Üst Eşik Değişimi Hakkında

Arkadaşlar bu konuyu foruma üye olmayan okuldan bir arkadaşım adına açıyorum. Arkadaşımın elinde bir tane schecter solo 6 custom gitar var les paul tipi bir gitar sabit köprülü falan. Ancak gitarın üst eşiği pek iyi durumda değil şuan. Üst eşik değişimi ortalama kaça patlar ve değişimden sonra akord kaçırma gibi problemler olur mu arkadaşlar? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim :)
 
Son düzenleme:
Üst eşiğe ne yaptı tam olarak? Kolay kolay bozulabilecek birşey değil çünkü. Uygun önceden işlenmiş bir üst eşiği sipariş verip kendi de takabilir. En azından sap ayarı, köprü ayarı, entonasyon ayarı yapabilecek biri bence üstesinden gelir. Yok bu ayarları yapamıyorsa usta 30-70 TL arasında bir fiyata halledebilir. Tavsiyem araştırıp üst eşiği kendinin satın alması. Graphtech'in güzel ürünleri mevcut. Hatta bir çılgınlık yapıp bakır eşik bile düşünülebilir. Akort kaçırmaya sebep olmaz ya da az etkiler diyebilirim. Eşik genelde ilk 3-5 perdedeki entonasyonu, tel kopmasını ve biraz da ucundan tonu etkiler. Özellikle akustik gitarda önemlidir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
gitarı ikinci el olarak aldı gayet makul bir fiyata. ama üst eşikte tellerin girdigi kısımlar biraz deforme olmuş (neden olduğu hakkında bir bilgim yok). eşik plastikmiş zaten. bu yüzden değiştirmek istegini söyledi. ben de bu konu hakkında bilgim olmadıgı için size sormak istedim. cevabınız için teşekkürler :)
 
Birşey değil. Aşındıysa sonradan müdahale edilmiş olabilir. Genelde üst eşikler özel bir plastik malzemeden, kemikten veya bakır/çelik alaşımından yapılabilir.

Bu arada ufak bir bilgi vereyim, işlenmemiş üst eşiklerde, -hazır gelen bazı eşiklerde- boşlukların özel törpülerle açılması gerekir, her tel oluğunun genişliği farklı olduğu için ayrı bir törpü kullanılır. Bu törpüler özel satılır. Ayrıca kişinin istediğine göre tellerin birbirine uzaklıkları da gitarın izin verdiği ölçülerde ayarlanabilir. Üst eşik basit görülse de aslında gerçekten bilen birinin elinde gitara +1 level kazandırabilir.
 
Geri
Üst