Komple Gitar Revizyonu: Epiphone Les Paul

selamlar

headstock'ı kırık bir epi les paul'üm vardı.. aleti prensipte gözden çıkarmıştım, sonra aklıma bir fikir geldi..

hem sap tamiri deneyeyim, hem boyama deneyeyim, hem relic deneyeyim, hem de scallop deneyeyim, manyetik lehimlemeyi öğreneyim vs gibi yapabileceğim ne varsa bu gitarda uygulamaya karar verdim.. hem yaptıklarımı buradan anlatıp sonuçlarını bildireyim, hem de tecrübelilerden fikir alayım sorularımı sorayım istedim..

ilk soru şu: gitarı vahşice zımparaladım.. bunun içiin de bir avuç taşlama, angle grinder aldım.. zımpara adaptörü ve yedekleriyle 80 lira tuttu.. bence değer.. elle zımparalamak imkansız gibi.. şimdi alete giriştim fakat hala elimdeki yüzey boya mı, daha almam lazım mı bilemedim.. ilk kalın zımpara kullanmıştım, aha gitarı yardım dedim.. ama şimdi bana sanki zaten oraya kadar inmem lazımmış gibi geliyor..
gitarın temsili ilk halini ve şimdiki fotoyu koyuyorum.. koyu renkli bölüm mü doğru seviye, açık renkli mi? P1010108.jpg~original.jpg epi.JPG P1010108.jpg~original.jpg epi.JPG
 
sanırım kaplamasını kaldırmışsın. single cut ve benzeri yerler için e iyisi el zımparasıdır. hatta bunun gibi curve / recurve body gitarlarda, komple el zımparası en iyisidir.
 
onur hocam selamlar. ben yaptım benim eski gitara bir şeyler anlatayım önce düz kısımlarını makineyle zımpara makinesiyle zımparaladım ağaca kadar sonra makinenin ulaşamadığı yerleri önce p120 lik kalın sonra p220 ince zımparayla düzelttim şimdi boya ve vernik alacam :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
görüşler için teşekkürler.. düz kısımlara ben de makineyle girişiyorum.. kaplamayı kaldırıcam tamamen.. tümünü elle zımparalamak doğru olsa da çekilir çile değil.. nasolsa deney amaçlı ve gitarı gözden çıkararak yapıyorum, bi görelim bakalım ne olacak..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
selam herkese.. single cut kısmı hariç ahşaba ulaştım.. 3 büyük sıkıntı oluştu:
1- fazla derine girdiğim için neck volume pot ve switch pot'un yuvalarını parçaladım.. ahşap gemi maketçiliğinin verdiği tecrübeyle buralara ahşap destek koydum.. zımparaladığımda sağlam olacak gibi.. rengi dert etmiyorum biri switch plastiğiyle biri ton düğmesiyle gizlenecek..
2- volume-ton düğmelerinin üstündeki boşluğa çok girmişim, korkunç bir oyuk oldu orada..
3- arka yüzden memnunum ama ön yüzde absürd bir desen oluştu, manyetik ve düğmelerin çevresinde dönen bir halo gibi.. bu daha da mı zımparlamam gerek demek? ne yapmak lazım? daha girmeye korkuyorum öbür pot yuvalarını da mahvetmemek için.. en kötü koyu bir sunburst finishi ile gizleyebilir miyim bunları.. (son foto)

IMG_3583.JPG IMG_3587.JPG IMG_3583.JPG IMG_3582.JPG
 
Kortuğum şey başına geldi demek,keşke dün yazsaydım carved top gitarlara ne olursa olsun elle girişilmeli diye,arka yüz tamam ama ön yüz olmaz,kesinlikle daha girişme ahşap destek yap switch etrafına birde gitarı bir lütiyeye göster ön yüz hakkındaki durumu öğren derim.

Edit:umarım sapa da makine ile girişmemişsindir ama öyle görünüyor.
 
girişmiş bulundum.. ama çok ince bi zımparayla, fena olmadı o.. kırık sapın yapıştırdığım yerleri de sorun yaratmadı ki ona sevindim biraz..
luthiere göstermeyi planlamıyorum, gitarı gözden çıkardım, boza boza tecrübe etme niyetindeyim :)
 
Etme yazık olur,ben lütiyeye yaptır demiyorum,görüş al ciddi bir sıkıntı varsa yaptır ancak ama çok yanlış olmuş sapa da el zımparası gerekli idi.Carved top bozulmuş gibi geldi o nedenle lütiyeye göster dedim :)Kolay gelsin.
 
uzun bir tatilden sonra tekrar güncelleyeyim..
gitarın tüm zımpara işini bitirdim, bu esnada kırılan iki pot deliğinin tamiri de bayağı sağlam oldu.. saptaki kırık şu an oldukça sağlam görünüyor.. tellendikten sonra göreceğiz esas performansını.. single cut'ın (horn'un) zımparalaması cidden oldukça zahmetliydi.. bu kadar uğraşmışken üst yüzeyi ve sapı da tamamen elle yapsam iyiymiş, ama sapta bir sıkıntı yok, oldukça düz ve rahat, ve 1-2 mm de incelttim, çok rahat geliyor ele.. şu an ahşap olarak tek sıkıntı bridge'in arkasına fazla girmiş olmak, olması gerekenden daha oyuk o kısım..

görsel olarak sıkıntı ise, boya kalktıktan sonra üst gövdenin ortasında kenara paralelimsi bir hat çıkması.. (oyuk dediğim askı vidası hizasında kenara paralelleğin bozulduğu bölge..)
biraz daha elle zımparalayarak girdiğimde çizginin de hareket ettiğini gördüm, fakat o katmanın kalınlığını bilmediğim için ve volume-tone düğmeleri bölgesinde ahşap oldukça incelmiş olduğu için daha fazla girmeye cesaret edemedim.. hasar gören deliği tamir edebildim ama oldukça zahmetli bir işti, yenilerini göze alamadım..

