Setneck Gitar Sap Ayrılması

Herkese merhaba,

Konuyu grubumuzun gitaristi arkadaş için açtım, kendisi forum üyesi değil.

Başlıktan anlaşılacağı üzere setneck elektro gitarının (Epiphone, