Analog Ve Dijital Kayıt

H

Hummel

Analog ve Dijital Kayıt arasındaki farkları az çok biliyorum ama nasıl kaydediklerini tam çözemedim. Yani analog kayıt nasıl yapılıyor? Ne gerekiyor analog kayıt için?
 
Ben de bu konuyu merak ediyorum. Farkları belli fakat internette analog kayıt için hiçbir şey bulamadım.

Bildiğim kadarıyla analog mikserler aracılığıyla metal kasetlere kaydediliyor ama daha fazlası yok :D
 
Analog olarak kaydetme yani sesin bantta bıraktığı izi elde etme diyebiliriz. Bu arada konsol, outboard ekipmanlar filan da girer devreye. Ama asıl olan işin bantta finalize olması aslında bir yerde. Dijital teorinin ne olduğunu bilirseniz daha net anlaşılır. En öz anlatımla ifade etmek gerekirse hadise budur.

İşin içine tam olarak girerseniz dijitalin bildiğimiz maddi gerçekliğin dışına çıktığını, aslında sahte diyebileceğimiz bir noktada durduğunu veya felsefi açıdan başka tür bir gerçeklik alanı yarattığını söyleyebiliriz. Dijitalde gerçekte sesin etkisini değil onu temsilen 1 ve 0'lardan oluşan ikili sistem ile bir kodlama vardır. Çözünürlüğün ( diyelim ) artması yani sample rate'in artması bu temsilin daha gerçeğe yakın olması, yani ses dalgasının devamlılık halinin ( continuous ) yakalanmasına imkan verir. Fakat tam olarak aynısını yakalamak imkansız, ne de olsa sonsuza kadar yaklaşabiliriz ama nihayeti yoktur. Kulağın ötesini yakalayamayacağı hesaba katılarak "bu artık bize yeter" dediğimiz bir noktaya kadar "orjinale tatmin edici derecede yaklaştık" diyebiliriz ama aslı olmaz hiçbir zaman. Aslı olmayan şey ise artık başka şeydir ve başka bir gerçekliktir. Yani matrix'e hoşgeldiniz.
 
Son düzenleme:
Kendi bilgim dahilinde,
- Analog kayıt nasıl yapılıyor?
Analog kayıt için en basit örnek, eski kaset çalarların üzerindeki rec. tuşu ile kaset üzerine doğrudan kayıt yapmak denilebilir

- Ne gerekiyor analog kayıt için?
Kaliteli işler için maliyeti yüksek makara teyipler ve bulunması kısmen zor olan kaliteli makara bantlar gerekiyor.

Kişisel görüşüm;
Analog olarak yapılan bir projenin günümüz şartlarında her ortamda dinlenebilmesi için mecburen AD/DA çeviriciler sayesinde dönüştürülerek dijital formlara kodlanması gerekiyor. Kaliteli analog cihazların günümüzde temin edilebilmesi (çok sağlam bir maliyet demek) ve yapılan projenin eninde sonunda dijital'e dönüştürme zorunluluğunda olunması sebebiyle (yine sağlam bir maliyet demek), harcayacağınız maddi - manevi zahmetin sonucu her halukarda sizin adınıza hüsran olabilir. Analog bi projeyi eninde sonunda dijitale dönüştürmenin ise size katacağı tek şey (ekipmanlarınız çok kaliteliyse tabi) daha sıcak ve gerçekçi fakat bi okadarda dijital olarak üretilmiş bir projeye göre bir miktar dip gürültülü bir tat yakalamaktan öteye gidemez kanısındayım.

Bunun yerine, dijital olarak projeler üretmek günümüzde daha kolay.
Belki %100 analog tadını yakalayamazsınız ama %60 lar düzeyinde analog tadı dinleyiciye verebileceğiniz yazılımlar ve mix teknikleri internette mevcut (enazından gerektiğinde işe yarıyor).
 
jay_studio_300.jpg
 
Ek olarak;
Bahsedilen mevzu eğer bi grup için analog kayıt almak ise;
Bir mikser aracılığı ile ses seviyelerini önceden ayarlayıp, daha sonra doğrudan makara teyp'e hücum kaydı almak şeklinde yapabilirsiniz.
 
Analog ekipmanın da birçok dezavantajı var, biraz da bu yüzden dijital bulundu ve tuttu. Tabi dijitalin de aynı şekilde. Günümüzde iki tarafın da avantajları adına analog ve dijital bir arada kullanılıyor. Tamamen analog kullananlar tamamen dijital olanlardan çok ama çok çok az. Artık analog modellemeler de çok ilerledi bu da akla hayale gelecek birşey değildi dijital ilk çıkıtığında. Melez sistemler yaygınlaşmaya başladı. Şahsen analog konsol da kullandım, ev studyomda analog modellemeleri de kullanıyorum. Gayet memnunum başkalarından da aynı şekilde dönüşler geliyor.
 
Bu arada yanlış hatırlamıyorsam Opeth-Heritage albümü Steven Wilson produktörlüğünde tamamen analog olarak kayıt edildi. Dinleyerek en azından fikir sahibi olabilirsiniz.
 
