1800tl Bütçe Ile Gibsonlpstudio Mu Tercih Edilmeli Epilp-plustop Pro Mu?

Dostlar herkese selamlar;

Forumda yeni olduğum için mevcut bir konu üzerine başlık açıyor olabilirim kusura bakmayın acemeyim.
Son birkaç gündür araştırma yapıyorum. 1800TL bütçem var ve güzel bir gitar almak istiyorum. Bir LP hastası olarak gönül ister ki bir Gibson olsun fakat bütçem söylediğim gibi. Uzun lafın kısası yaptığım araştırma sonunda EpiLP-Plustop pro'da karar kıldım. Tam aradığım gitar diyebilirim. Daha önce de Gothic modelini kullandım memnun kaldım. Fakat bu forum da dahil olmak üzere birkaç yerde şu tarz yorumlara denk geldim "O paraya 2. El GibsonLP Studio alınır.", "Çin malı gitara o kadar para verilmez." ve aklım bulandı.

Açıkçası bugün Tünel'den bir mağazadan EpiLP-Plustop pro vintage sunburst siparişimi verdim. Başka bir mağazada ellerinde bir tane kalmış getirtecekler, yarın öğlen gidip teslim alacağım. Bilgili arkadaşlardan ricam bu konuda beni fikirleriyle aydınlatırlarsa çok memnun olurum. Gitarı kafamda soru işaretleriyle almak istemiyorum. Eğer bu bütçeyle bir Gibson almam/alabilmem mümkünse ve daha iyi olacaksa ona göre gitarı almaktan vazgeçebilirim.

Herkese teşekkürler!
 
Hocam öncelikle hoş geldin. Ve şimdiden hayırlı olsun.

Ancak ya siparişi erken vermişsin yada başlığı geç açmışsın. :)

Birtakım arkadaşların aksine, ben Gibson öneririm. Evet son 10 yıl içerisinde üretilen studio larda bariz bir kalite düşüklüğü söz konusu. Hem tecrübe kem teknik hem de kullananların görüşleri neticesinde bu yorumu yapabilirim. Ancak iyi bir manyetik modifiyesi ile gayet tatlı bir gitara dönüşeceğine de inanıyorum.

Epi Pro yu yada Epi custom ı elinden çıkarırken ciddi bir fiyat kırman gerekecek. Zira 2. ellerinin piyasası oldukça düşük olmasına rağmen çoğu ilan uzun zamandır alıcı bulamıyor. Ancak aynı fiyata aldığın, temiz bir Studio'yu, yine aldığın rakamdan ilana koyabilirsin satmak istersen. Bu arada Gibson LPM lere de bakabilirsin.
 
Merhaba, konu hakkında teknik anlamda çok fazla bilgim olduğunu söylemeyeceğim ancak dokunmak istediğim birkaç husus var;

1) Sıfır-İkinci El konusu biraz hassas, ikinci el alacaksan çok iyi bir şekilde incelemen ve anlayan başka birisine daha inceletmen lazım. Zira senin gözünden kaçabilecek bir detayı fark edebilir, sonuçta karpuz seçerken bile 10-15 tane farklı parametre var, kaldı ki gitar hem komplike hem de birini alıp beğenmezsen diğerini almak gibi bir lüksün pek yok. Kişisel olarak dikkat ettiğim şeyler perdelerin işçiliği, eriyip erimemiş olması, sapın rahatlığı, akort burgularının işlevini iyi bir şekilde yerine getirip getirmemesi gibi şeyler. Kozmetik sıkıntılar gitarın işlerliğine etki etmiyorsa veya çok berbat bir görüntüye yol açmamışsa pek dikkate aldığım şeyler değil, ancak daha iyi bilen arkadaşlar daha farklı yorumlar getirebilir.

