Midi uzerine Kayit. Cok cok yeniyim..

Merhaba arkadaşlar..
Benim çözüm bulamadigim birkaç sorunum var. Ama tahmin ediyorum sizler çözümlerini biliyorsunuzdur.. En başta ben bu kayit isinde daha cok yeniyim. Hatta sifirim denilebilir.. Sizin burda yazdiginiz terimlerin cogunu okurken birsey anlamiyorum.. Su ana kadar kayit icin yaptigim tek sey, Acid programinda ilk önce pilot bir kayıt yapıp; daha sonra onu kulaklıkla dinlerken gitar, ardından vokal, ardından sololar tarzı kayıtlar.. Ya da Direk karaoke mp3'ler üzerine vokal, back vokal kaydi gibi.. Umarim burda yazilanlari okuyarak kendimi ilerletebilirim.. Sorularima geceyim artik..

1- Kayit için şu anda (ilerde değiştiricem ama hesapli bişey bulmam lazim. Önerebilirmisiniz..) Bilgisayarla birlikte genel dandik otesi multimedia mikrofonu kullaniyorum:) Ama kayit yaparken inanılmaz rahatsiz edici bir ugultu var.. Bunu nasil engelleyebilirim?
2-Yukarida da yazdigim gibi karaoke mp3 dosyalarinin üzerine kayit yapiyorum... Ama biliyorsunuz karaoke mp3 olarak bulunabilen parcalar cok kisitli.. Ama bu parcalari midi veya guitar pro formatinda bulmak kolay.. Acid programinda veya baska bir programda, mp3lere yaptigim gibi midilerin uzerine de vokali yapmam mumkun mu? Ya da midiyi wav or mp3'e cevirmem?? Guitar pro da calan sarkiyi wav olarak export etme ozelligi var ama sarkinin sesi duyulmuyo wav olarak export edince!!

Son olarak ta şu kaydı dinleyip bi yorum yapabilirmisiniz vokalim hakkında.. Ama daha cok amatörüm.. Onu da göz önünde bulundurun lütfen...
http://www.studyo24.net/upload/files/antonio_ref.mp3

Teşekkürler...
 
Mikrofonlar (hele ki o kullandığın bilgisayar mikrofonları) feedback yapmaya çok yatkındır.. Genelde hoparlörlere çok çok yakın değilsen bas seslerde (uğultu), yakınsan tiz seslerde (ötme) şeklinde feedback yaparlar.. Eğer ses kartının mikser'inden mikrofonu kapattığında (mute ettiğinde) uğultu kesiliyorsa senin problemin de budur..

İki çözümü var bunun...
1- Mikrofonun ses çıkışını mute eder, kayıt kanalı olarak mikrofonu seçersin ve vokalini hoparlörlerden duymadan kaydedersin.. Ancak kullandığın mikrofonlar patır kütür patlamaya da yaktın olduklarından bu seçenek senin için işe yaramayacaktır.. Compression kullanmayı bildiğini sanmıyorum ama bilseydin de bu sefer dip gürültüsü yüzünden bu sorun devam ederdi...

2- Ses kartının çıkışına kulaklık bağlarsın ve kayıtları böyle yaparsın... Böylece geri besleme olayı bitmiş olur.. Ben ilk kayıtlarımı böyle yapıyordum..

Fakat önerim o ki dandik de olsa mikrofon gibi bir mikrofon edinmen.. Saçma sapan bir marka da olsa...O elindeki mikrofon, vokal tekniğini de bozacak, yanlış şekillendirecek bir mikrofondur.. Korkmana, düşük volume ile söylemene (dolayısıyla yanlış tondan söylemene) neden olur...

İkinci sorunun cevabı ise "evet, yapabilirsin".. Midi kanal ekleyebildiğin her sequencer ile (Cubase, Sonar v.s.) hiç uğraşmadan direk kanalı ekler kaydını yaparsın.. Verdiğim örnekler profesyonel çalışmalar için yapılmış yazılımlar olduklarından çok pahalılar.. Belki uygun fiyatlı ya da bedava sequencer'lar da vardır..

Çok daha amatör fakat bedava bir yaklaşım olaraksa, midi çıkışını kayıt kanalı olarak seçer ve midiyi bir kez çalıp wav olarak kaydedersin..(Normal mic kaydı gibi, sadece kayıt kanalını mic değil midi seçeceksin yine ses kartının mikserinde "Recording Properties"'den )

Guitar pro vb. software kullanmadığımdan export niye çalışmaz bilemiyorum...Çalışması lazım...

Midi'yi sevmediğim ve pek kullanmadığımdan, benden daha çok yardımcı olacak insanlar çıkacaktır...

Çalışmanı da dinledim.. Yukarıda söylediğim gibi mikrofon ve ortama duyamadığın güvenden ötürü yanlış bir vokal tekniği kullanıyorsun.. Gerçekten vokal yapman gerektiğinde bu kadan kalından söylemen muhtemelen mümkün olmayacak... Bu volume'de şarkı söylenemez zaten... Mikrofonun önünden yarım metre kadar uzaklaşıp konuşma tonundan biraz daha yüksek bir yüksek bir volume ile söylemeni tavsiye ederim..
 
...

öncelikle kolay gelsin ilk kayıt olmasına ve bilgisayardaki mic kullanmana rağmen fena değil (hevesini kırmayayım) ;)
-Vokaldeki feedback ,patlama hertürlü gürültüyü azaltmak için en azından ucuz yollu bir dinamik mikrofon almanı tavsiye ederim (ama param var diyorsan forumun derinlerinde kayıt micleri için güzel öneriler var)
-midi ve gitar,vokal kayıt için ben cakewalk home studio (başlangıç için ben bundan başladım) öneriyorum gerçekten çok basit bir kullanımı var, yaptığın şarkıyı hertürlü formatta kayıt ve bilimum efect ıvır zıvır eklemek için cooledit veya wavelab kullanabilirsin (sana yazdıklarım kuru gelebilir ama bu programlar çok karışık değiller sadece kurcalamak gerek)Bu forumun ana teması araştır oku kurcala boz gene kurcala anlamazsan sor..! :)
-Gitar kayıdı için veya vokal kaydı öncesi bilgisayarına bağlantı yapmadan kesinlikle araya bir processor bir yükseltici koymanı tavsiye ederim.Daha iyi güçlü sesler elde edersin...

kolay gelsin...
 
Geri
Üst