Foo fighters'ın bir önceki albümü tamamen analog, banta kaydedildi. Aynı dönem Muse ise dijital kayıtla albüm yaptı, ikisini kıyaslayın mesela. Analog dijital mevzusu sadece sound olarak değil çalışma şekli proüdksiyonda iş akışı olarak da fark yaratıyor. Sesler yaklaştı birbirine belki ama çalışma şekillerinde farklar var, bu da bir tercih sebebi.
 
Günümüzde maalesef artık analog kayıt yapılmıyor. Zira analog kayıt sürecinde ; kayıt , sonuç itibariyle manyetik bir bant üzerine yapıldığından dolayı , edit ve mix işlemi çok zahmetli ve uzun bir çabayı gerektiriyor. Bu nedenle artik kayıtlar dijital bir ortam olan DAW'lar ( Cubase, ProTools, Logic, StudioOne vbg.) üzerinde gerçekleştiriliyor.

Ancak buna rağmen ; bildiğim kadarıyla , örneğin Flört'ün 2010 yılında çıkardığı "Demli " isimli albüm, hücum kayıt yöntemi ile analog olarak manyetik bantlara kaydedilmiştir. Yani muhtemelen analog kayıtın şu ana kadar Türkiye'deki son örneğidir.

Günümüzde analog sistem artık ; bir eserin DAW'a kaydedilmesinden sonra , uygulanacak mixing sürecinde alternatiflerden biri olarak gündeme gelmektedir.
 
Peki evde analog kayıt yapmak istesem nasıl bir sistem kurmam gerekir? Maddiyat açısından sormuyorum, şu kadar tutar, şöyle para ayırman lazım vs... Sadece merak ediyorum. Mesela analog kayıt yapan küçük aygıtlar var mı?
 
Peki evde analog kayıt yapmak istesem nasıl bir sistem kurmam gerekir? Maddiyat açısından sormuyorum, şu kadar tutar, şöyle para ayırman lazım vs... Sadece merak ediyorum. Mesela analog kayıt yapan küçük aygıtlar var mı?
İlk örnekte verdim,
Amaç yüksek kalite değil sadece deneysel analog işler yaratmak ise normal kaset üzerine nispeten (normal teyplere göre) kaliteli kayıt yapabilen kaliteli ve uygun fiyatlı cihazlar edinebilirsin. Örnek; Tascam marka kaset çalar bulabilirsen evde iş görür.
 
Peki evde analog kayıt yapmak istesem nasıl bir sistem kurmam gerekir? Maddiyat açısından sormuyorum, şu kadar tutar, şöyle para ayırman lazım vs... Sadece merak ediyorum. Mesela analog kayıt yapan küçük aygıtlar var mı?

Ev standartlaında yapabileceğiniz dijital kalitesine yakın en düşük bütçe ile bir Fiat albea alınır.
 
Son düzenleme:
Peki evde analog kayıt yapmak istesem nasıl bir sistem kurmam gerekir? Maddiyat açısından sormuyorum, şu kadar tutar, şöyle para ayırman lazım vs... Sadece merak ediyorum. Mesela analog kayıt yapan küçük aygıtlar var mı?
Diyelim ki ; basit olarak ampli mikrofonlayarak elektro gitar kayıtı alacaksın. Mikrofonunu outboard bir mic-pre'ye bağlayacaksın. Mic-pre'den gelen analog sinyali de Asr.Rh'ın dediği gibi bir recorder'a ileteceksin.
 
İnşallah mevzu analog iyidir dijital kötüdüre gitmez, yurdum böyle futbolvari işleri seviyor:) Ama hakkaten dijital de çok kötü be:) Adam hayatında banta kaydedilmiş albüm dinlememiş konuşuyor; çok dijital bir ses diye, söz meclisden dışarı. Bulmanız imkansıza yakın bulsanız da bakımı yapılmamış bant makinası ile kayıt düzgün alınamaz, ev tipi bant makinaları vardı. Hatta yanlış kalmadıysa aklımda Yavuz Çetin'in albümünün kaydediliği cihazı da görmüştüm ( ya da o alet başka bir şey için mi kullanılmıştı emin olamadım, bizzat mühendisi getirmişti ) neyse ufak aletler oluyor ama markaları neydi hatırlamıyorum. Dediğim gibi ev tipi studyo seviyesi değil. Ama bantlarını bulmak zordur o da ayrı, bias ayarını yapacak Türkiye'de adam bulamazsınız yani çok zor diyelim hadi. Şimdi aklıma geldi yıllar evvel dedemin bavul büyüklüğünde ve tipinde bir tape recorder'ı vardı. İki makara yere yatay konumlu ( bazıları film makinalarında ki gibi yere dikey olabiliyor ), çocukken bana acaip görünen kocaman düğmeleri olan birşeydi. Nerden alnmıştı sonra ne oldu bilmiyorum, onunla evde sohbetleri kaydederlerdi. Şarkı türkü söylenir, çocuklar yarım yamalak konuşturulur kaydedilirdi ilerde anı olarak dinlensin diye. 30 sene öncesine kadar bu dediğim. Ey gidi.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst