu yapacağım şey doğrumudur yanlış mıdır bilmiyorum.Sizce ne yapayım?
 
Oooy oy. Bu gitar işini bu kadar kalıplaştıranlar utansın..

Böyle bir şey yok. Ritm gitar, solo gitar, ritmden sonra solo vs. Hepsini birlikte götürmek, metronom bilinciyle birlikte teknikleri öğrenmek ritm çalarken de solo çalarken de size avantajdır. Solo teknikleri diye adlandırılan şeyleri bilmek, ritm gitarda da çeşitli varyasyonlar yapmanıza olanak sağlar. Ufkunuz açılır. Sonraya ertelemeyin hiçbir şeyi.

En temel bir şey varsa o da ritm duygusudur, metronomdur, zamanlamadır, senkronizasyondur. Ritm gitar çalanların sıklıkla kullandığı teknikleri önce, solo çalınırken yapılan teknikleri sonra öğreneyim diye düşünmeyin o yüzden :)

Arpejde zayıfsanız arpeje çalışın. Başka şeyleri ertelemeyin ama. Sürekli arpej çalışıp sıkılmak yerine, farklı farklı şeyleri birlikte götürmek daha da renklendirir. Yeter ki, ne çalışırsanız çalışın kendinizi tamamen verin, konsantrasyonunuzu kaybetmeyin. Soloya geçme kalıbını da aklınızdan çıkarın gitsin. Şimdiden ufaktan başlayın, hammer on, pull of, slide, bend öğrenmeye. Alternate picking'i saymadım bile, o en başta öğrenilip, diğer tekniklerle harmanlanmalı zaten :)

Evet bunu yapın.
 
Bence teknikleri kategorilere ayırmadan - solo/ritm, zor/ kolay gibi - gitarı bir bütün olarak çal, çalış. Hoşuna giden ne varsa onu yapmaya bak. Beğendiğin bir parçanın 30 saniyelik solosunun 2 saniyelik kısmını bile düzgün yapabilsen parça parça zamanla hepsi yerine oturur bir bakmışsın ilerde tüm teknikleri çalışmış ve öğrenmişsin. Bunu yapmayan bi noktada tıkanır, zoru sonraya ertelemeyi alışkanlık haline getirir ve bi noktadan sonra hiç bir ilerleme kaydedemez.
 
Geri
Üst