Bu Gitarın Tonları Standart Bir Strata Oranla Sizce Nasıl?

Baştan sona kendi emeğimle birleştirdiğim bir stratım var. Açıkçası tonları beni yeterince mutlu ediyor. Manyetikler köprüde Seymour Duncan SSL5, ortada Texas Special (neck), sapta Fat 50's (neck) şeklindeydi. Köprü manyetiğine tam ısınamadığım için DiMarzio HS3 ile değiştirdim ve çıkan ton beni mutlu etti.

Detaylı özellikler:
Modifikasyonunu Göster Ey Türkrockçı !

Peki sizce tonlar nasıl? Yorumlarınızı alabilir miyim?

NOT:
Videoyu fotoğraf makinesiyle hd kalitesinde çektim. Ses kalitesi de fena değil. Bir de iyi çalabilen birisi değilim. Bunları da belirteyim baştan. Ayrıca ince mi teli eksik.

 
Gitarı tamamiyle kendi birleştirmiş olmanıza göre gayet başarılı bence. Clean tonları temiz geliyor. Amfinin gainini biraz kıssanız overdrive ve dist i de daha temiz gelir.
 
Teşekkür ederim. Tavsiyenize uygun bir video ilk fırsatta çekeceğim. Hatta yakın zamanda bir ses kartı edinip daha kaliteli sesle kayıt yapmayı planlıyorum.
Vallahi sabırsızlıkla bekliyorum :rolleyes:. Yanlış görmediysem bu gitarı satılığa çıkarmışsınız ilanı gördüm. Satmayın derim, hem kendinizi geliştirin hem de line 6 i atıp gitarın ağacını ve manyetiklerini daha ön plana çıkaran bir amfi alın. Tabii ki benim nacizhane fikrim bu.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Gitarı satıştan çekmeyi düşünüyorum zaten.
Amfi bence gayet güzel. Tam lambalı olması ciddi bir fark yaratıyor. Ev kullanıcısı için çok güzel bir seçenek.

Gitarda üst eşiği GraphTech Black Tusq ile değiştirmeyi planlıyorum. Bir de burguları kilitli yapma niyetindeyim. Bu değişimler de tonu mutlaka etkileyecektir diye düşünüyorum.

Yorum için teşeklürler.
 
Tabii ki etkiler. Hem kilitli burguya geçtiğinizde akort daha iyi tutar. Amfi konusu da biraz kişisel tercihe kalıyor, size nasıl iyi geliyorsa o amfiyle devam edin tabii ki.
 
Bass tepkisi biraz dağınık geldi kulağıma Selçuk abi. Stratlarda 500k pot kullanılır mı bilmiyorum ama 250k pot sanki fazla low cut bir eq grafiği mi oluşturmuş emin olamadım. Aslında kameranın azizliği de olabilir fakat genel itibari ile güzel tınlayan bir gitar olmuş.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Pot kullanımı da aslında kişisel bir tercih. Aklıma gelmişken beliryeyim, ton potansı TBX ve sonuna kadar açık. Yani 1 meg ohm ton potansı sonda. O da sesi tizleştiriyor. Basları azaltan o olabilir.
 
Doğrudur abi, düşük frekanslardaki kompresten dolayı, normalde geniş ve yayılarak gelmesi gereken frekanslar uğultulu bir şekilde geliyor gibi. Tabi strat zevklerimiz biraz farklı anladığım kadarıyla ben köprüde fat 50'ye bayılan birisiyim mesela. Sen biraz daha modern ve kompresli sound yapısını seven birisiysen o zaman çok kullanışlı bir gitar olma ihtimali yüksek bu aletin senin için.
 
Evet, bana strat denince aklıma hep David Gilmour gelmiştir. Zaten videoda da "Another Brick on the Wall - Part 1"dan biraz çaldım. Zaten ne zaman prosesör alsam ilk işim o delayli tonu ayarlamak oluyor. :) Hastalık işte.
 
