Fret Temizliği

merhaba arkadaşlar.

merak ettiğim bir konu var, fret temizliği. bunula ilgili nerede gördüğümü hatırlamıyorum ama silgi gibi birşey vardı fretleri onunla silince pasparıl parlıyordu. bunun ne olduğunu bilen var mı ? veya aynı işlevi sağlayacak ve fretlerle klavyeye zarar vermeyecek bir ürün tavsiyeniz ver mı ?

iyi forumlar.
 
Klavyeyi bantlayıp 0 numara zımparalarla temizleyebilirsin. Daha önce nikelde denemedim ama eğer parlatmak istiyorsan karbonat ya da kabartma tozunu ıslatıp fretlere hafif sürerek pamuklu bezle ovmayı deneyebilirsin.
Ben bi parça bulaşık süngeri kesip yeşil kısmıyla yapmıştım, biraz sert gelmişti.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Klavyeyi bantlayıp 0 numara zımparalarla temizleyebilirsin. Daha önce nikelde denemedim ama eğer parlatmak istiyorsan karbonat ya da kabartma tozunu ıslatıp fretlere hafif sürerek pamuklu bezle ovmayı deneyebilirsin.
Ben bi parça bulaşık süngeri kesip yeşil kısmıyla yapmıştım, biraz sert gelmişti.

Önerin için teşekkürler üstad.
 
Paslanmış veya aşırı kirlenmiş ise ince çelik bulaşık teliyle önce yüzeyi kazıman gerekiyor. Daha sonra klavyeyi maskeleme bandı ile kapatıp metpar denilen metal parlatıcı ve bez yardımıyla parlatabilirsin. Ancak bu maddeyi çok çok az kullan, fret diplerine birikme yapmaması gerekiyor. Beze çok az miktarda sürüp parmağınla bastırarak ovaladığında zaten bir süre sonra parlamaya başlayacaktır.

Piyasada su zımparasının incelerini bulman zor. Oto boyacılarda 2000 numara bulabilirsin ancak parlatmak için kesinlikle yeterli değil, yine macun kullanman gerekecek. Ben riske girmem kuru kuru halletmek istiyorum dersen Planet Waves'in fret polishing paketi var, micro mesh denilen 12000lere kadar zımpara imkanı sunan kumaşlar var. Türkiyede de satışı vardı bir araştır. Bir karton parçasının ortasına fret genişliğinde kesik açarak her bir freti parlatırken klavyeyi korumak için kullanabilirsin, bant ile uğraşmana gerek kalmaz.
 
@programci_84 Rohat abimiz bu konuda bulaşık süngeri demişti yıllar önce. Ben de denedim, sonuç hiç fena değildi açıkçası. Ancak yine de çeşitli öneriler için başlığı takipteyim.

Bulaşık süngerinin sert yüzeyi temizleme konusunda hafif kirleri sökebilir ancak yüzeyi matlaştırır da, parlatmak için özel ürünler kullanmak gerekir. Sap arkasına atılan parlak verniği de matlaştırarak kaygan hale getirmek için keçe kullanılabilir mesela.
 
O silgilerden kullanmadım, micro-mesh pad veya dremel ile katı cila uyguluyorum. Bence ev kullanıcısı için padler yeterli, bir kaç tane alsan seni senelerce idare edecektir:
Micro-Mesh Touch Up Stick | stewmac.com

Bir tane de örnek koyayım yaptığım bir saptan
DSC06909_zpsb0e40220.jpg
 
Burada tavsiye edlien her şey çok yararlı fakat dünyanın bir numaralı fret temizleyicisi Gorgomyte Fret and Fingerboard Conditioner adlı üründür.Ghs'nin ürünü değil, orijinal Gorgomyte olursa daha iyi olur.Sitesinde kullanan müzisyenlere bakabilirsen zaten yeter sanırım.

Gorgomyte Fret And Fingerboard Conditioner
 
metal polish diye bir üründen de bahsedilmekte. Hırdavatçılardan kolaylıkla temin edilebilinecek bir şey. Ama uygun mudur...

Yukarıda metpar diye bahsettiğim odur. Krem kıvamında olduğundan dikkatli kullanılması gerekiyor yoksa akarak fret diplerine dolar, vernikli bir akçaağaç tuşe yoksa tam olarak temizleyemezsiniz de.

Dremel var ise yuvarlak keçeyle beraber dialux(yeşil paket) denilen kuyumcuların kullandığı katı cila uygundur. Keçenin üzerine cilayı sürterek(renk vermesi yeterli) yedirdikten sonra kullanılabilir. Evde bu işleri yapacak olanlar için zımpara türünde ürünler daha uygun olur, Grundar'ın bahsettiği ürün ülkemizde de satılıyor.
 
Klavyeyi güzelce kağıt bant ile kaplayın. Fretleri üzerine az miktarda diş macunu sürdüğünüz gazlı bez ile güzelce ovalayın. Oksitler ve birikmiş kirler çıkacaktır. Ardından mikrofiber bez ile sildiğiniz takdirde yeni gibi olacaktır. Herhangi bir ekstra harcama yapmanıza gerek yok. Pek tabii bu iş için özel satılan malzemeler de kullanılabilir ama ev kullanıcısı için benim önerim bu yönde olacaktır. :)
 
Geri
Üst