2)İşin içine senin müzik zevklerin, hoşlandığın tınılar da giriyor, bildiğim kadarıyla Gibson Studioların birçok modeli artık Chambered gövde halinde, elimdeki 2013 yapımı Epiphone'un ağırlığından Chambered gövde olmadığını anlıyorum, ya Solid ya da Weight Relieved. En azından 2013'te öyleymiş, belki şuan değişmiş olabilir. Eğer nedir bu Chambered, Weight Relieved ya da Solid diye soracak olursan, Chambered, Hollow Body kadar olmasa da gövdenin içerisindeki bölgenin büyük bir kısmının alınması ile hem daha hafif, hem de daha sustainli ve parlak bir ses veriyor, eksisi ise gain arttıkça feedback'e daha yakın olması(Yanlışsam düzeltin), Weight Relieved 2 tipte bulunuyor Modern ve Traditional olmak üzere. Traditional'da gövdenin daha bass olan kısmına 9 adet delik açılıyor, Modern'de daha rezonatif bölgelere daha dengeli şekilde aynı işlem uygulanıyor, tona etkisinin ne kadar olduğunu bilmediğim için o konuyu es geçiyorum, Solid ise herhangi bir işlem uygulanmamış gövde, daha tok, klasik Les Paul tonu. Aynı zamanda klavyede de yaklaşık 4-5 senedir Gibson Studiolarda Rosewood'dan farklı ağaç kullanıyor, genellikle Baked Maple gördüm ben, ancak ağaç olmayan bir maddeden de klavye yapıldığını internette gördüm ama şuan adını hatırlayamadım. Epiphone marka gitarlarda sanırım Rosewood hala kullanılmakta. Bu kadar anlatmamın sebebi ise bunlara bir göz atman, Youtube'da karşılaştırma videolarını izlemen için. Şahsen Chambered gövde ve Baked Maple kombinasyonu benim gayet hoşuma gitti, ancak her konuda olduğu gibi bu konuda da çok büyük görüş ayrılıkları var, en iyisi senin kendin dinleyip bir sonuca varman.

3)Ağaç kaliteleri arasında çok büyük farklar olduğunu düşünmüyorum, ancak bazı Gibson Studiolarda nitroselülozik cila var ki bu ağacın yaşlanmasına, kurumasına, tonunun oturmasına artık nasıl adlandırırsanız ona izin veren cila çeşidi olmakta. Epiphone gitarlarda poliüretan cila var bu yukarıdaki özellikleri taşımıyor, ancak bunun da şöyle bir artısı var, daha dayanıklı. Manyetikler de önemli bir konu, Epiphone'da Probucker manyetikler varmış, Gibson Studioların genelinde 490R ve 498T gördüm, iki manyetik çeşidini de denemiş değilim o yüzden bir yorum yapamayacağım ancak sevdiğin türe göre değişmekle birlikte eğer sonradan manyetik değiştirmek gibi bir düşüncen yoksa Gibson manyetikleri tercih etmen daha iyi olabilir. Ya da Epiphone'un bazı modelleri var Gibson'ın '57 Classic manyetikleriyle gelen(Aklımda kalan Lynyrd Skynyrd 30. Anniversary var mesela ancak onun sıfırını bulman mümkün değil.) ya da ikinci el Epiphone'larda manyetik modifiyesi yapılmış olanlara bakarsın.

Son olarak eğer aynı durumda ben olsaydım ya bir miktar daha kendimi zorlar ve Gibson Studio Faded yerine biraz daha düzgün bir Gibson Studio alırdım ya da 2. el düzgün bir Epiphone alıp kalan parayı da ekipmana yatırırdım. Söyleyeceklerim bu kadar, biraz dağınık yazdım, umarım aklını fazla bulandırmamışımdır, kendi bilgi ve deneyimlerim doğrultusunda yazdığım için tam olarak gerçekliğinden de emin olamıyorum, eğer yanlış olduğum nokta varsa arkadaşlar uyarsınlar seni de yanlış yönlendirmiş olmayayım, iyi geceler.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Hoşbulduk, teşekkürler.

Konu başlığını açtığımdan beri internette arıyorum fakat bu bütçeye uygun bir Gibson bulamadım.
Kafamı kurcalayan bir başka husus, uygun bir Gibson bulsam bile o aleti anlattığın kadar tartıp biçebilecek teknik donanımım olduğunu sanmıyorum @Diff . O yüzden bulsam bile kime güvenip alırım bilemiyorum.
Önüme çıkan bütün comparison videolarını izledim. Hatta;
Şu video ilginç.
Ben crunch dışında overdrive ve clean'de ikisi arasında müthiş bir fark görmüyorum. Epiphone'dan gayet memnunum aslında ama elimde 2. el bir Gibson'a yetecek para varken yanlış bir yatırım yapacakmışım gibi bir yargı oluştu onca araştırmadan sonra.