IMG_3728.JPG IMG_3729.JPG IMG_3730.JPG IMG_3731.JPG IMG_3732.JPG IMG_3735.JPG IMG_3736.JPG IMG_3737.JPG IMG_3738.JPG IMG_3740.JPG IMG_3741.JPG IMG_3742.JPG
 
bu arada, arka switch ve pot yuvalarının kapaklarının oturacağı girintilerin derinliği azalmış oldu, oraya bir maket bıçağıyla girmeyi planlıyorum..

sonrasında boya için youtube'da sıkça gördüğüm ink paint hikayesine karar verdim.. siyah stampa mürekkebi (bildiğin pelikan) ile boyayıp zımparalayıp stain, sonra mavi mürekkep ile finish planlıyordum.. bunu yapacaklara birkaç tavsiye, baştan tüm iş bitene kadar mutlaka eldiven, yerlere çöp torbalarından serin, ele bulaşan mürekep 4-5 gün çıkmıyor.. ayrıca siyah mürekkebi suyla kırdığınızda gitar resmen mavi renk oluyor.. fotolardan daha mavi gerçekte.. önce sulandırdım, sonra ikinci katı sırf siyah mürekkeple attım, ama ne ön yüz ne arka yüz tatmin etmedi beni görüntü olarak.. böylece bu işten vaz geçtim.. selülozik sprey ahşap boyası aldım (açık mavi), şimdi artık solid tek renk açık mavi olacak.. sapı da boya yetecek olursa açık maviye boyamayı planlıyorum.. bir de gövdeye decal yapmak için kaplumbağa dövmesi aldım.. (sanırım terry pratchett'in meşhur the turtle moves mitinden etkilendim biraz).. sprey boya kuruyunca bunu bi deneyeceğim, çocuklara yönelik dövme çıkartması olduğu için pek kalın olacağını sanmıyorum.. verniği decallerin üstüne atacağım..
yakında görüşmek üzere.. (bu arada thomann'dan harvey benton sg diy kit sipariş ettim, o gelince bir başlık da onun için açacağım)

yorucu, zahmetli, bazen sinir bozucu olabilen bi iş ama inanılmaz zevkli.. çalmak kadar zevk alıyorum diyebilirim..

IMG_3743.JPG IMG_3746.JPG IMG_3758.JPG IMG_3759.JPG kap.jpg
 
evet gelişmelerle devam edeyim.. pratiklik vs (özellikle su bazlı olduğu için geri alması kolay olur umuduyla) akrilik sprey boyalarda karar kıldım..
elin alışması cidden zaman alıyor.. ilk bikaç kat boyada korkunç hatalar yaptım, berbat sonuçlar aldım..

IMG_0452.JPG IMG_0453.JPG IMG_0584.JPG

renk ral5018 bu arada.. sonunda idare eder hale geldi..

IMG_0487.JPG IMG_0489.JPG IMG_0490.JPG

sonrasında 4 kattan sonra 3 renk burste karar verdim..

IMG_0585.JPG IMG_0586.JPG IMG_0592.JPG IMG_0593.JPG IMG_0594.JPG

geçiş tonu için ral5015, dış kısım ve kenarlar ve headstock için ral5018 kullandım.. arkaya ve sapa da burst yaptım..

son katta şöyle arızalar çıktı (kıllı olmanın handikapı):

IMG_0596.JPG IMG_0601.JPG IMG_0602.JPG

tekrar zımpara boya:

IMG_0611.JPG IMG_0612.JPG IMG_0613.JPG IMG_0614.JPG
 
imaj limiti doldu.. neyse..

sonunda da ön yüzde çok orange peel vardı, sabrım da azaldı.. son kat için tekrar zımpara:

IMG_0618.JPG IMG_0619.JPG IMG_0620.JPG IMG_0621.JPG IMG_0622.JPG

ve son kat boya (sadece ön yüze):

IMG_0623.JPG

hala hataları var.. başlangıçta ahşaba fena girdiğim için acayip yüzey bozuklukları var.. boyada da hatalar var ama en azından benim kullanabileceğim kadar içime sindi..

bundan sonrası clear coat ve cila.. gitara relic.. metal aksamlara relic.. scalloptan vazgeçtim şimdilik.. sonra toplayacağım kısmetse..

bu süreçte her soruma cevap veren güzel insan insanatomystic'e de teşekkür.. gitarı daha iyi hale getirme konusunu benden çok dert etti yeminle..
 
Geri
Üst