Sinemada Küfür

Arkadaşlar az önce çok Gemide isimli Türk filmini izledik ve oldukça begendik ancak sonrasında aklımıza şöyle bir şey takıldı sizce sinemada küfürün kullanılmasının ölçütleri ne olmalı?
Benim fikrim yerinde kullanıldığı zaman filme zenginlik katıyor ve anlatım gücünü arttırıyor ancak sadece küfür etmiş olmak için küfüredildiğinde ise filmin kalitesi düşüyor . Evet sizin görüşleriniz nelerdir?
 
Sadece küfür etmiş olmak için kim küfür ediyor ki? Hayır yani, böyle bir şeye rastlamadım, o yüzden eğer böyle bir şey varsa ya da olduğu düşünülüyorsa bilgilenmek adına soruyorum. Sinemada şu veya bu ölçüde küfür olmalı diyerek sabit bir sınır çizmeyeceğim. Günlük hayatta ne derece oluyorsa o şekilde olmalı bence. Senarist diyologları yazar ve oyuncu da kendinden bir şeyler katarak hafif doğaçlamalar yapabilir; bunun haricinde zaten günlük hayatta hangi durumlara ne gibi küfürler ile tepki verdiğimiz az biraz (Yalan, baya fazla) ortadadır.

Bu başlık vesilesi ile de sansürcülere nefretlerimi yollamak istiyorum. Sinemayı geçtim, diziler hakkında biraz görüş belirtmek istiyorum. Ülkemiz dizi bazında buna hazır değil, ama günlük hayattaki olağan konuşma ile şu an ekranlarda olan anlamsız diziler furyasındaki berbat oyunculuğun da önüne geçilebileceğini düşünüyorum. Ana avrat küfür demek değildir bu elbet, anlayan anlamıştır zaten. Çünkü bu durumun olaya "argo" değil, "doğallık" katacağını düşünüyorum.

Son olarak..

"Sinemada küfür olmasın" dendiğinde nedense aklıma hep yıllar önce ortaya atılan "Futbolcular maç esnasında tükürmesin" muhabbeti gelir. Andreas Möller ne de güzel cevap vermişti:

"Oynadığımız oyun futbol. Sahaya cebimizde paket mendil ile çıkamayız.. Kaldı ki cebimiz filan da yok."
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
karışık pizzada elemanlar her halta hasik.ir diye cevap veriyorlardı mesela sırf küfür etmiş olmak için
bakın biz çağdaş sinemacıyız sınır tanımayız ı ispatlamak için
 
O zaman onlara da Andreas Möller'i yolluyorum..

O tip bir şey elbette gereksiz, olmamalı.. Ama ne yaptıklarından, ne derece hissederek yaptıklarından da emin olarak konuşmak lazım.. (Genel anlamda..)
 
Olması gerekiyorsa olmalı elbette. Senaryonun konusuna göre kitsch dediğimiz bir tatta geçiyorsa film, yerine göre cuk oturacak argo kelimeler ve küfürler oldukça eğlendirir beni. Ama filmin içinde küfür, argo barındıracak bir durum yokken sırf "çılgın ve sansürsüz bir film oldu" demek için de küfür kullanmanın lüzumu yok.

Özellikle Tarantino'nun, Guy Ritchie'nin filmlerinde bu tip kelimelere hazırlıklıyızdır ve kimse izlerken ağdalı bir dil beklemez. Özellikle hızlanan filmin gidişatında argo ve veya küfür bekler iz. Hatta televizyonlarda izlenen halinde sansürlenen kısımları da sinir bozar.
Ama tabiki dramatik bir filmde olması izleyiciyi filmden koparacaktır, olması beklenmeyen replikler olduğundan filmi benimsetemez falan... İstisnai durumlar olabilir, sevgilisiyle tartışan kadın "Defol git lan! ya da get the fuck out of here!" diyebilir bu da küfür sayılmaz zaten ;) Dramatik bir filmdir ama 2 saniye önce ne olduğunu hepimiz görmüşüzdür, denecek başka bir şey yoktur vs... İzleyici, şiddetli bir kavga sahnesinden sonra adamdan ya da kadından " Lütfen gidebilir misin?" gibi bir söz duymayacağına hazırlıklıdır.