Yani ben yoluma Gibson yerine Epiphone ile devam edersem ne kaybederim bunu bilmek istiyorum aslında. Forum'da benzer bir başlıkta bir arkadaş; "Çok ciddi ekipmanlarla çalışmıyorsan aradaki farkı anlamak güç." gibi birşeyler söylemiş. Bu doğru mudur?

@Diff Hocam 2. Kısımda bahsettiğin konuyu araştıracağım çok teşekkürler.
 
@Camus57 Biraz kulak meselesi olsa da o arkadaş bana kalırsa büyük oranda haklı. Tabi biraz da işin içine Gibson adının prestiji giriyor. Hani Gibson dururken neden Epiphone alayım gibi. Bunu Squire ve Fender arasında yapsalar büyük oranda hak verirdim ancak Epiphone Squire'a göre ana firmadan daha bağımsız ve genel olarak şahsi kanaatimce daha kaliteli bir firma bazı konularda, o yüzden daha tercih edilebilir duruyor. Ayrıca @insanatomystic haklı, başlığı siparişi vermeden önce açman daha mantıklı olurdu. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.

Düzenleme: Konuyla alakalı olarak bir ekşisözlük entry'si var mesela, oradan ders çıkarabilirsin, her şeyden önce çalmayı öğrenmek gerekiyor. Demiyorum ki gidip 200 liraya satılan dandik gitarlar alıp müzikten soğuyun, ancak ortalama bir ekipman aldıktan sonra da gerçekten ihtiyacınız yoksa bu tarz şeyleri çok fazla kafaya takıp müzik yapmak yerine daha farklı şeylerle uğraşmayın.

gitar pedalı manyaklığı
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Siparis derken yanlış kelime kullandım. Stoklarında yoktu, Kadıköy mağazasından getirteceklerini söylediler. Kapora bırakmadım. O yüzden hala araştırıyorum.
Squire'lara da bakmadım değil. Hoş gitarlar aslında.

Bir yandan da bu gitarı aldığımda amplifikatöre param kalmayacak onu düşünüyorum. Acaba diyorum Satılık - Vintage V6 Reissued Strat şöyle birşey alıp üstüne düzgün bir amplifikatör alsam daha mı iyi etmiş olurum? Yani yaklaşık 2 liralık bir gitar almaktansa daha düşük bir alet alıp paranın ciddi kısmını amplifikatöre yatırsam daha iyi bir sistem mi olur?

Çok kararsız görünüyorum biliyorum ama şöyle birşey var. 17 yaşımdan beri gitar çalıyorum ama hiç ders, ya da teknik eğitim almadım. Lisede bir grubumuz vardı sevdiğimiz metal gruplarının albümlerini kavırlıyorduk. Epilp-Gothic kullanırken de cover yaparak falan eğleniyordum. Şimdi kendimi ciddi birşekilde kendimi geliştirmeye verdim ve kaliteli bir sistem kurup çalışmak istiyorum. Yani şu noktada Gibson, Epiphone'dan ziyade bana yol gösterebilirseniz daha makbule geçicek sanırım.

Teşekkürler.
 
Niye illa Gibson Studio, niye Epi Plus...? Neden bir PRS değil? 1800 TL. bütçeye neden LTD EC400, 500 veya 1000 değil?
Bence zaten sipariş verdikten sonra bu başlık niye açıldı asıl sıkıntı burada. Ben bunu yapmış olsam o gitarı siparişi verdiğim andaki hevesle, heyecanla teslim almaya gidemezdim. Belki de siparişi iptal ederdim ve çok canım sıkılırdı. Ters olmuş. Neyse. Hayırlı olsun.
 
Tavsiyem gibson almanız..Çalınabilirlik ve kalite her zaman daha iyi olacaktır..ikinci el temiz bulursanız ileride gitarı daha kaliteli bir gitarla değiştirirken daha az zararınız olur..sıfır epiphone almanız halinde satarken daha zarar edersiniz....Bir less paul studio manyetik modu ile çok daha iyi olur..potansiyeli vardır...epiphonelar hernekar görsel olarak benzer de olsa ağaç seçimi ve çalınabilirlik bir epiphone la kıyaslanmayacak derece iyi olur..istisnalar olabilir..her gitar için geçerli ama denemeden zaten gitar alınmaz....Acele etmeyin..bir seçenekte uygun 2 el bir epiphone ve güzel bir amfi almanız...lacağınız soundun kalitesi zincirin en zayıf halkası kadardır..ama benim tavsiyem ilerleme için iyi bir enstrüman ile işlerin daha kolay olduğu....Bizzat gibson standard ve studio yu yanyana denedim...studio da bir gibson olduğunu hissettirdi....
 
