Planet Waves PWAT-6R1 (Akort Burguları)

Bu alet hakkında bilgisi olan üyelerimiz, bilgilerini bizimle paylaşırsalar çok sevinirim. Kilitli mi? Tel tutuşu falan iyi mi? Kullanan üyelerimiz daha yardımcı olabilirler...
 
hocam bu aletler nasıl bir şey kilitli dediğin bende strat'ımın akort burgularını değiştirmeyi düşünüyorum fakat bu kilitli olayı nasıl oluyor????akort kaçmasını flnmı engelliyor...
 
Denemedim, görmedim ama internetten okduğum özelliklerine göre kilitli, zaten arkadaki siyah daireler kilit vidaları oluyor.

Kilitin akortla alakası pek yok. Sadece tel takarken deliğe soktuğunuz teli delik içerisinde sıkıştırarak (kilitleyerek) tutuyor ve tel takma süresini kısaltırken zahmeti de ortadan kaldırıyor. Ayrıca teller burgu tarafından tutulduğu için telin kendi kendini burgu üzerinde tutması için sarım da yapmanıza gerek kalmıyor.

Önemli bir detay: kilitsiz burgularda sarım yapılan yüzey iç bükeydir, telin iç bükey kısmın merkezine yığılarak sarım yapıldığında kendisini tutmasını sağlar. Kilitli burgularda ise düz bir profil vardır. 1'den fazla sarım yaptığınızda sarım katları birbiri üzerine yığılma eğilimi göstermezler.

İlk başta akortla alakası yok dedim: sadece telin bir noktadan tutulmasının desteği var. Bunun dışında normal burgulardan pek farkı yok. Normalde telin gerilimini ne kadar alırsanız alın sarım kısmındaki gerilimi almak çok zordur. Bunda böyle bir sorun yok. Tel delik içinden tutuluyor, telde boşluk bırakmadan kilitleme yaparsanız muhtemelen 1 tur bile sarım yapmadan doğru akorta ulaşırsınız. (in-tune hadisesi) (bir de akorta göre tel seçimini doğru yapmanız lazım 1'den az sarım yapmaktan bahsederken onu atladım)

Bunun dışında burgunun kendi kendine dönmesi ile akort kaçmaları olacaktır, normal burgulardan buna alışığız.

Yukarıyı özetlemek gerekirse: kilit, sarım yapmadan teli takmayı sağlıyor, Floyd Rose ile anılan "kilit" ile özellike de eşik kilidiyle alakası yok.

Kilit yaptıktan sonra sarım (akort yaparkenki sarım) yaptığınız için burgu dönmesinden kaynaklı akort kaçmaları yine devam ediyor.

En önemli özelliklerinden birisi teli otomatik olarak kesmesi... Fazladan aparat kullanmanıza gerek kalmıyor. Küçük de olsa güzel bir özellik.

Bunun dışında söyleyebileceğim, modelin adı PWAT. Planet Waves Auto-Trim. Teli kendiliğinden kesiyor diyor.

6R1 ise modelin tipi. Yani alışılmış Fender ve Ibanez gibi 6 burgunun yan yana dizildiği kafalar için uygun.

Gitarının kafası 3x3 Gibson LP gibi olan arkadaşlar bu ürünü sipariş etmesinler. PWAT 3 gibi bir model adı olanı tercih etsinler...

6L1 modeli solak ve ters kafalı sağ gitarlar için uygun, Jackson DR, Ibanez RGR gibi...

Son olarak da 18:1 çevrim oranının iyi bir oran olduğunu söyleyebilirim. "Çok hassas akort yapabilirsiniz ve fiziksel olarak burgu dönerse akordunuz daha az kaçar" demek oluyor bu.

Kolay gelsin...
 
Burguda telin girmesi gereken tarafı gösteren küçük metal bir top var. Bu metal topun olduğu taraftan teli sokup arkadaki vidayı elle sıkıştırıyorsunuz. Teli gerdiğinizde otomatik olarak kesiyor. Teli burgunun etrafına dolama gibi bir olay yok.
Uzun zamandır kullanıyorum ve çok memnunum...
 
Akor tutma fonksiyonu kuvvetli olan bir şey istiyorum. E bu da tel kesme özelliği ile de ilginç bir ürün. Acaba taksam mı diye düşündüm o yüzden. Gitar fender olmasaydı sormazdım bile. Ama gitara yazık olmasın olay orda.
 
Akor değil, akort... ;)

O halde 1:18'lik birşey bak. Grover tavsiye edebilirim. Benim sunta gövdeli, Endonezya yapımı gitarımın üzerindeki Grover'lar inanılmaz akort tutuyor.

Tel kesme özelliği istersen Sperzel Auto-Trim'lere de bakabilirsin. Onunla yeni tanıştım. Şimdilik bir sorunu yok. Ama dediğim Grover 7 yıldır kusursuz çalışıyor...

Gitara yazık olmaz, merak etme...
 
:D Ben de bir gün "sunburn" değil "sunburst" diye olay çıkartacağım ama hangi gün bilmiyorum. Ya da "manyeto" lafı yüzünden. Neyse :D

Sanırım bu alet de 1:18. Tedarik edeceğim tek yol da internetten sipariş olur heralde. Dolayısıyla fazla seçeneğim de yok.
 
Selamlar,

Geçen hafta sipariş ettiğim Sperzel marka kilitli burgular elime geçti ve gitarıma taktım. Gogostar çok doğru açıklamalarda bulunmuş. Kilitli derken insanlar yanlış anlayabilir tremololardaki kilit mi acaba diye fakat olay farklı. Zaten anlatılmış o konuya girmeye gerek yok :D Belirtmek istediğim nokta şu. Aldığım burgularda resimdeki vidayı dikkatlice sıktığımız zaman akordu elle bile bozmak çok zor zira çok fazla stabil hale geliyor :D Tel değiştirirken veya Drop D gibi değişik akordlar kullanırken bu vidayı gevşetirsek işimiz daha kolay olur fazla yorulmayız :D Aslında bu işlem bütün burgular için geçerlidir. O vidayı sıkarsanız burgunun kalitesine göre akordunuzu belirli süre sabit tutar. Olay ondan ibaret ;)





Resim temsili bu arada ;)
 
arkadaslar meraba..ben les paul ume bir burgu ariyorum..kesinlikle akort kacirmayacak bişey istiyorum..ne almami onerirsiniz? (ve cok hassas olmali alacagim burgu) tesekkurler simdiden :)
 
Geri
Üst