Abi teknik olarak değil de manyetiği benim gitardaki Performansı ile kıyaslayabilirim. Bu Line 6ları hiç sevmem tonlarını da pek başarılı bulmam, o Yüzden gitarda alınabilecek max verim alınmış iş amfiye kalmış gibi gördüm. Ben benim 83 stratla Lambalı amfide (marshall) çok hacimli ve dolu dolu drive almıştım. Tiz ve baslar dengeliydi, çok cırtlak da değildi manyetiğin ve gitarın karakterine göre. videoda da onun izleri var. Ama dediğim gibi amfi ve kayıttan Kaynaklı tavizler olmuş. Manyetiğin clean sesini ben sevmiyorum o Yüzden Yorum yapmayayım. Daha Iyi bi amfi (kişisel zevk tabi) ve birkaç analog pedal ile canavar olur canavar :)
 
Son düzenleme:
K
Tabii ki etkiler. Hem kilitli burguya geçtiğinizde akort daha iyi tutar. Amfi konusu da biraz kişisel tercihe kalıyor, size nasıl iyi geliyorsa o amfiyle devam edin tabii ki.
Kilitli burgu daha iyi akord tutar demek yanlis. Kilitli burgu tel takmayi kolaylastirir. Yarim tur ile akord etme olanagi saglar. Ayrica standart burgulardan kutle olarak daha agir olacagindan bir sustain artisi saglayabilir.
 
Amfideki asıl sıkıntı lambalarda bence. Lambarı değiştireceğim en kısa zamanda.
Bir de maddi nedenlerden dolayı bu amfiyi aldım. Bir süre idare etmek zorundayım.

Hocam çalışma prensibi olarak modelleme yapıp power lambalarına gönderiyor. Fender veya benzeri blues anfileri seviyorsanız, bu anfi üzerine upgrade yapmayın.
Paranıza yazık. Sadece lamba ile herşey yoluna girmez. Çünkü içindeki modelleme kötü, ayrıca hoparlörde değiştirmek gerekecek. Bir anfi parasıda harcarsınız :)
Peavey Classic olsaydı süper tonlar duyardık :)
 
Videodaki line 6 amfi,elinizdeki gitardan alabileceğiniz güzle tonları da mahvetmeye yetebilecek bir amfidir.Mümkünse amfinizi değiştirin.Daha sonra amaca hizmet eden bir set-up'la yola devam eden.
Gilmour'dan bahsetmişsiniz.Bazı strat fanları gilmour'un tonunun majör etkisini gitarına (albüm kayıtlarının ve sahne performanslarının çoğunda 0001 seri numaralı 1954 stratını,ya da the black strat diye bilinen stratını kullanır ki üzerinde yoğun modifikasyon mevcuttur) bağlı olduğunu düşünür ancak ben bunu pek doğru bulmuyorum.Elimden sanırım 13-15 arası fender strat geçti,bunların arasında vintage olanlar (78 strat) da vardı artist series olanlar da vb..Şunu diyebilirim ki Amfi/Pedal/Gitar 3'lemesinde tona en az etki eden kısım gitar'dır.Tondan ziyade çalım rahatlığı ve belki sustain'i gitara bağlamak daha mantıklı.Bence asıl tonal etken pedal set-up'ında be amfi seçiminde yatıyor.Bu nedenle amfinizi değiştirin dedim ilk olarak.Bu arada gilmour'un stratlarını muhtemelen biliyorsunuzdur bir gilmour fanıysanız ama yine de bakabilirsiniz ;
The Black Strat - Wikipedia, the free encyclopedia
The 0001 Strat - Wikipedia, the free encyclopedia

Emg manyetik sss set kullanıyor bildiğim kadarıyla gilmour,bir de vazgeçemediği pedalı (piyasada bulabilirseniz çok şanslısınız,pek 2.ele düşen pedallar değil) BK Buttler Turbe Driver kullanıyor.Gilmour'un o mükemmel drive tonunu borçlu olduğu en büyük etken bu pedaldır bence.
tube drive - Google'da Ara
Amfi olarak da hi-watt,mesa boogie,fender super champ gibi amfiler kullanıyor.Fender bassman de kullanıyordu galiba.Gİlmour ekipmanlarıyla ilgili ayrıntı bilgiyi de şuradan bulabilirsiniz :
David Gilmour's Equipboard

Bence emek edip güzel bir strat oluşturmuşsunuz.Kullandığınız gövde bana sorarsanız standart meksika strattan çıkan gövdeden daha kaliteli olması muhtemel bir gövde,gitarınıza bakmıştım sanırım merak edip ve blade gövde kullanıyordunuz galiba.Kanada ya da USA üretim olsa gerek blade texas'lar.
Seymour duncan'ın kullandığınız SSL5'i ben de 5 yıl önce ilk ve tek toplama strat denememde kullanmıştım.Sanırım gilmour referans alınarak üretilmiş bir model o ancak ben zayıf bulmuştum köprüde.Köprü için hot rails ya da fast track türevi şeyler de düşünülebilir.Gerçi köprü için yüksek output beklentiniz var mı onu bilmiyorum.