Şu son yazıda sipariş verilmediğini farkedince şunu belirtmek isterim ki les paul veya strat arasında tarz ve çalım farkı var. Öncelik şekli beğenmekten çok çalınacak tarzı belirlemek. Yani kimlerin çaldığı tarzlar isteniyorsa ona göre gitar seçmek lazım.
 
Camus57 Hem Epiphone hem de Gibson Les Paul St. sahibi olarak şunu söyliyeyim: Gibson ile Epiphone arasındaki ton farkını burada başka forumlarda okuduklarından daha fazlasını bilmeden yazan arkadaşların çoğu anlayamaz. İşçilik ve malzeme için ise aynı şeyi geçerli değil. Gibson eline aldığın anda kendini belli eder. Bir de Epiphone'un ojinal aksamı iye bakılmazsa çabuk yıpranıyor. Şunu da belirteyim; Geçen sene aldığım 10 yaşındaki Çin mali Epiphone'un köprüsünü ve manyetiklerini değiştirdim, ayarlarını düzgün yaptım, canavar gibi bir gitar oldu.

Bunların dışında söyleyebileceğim tek şey Epi Les Paul'lerin 2. ellerinin çok ucuz olduğu. Sıfır almak yerine 2. el bakabilirsin.

Selamlar.
 
Madem Epiphone-Gibson'ın dışına çıktı konu ben de bendeki Cr Custom'ı önerebilirim. Şu an satılık olduğu için burda övmem çok da anlamlı olmaz ama bilen arkadaşlar yorum yapacaklardır.
Bir de Epi Std. Plus Top Pro, Gibson Studio kalitesinde bir gitar değil ki, bunları karşılaştırmak pek doğru olmaz bence. Hani Epiphone Custom falan olsa belki olabilir ama Standard Plus Top Pro düşük bir model. Hem de birkaç arkadaş da söylemiş, dolar neredeyse 3 lira oldu artık. Mümkün olduğu kadar ikinci ele yönelmek her türlü kârlı olacaktır.
 
Ben normalde les paul sevmem. Bundan 3 yıl kadar önce bir Epi plus top almıştım 2. el. Daha doğrusu takasla elime geçti ve "relic" adı altında ciddi işkence görmüş bir gitardı. Yalnız sapı harikaydı. Bir de deli sustain vardı. Aksamları ve manyetikleri değiştirmiştim. Gayet güzel olmuştu. Ama Epiphone tamamen şans işi.

Daha önce Cort CR200 goldtop almıştım sıfır olarak. Çok beğenmiştim. Bence Epi.leri döver.

Şu anda 2. el aldığım bir Ibanez ART120 var ve tamamen stok halinde. Bence çok güzel bir gitar. Tınısı, tonu, sapı çok iyi. Tabi eminim ki bu da şans.
 
ben amerikan gibson lp studio ve epi. lp standart çalmış biri olarak söyleyeyim; fiyat performans olarak kesinlikle epi.'yi tercih ederim. ayrıca benim şahsi zevklerime göre epi. lp standart ton olarak, çalım kolaylığı açısından daha iyi bir gitardı. işçilik olarak gibson daha iyi tabi ki. üzerindeki ekipmanlar daha kaliteli. yani bence sipariş ettiğin gitar gayet mantıklı olmuş. boşuna gibson adına para vermemiş olursun. tabi bu söylediğim gibson studio faded ve hatta studio için geçerli yoksa standart'ı ayrı bir dünya. ona bir şey diyemem. bu arada sıfır almana gerek yok ikinci ele yönelebilirsin.
 
Ben her les paul arama başlığının altına yazdığım gibi buraya da yazayım. İlla gibson/epi istemiyorsan olay kasanın singlecut şeklinde olmasıysa:

PRS SE. Bu gitarlar gerçek gitarlar, kaliteli gitarlar ( kendi düşünce-araştırma-tecrübem aksini düşünen olabilir ). Ama konuyu çok içerlemeyim şimdi PRS'den bahsederek, belki gibson/epi düşünüyorsundur sadece, eğer farklı markalara da açıksan, çok daha iyi alternatifler var bence, ikinci el de bulma olasılığın daha yüksek. Ve bana kalırsa f/p konusunda çok çok daha iyi.
 
Geri
Üst