Sinemada küfür konusu bence sinemada erotizm, sinemada aşk, sinemada kavga, sinemada mutluluk nasıl olmalıdır konusuyla aynı. Olması gerekiyorsa olacaktır, günlük hayatta ağzımızdan çıkan veya duyduğumuz küfürler, argo kelimeler sinemada da olmalıdır. Kalkıp ana avrat küfretmekten bahsetmiyorum tabiki ama senaryoda öyle bir durum vardırki ya da oyuncunun başına öyle bir şey gelmiştirki ağır küfredebilir de, izleyenler, aynı şeyi kim yaşasa bunu derdi de diyebilir.
 
Filmler hayattan parcalardır,kufurde hayatın bı parcası oldugu gıbı,en az dıger ogeler gıbı kullanılabılır,tabı yerınde olması kosuluyla,dıger seklıyle kalıteyı dusruyor bence
 
Günlük hayatta küfür kullanıyoruz ... :) sinema hayatın yansımasını ele aldığı zaman küfür olmalıdır filmde ama abartılı, yapmacık olmamak şartı ile ...
 
Gemide filmini bende izledim baya oldu ama hatırlıyorum çok uç noktalarda bir film argo baya yer kaplıyor filmde. Ya ben aslında pek hoşnut değilim hani günlük yaşantıda geçen bazı basit küfürler filmlerde işlenmeli ama çok ileri gidilmemeli...
 
oykutonik çok haklı yerine göre iyi ama bazen gereksizce kullanılınca çok kötü olyo ve hoşda olmuyor
 
ama şöylede birşey var senaryoya sırf küfür etmek için küfür eden bir karakter dahil edilmesi gerekiyorsa bu filmde sırf küfür etmek için küfür ediliyor mu olur yoksa gerekiyordu küfür edildi mi ?
 
HornyDevil demiş ki:
ama şöylede birşey var senaryoya sırf küfür etmek için küfür eden bir karakter dahil edilmesi gerekiyorsa bu filmde sırf küfür etmek için küfür ediliyor mu olur yoksa gerekiyordu küfür edildi mi ?

senaryoya bağlı.
sinemada küfür yerinde olunca güzeldir ama abartıya kaçmamak gerekir.
 
HornyDevil demiş ki:
ama şöylede birşey var senaryoya sırf küfür etmek için küfür eden bir karakter dahil edilmesi gerekiyorsa bu filmde sırf küfür etmek için küfür ediliyor mu olur yoksa gerekiyordu küfür edildi mi ?

İşte o çok komik olur :) Düşünsenize bir köyde gerçekleşen bir film, köyün delisi var, filmin bazı sahnelerinde yada beklenmedik sahnelerde çıkıyo küfür ediyo gidiyo. bence komik olur :LOL:
 
Sırf küfür etmesi için senaryoya küfür eden bir karakter dahil edilmesi diye bir şey olmaz. Senaryo yazılmıştır bellidir, bu karaktere uygun bir oyuncu seçilir. Sonuçta senaryoda varsa ve küfredilecekse oyuncu yok ben küfür etmem demeyecektir herhalde ;) Küfür sahneleri için ayrı bir oyuncu kullanılacak değil ya. Ha bazılarına yakışır bazılarına yakışmaz ama zaten genelde bu tip replikler yakışan oyunculara ait olur ;)
 
Yaşam da küfür var mı? var.... sokakta , orda burda duymuyor muyuz? duyuyoruz...
biz etmiyor muyuz? ben şahsen ederim yeri geldi mi...

sinema yaşamı anlatan bir pencere değil mi ? eee biraz o yönü var fazlaca...

bence tartışmanın anlamı yok.... sinemada da müzikte de küfür olmalı, eğer onlar yaşamın bir ifade şekli ise...
 
Geri
Üst