Uzun yazdık ama bence gitarı o amfiyle harcıyorsunuz tek cümleyle özetlemek istersem.
Ucuz yollu bir lambalı da bakabilirsiniz,ki bence burada amfinin üzerinde modelleme olmayan bir lambalı olması da mantıklı bir seçim olur (2.el piyasasında volume,ton ve standart ekolayzır potlarıyla iş gören 600-700 liraya lambalı bulunabilir + 600-700 liraya da yerli üretim pedallardan bir set-up oluşturulabilir).ya da şuan blues junior piyasası ne bilmiyorum ama 1500-1600 dolaylarında olsa gerek bir blues junior edinebilirsinizki reverb efekti gilmour tonlarının olmazsa olmazıdır.
Videodan duyduğum drive tonu oldukça kötü ve bunun gitarla alakalı değil amfiyle alakalı olduğunu düşünüyorum.Gitara yazık etmeyin.
Kalın sağlıcakla
 
@helalmustafaabi çok güzel ve detaylı olmuş. Tabi ki bildiğim şeyler. Yıllarca EMG David Gilmour setli American Standard kullandım. Hatta bu gitarda black strata yakın bir set oluşturmaktı hedefim. Yani yaptım da ama setup kısmı asıl belirleyici faktör tabi.

Maddi bir sıkıntı nedeniyle ENGL Gigmaster 15 kafa + Vintage 30 kabini sattım. Amfisiz kalmamak için hem tam lambalı hem de Vintage 30 hoparlörlü olduğu için bu amfiyi tercih ettim. Pedalları da sattım. Şimdi hedefim bu amfiyi lamba değişimine sokup henüz elime geçmemiş olan yeni aldığım shortboard ile birlikte yeni bütçe oluşturuncaya kadar devam etmek.

Arada konu sapmasın. :)
Gitarın bileşenleri gerçekten çok iyi. Şu ana kadar deneyenler de çok beğendiler. Fakat ben bu deneme videosundan yola çıkarak yorumları merak ettim.

Şu ana kadar çok güzel yorumlar geldi. Fikrini paylaşan herkese teşekkür ediyorum.

Not: Geçenlerde tertemiz bir Buttler düştü foruma ve 1000 TL. gibi bir rakama satıldı sanırım. Paranın gözü kör olsun!
 
Hocam çalışma prensibi olarak modelleme yapıp power lambalarına gönderiyor. Fender veya benzeri blues anfileri seviyorsanız, bu anfi üzerine upgrade yapmayın.
Paranıza yazık. Sadece lamba ile herşey yoluna girmez. Çünkü içindeki modelleme kötü, ayrıca hoparlörde değiştirmek gerekecek. Bir anfi parasıda harcarsınız :)
Peavey Classic olsaydı süper tonlar duyardık :)
Dışardaydım bu mesajları okuduğumda.
Bu amfi üzerine upgrade yapılır bence. Lambalar değişince çok başka birşeye dönüşeceğini tabi ki beklemiyorum ama Çin lambaların yerine şöyle JJ veya Sovtek gibi lambalar takarsam tonda çok ciddi bir gelişim olacağına inanıyorum. Bu amfi şimdilik bütçem dahilinde beni kurtarır. Evde amatörce takılmaya çalışan birisiyim. Zaten oğlum anaokluluna gidene kadar da gitar ciddi anlamda zaman ayırma şansım pek yok.
Ayrıca amfide 2 adet 12AX7 ve 2 adet 6L6/5881 lamba mevcut. Amfinin bir başka özelliği de prosesörü tamamen devre dışı bırakıp sadece lambalı amfiyi kullanabilmek mümkün. Yani sadece preamp ve power amp lamba katı ile master volume ve presence şeklinde kullanılabiliyor. Tabi bir de 12" Celestion Vintage 30 hoparlörü var. Neyle değiştireyim???
 
Geri
Üst