Fender Hm Strat'lar Üzerine

Forumda 1 adet satılmakta olanının ilanını görünce bu konu hakkında bir şeyler yazmak istedim.Zira piyasada kolay bulunmayacak ve hatta pek çok ''fendercinin'' bile bilmediği acaip bir fender modelidir bu gitarlar.
Öncelikle acaip olan kısmı bu gitarlar Fender ruhuna tamamen aykırı bir şekilde üretilmeleri ve '' 24 PERDE'' + ''FLOYD ROSE'' ikilisine sahip olmalarıdır. (Bildiğim kadarıyla bu ikiliyi birarada barındıran başka bir fender modeli daha üretilmedi 70 yıllık fender tarihinde)

Bildiğim kadarılya sitede benim elimden geçen 89 maple-aynı renk olanı ve yine 89 maple bu renk olanı(seri numarasını değerlendirerek benim elimden geçen HM strat olamdığına karar vermiştik) olmak üzere sizinki Türkiye'de karşıma çıkan ''3. Fender HM STRAT''

Bu gitarlar hem USA hem Japonya çıkışlı üretildiler diye biliyorum.Hatta Squire HM stratlar da vardır.Onlar bunlara göre azcık daha fazla piyasada bulunmakla beraber,onlar da nadir bulunan fender modellerindendir.Bildiğim kadarıyla Squire Hm stratlar da Japonya çıkışlıydı.Bunun nedeni de şudur : Normalde squire'lar Çin'de üretilmekte günümüzde ancak o dönemler (late 80-early 90 diye belirtiyorlar ilanlarda) Fender'İn Çin'de fabrikası yoktu ve squire'lar KORE (samick fabrikası olması lazım) ve Japonya'da üretilmekteyken,stadanrt-custom-relic-artist signature ıvır zıvır stratlar Corona California'da üretilmekteydi. (İstisnalar bulunmaktadır.Misal Richie Kotzen signature tele-stratlar Japonya çıkışlıdır.Günümüzde bazı artist signaturelar da,misal Jimmie Vaughan signature strat gibi,meksika da üretilmektedir)

Hee bir de bu gitarı Greg Howe'un (80'Lerin ünlü fusion gitaristi) elinde görebilirsiniz.Fender bu gitarı piyasaya Greg Howe konseptli sürmüştü diye biliyorum.Google'da bolca görseller var Greg Howe-Fender HM strat içerikli.Hatta Greg Howe'Un bunun pembe olanı ve yine bu renk olanıyla videoları da mevcut youtube'de

Fender Hm stratlar 80'lerin sonlarında üretilmiş ve çok kısa bir süre üretimde tutulmuş (sanırım 2-3 yıl) ve fender corp'nın ne yapmaya çalıştığını anlayamadığımız gitarlardandır.Üretim amaçları 80'lerin hard rock-glam furyasına ve ibanez-charvel-jackson patlamasına alternatif üretmekti.Bu amaçlar fender'in daha önce hiçbir modelinde denemediği bir olaya el attılar ; 24 perde. (yanılıyorsam düzeltin,başka 24 fret fender modeli bilmiyorum)

Sanırım 7 yıl önce elime bunlardan bir adet geçmişti.3-5 ay kullanıp sonra highwayone strat GT8'le kıyasladığımı hatırlıyorum.Fiyatı belirlemekte tabi ki gitarın sahibi serbesttir.Gitar türkiye'de bulabileceğiniz bir gitar değil.Hatta gezegende kolay kolay bulabileceğiniz bir gitar deil (EBAY araştırırsanız daha iyi anlayacaksınız).Yalnız şöyle bir olay var ki Ebay'de bu gitarların piyasası 500-750 dolar arasındaydı o zamanlarda.Şu an ne durumdadır bilemem.Yalnız dediğim gibi bu gitarın ederi bunun mutlak üzerindedir.Çünkü türkiye piyasasında bulunabilen bir gitar değil ve tam anlamıyla onların ''RARE'' dediği fenderlerden bu.Bildiğim kadarıyla Fender super strat'lar da 90'Ların başında bu gitarlardan sonra üretime sunuldu ancak onlarda floyd rose ve 24 fret olayı yoktu.

Biraz da bu gitarla ilgili güzel şeyler yazalım :
Ben maple tuşe olanını kullanmıştım.Ve aynı renkti tam olarak.Üzerinde KAHLER tremolo olmalı,eğer orjinalliğiyle oynanmamışsa (ki buraya dikkat),KAHLER tremolo o dönemin original floyd rose'una rakip olabilen tek floyd rose sistemi olmakla birlikte forumlarda (bu konu hakkında genişçe bilgi var ) ondan daha iyi olduğu,mükemmel stabil olduğu vb..gibi şeyler yazılıp çizilmekte.He sıkıntısı nedir,yedek parça ihtiyacında piyasadan kolay temin edebileceğiniz bir parça değil.Bu arada Kahler floyd rose sistemi KRAMER'larda da (80'lerin bomba gitarlarıdır,bknz : Eddie Van Halen) kullanılmıştı diye hatırlamaktayım.
Bendeki 89 (E9 diye başlamaktaydı serial) çıkışlıydı ve neckplate'te MADE IN USA yazmaktaydı.Yani bu gitarlar amerika'da üretildiler.Bu net bilgi.Muhtemelen bu gitar da o dönem çıkışlı bir USA HM STRAT.
Bendekinin üzerinde Dimarzio Super distortion modifiyesi vardır ve canavar tonları bulunmaktaydı.O gitardan aldığım drive'ı inanın sıradan bir HSS strattan alamadım.

Artıları :
1-) Bir kere nadir,piyasada bulamayacağınız,yukarıda da belirttiğim gibi tam anlamıyla bir ''RARE'' strat
2-) Floyd rose sistemi,24 perde olması ve HSS olması onu tam anlamıyla bir metal canavarı haline getirmekte ve işlevselliğini arttırmaktadır.
3-) Üzerindeki Kahler tremolo sistemi gerçekten kalitelidir. (Vai stayl hareketlere olanak tanır,bana hiç sorun çıkartmamıştı)
4-) Piyasada örneği olmadığından sanırım istenilen fiyatı belirlemek gibi bir artıya olanak tanımaktadır

Eksileri :
1-) Nadir bulunması bir artı olmakla beraber ''tercih edilmekten kaçınılması'' ''yedek parça sıkıntısı yaratacak olması'' gibi olaylardan dolayı eksi olarak görebiliriz.
2-) Fenderin kendinden ödün vererek sırf ibanezle ''REKABET'' adına böyle bir olaya girmesini de bir eksi olarak değerlendirebiliriz.


Sonuç olarak fenderciler tarafından forumlarda en ''AYKIRI'' ve ''ANLAMLANDIRILAMAYAN'' fender modeli bu olarak yazılıp çizilir.Hastası vardır.Koleksiyonunu yapana da rastladım (Elbette Türkiye'de değil).

Alınası,denenesi bir gitardır.Koleksiyon olayına girmiş olsam (Yaş 30.artık gitarlara para harcamak istemiyorum açıkçası) kesinlikle kaçırmayacağım bir gitardır.

Esen kalın
 
Geri
Üst