Gitarda sesin dalgalanması sorunu

Oncelikle yazdiklarinin daha iyi anlasilmasi icin noktalama isaretlerini kullanmani oneriyorum.

tuncaaa demiş ki:
elimde 3 adet gitar var bi tanesinin .... onun üstünde cok şey öğrendim artık kendini toplayamıyo gitar neyse cok cızlama dengesiz salınım fln bunlar manyetikten distten olmaz
Ikinci olarak soylediginin aksine, seste dalgalanma dedigimiz olayin bir cok sebebi olabilir, temel olarak sayayim bir kacini; manyetiklerin tellere fazla yakin olmasi, sap&kopru ayarinin bozuk olmasi, gitarin herhangi bir hareketli parcasinin rezonans yapmasi(truss rod, veya gevsemis bir burgu somunu mesela), eskimis ve asinmis perdeler hatta manyetiklerin fazi, eskimis teller, bunlarin hepsi bu etkiye neden olabilir. Cok tecrubeli oldugunu iddia edebiliyorsan gitari gormeden veya hakkinda detayli sorular sormadan kesin birsey soyleyemeyecegini de bilmen gerekir.

Problem farkli tellerde ayni notada kendini gosteriyorsa genelde tel gitarin bi aksamiyla(genelde truss rod olur bu) rezonans yapiyordur, ya da problem manyetiklerin kalitesinden, ya da manyetiklerin baglanislarindan kaynaklaniyordur.

Eger problem arkadasin bahsettigi gibi farkli tellerde 15-16-17 perdelerde kendini gosteriyorsa sap ayarinin buna bi etkisi oldugunu dusunmuyorum, cunku truss rodun hareketi genelde bu perdelere etki etmez, kopru olmasi gerekenden alcak olabilir. Resimden sapin gayet one egik oldugunu gorebiliyorum, bunu yani tel yuksekligini dengelemek icin arkadas ya da gitarin bakimini yapan biri varsa kopruyu alcaltmis olabilir, zamanla perdeler asinmis olabilir, teller eskimis olabilir, sebep bunlarin hepsi olabilir. Yine de resimlerdeki tel yuksekligi ve ayarlar boyle bir sonuc olusturmayacak gibi gorunuyor, tabi gitari elime almadan bisey diyemem.

Bunun yaninda benim resimlerden anladigim kadariyla kopru humbuckeri ve ozellikle orta single manyetigi cok cok yuksek, iki yanindaki vidalari kullanarak alcaltmayi dene. Ozellikle ortadaki single bu tur problemlere cok yol acar. Belki bu problemini cozebilir. Gitari ilk aldiginda bu problemi farkememis olabilirsin, bu tur seyler zaman gectikce daha cok batar insana.
 
apollan dostum bende tek sebep sap tır demedin adamın soylediğine göre cok ciddibir salınım problemivar orda"cok" diye yazdığım "çok" cızlama ve çok dengesiz salınım bu faktörlerden kaynaklanmaz diye düşünüyorum (şimdi daha mütevazı oldu)
 
Öncelikle yarıdmlarınız için teşekkürler dediklerinizi değerlendirdim ve bugün bir gitarcıya gittim adam gitara baktı yüzde 90 tellerdendir dedi. Tellerin yüksekliği filan iyi, saptada sorun yok dedi. Telleri değiştirmemi söyledi şimdi telleri değiştirip bakıcam.
 
Geri
Üst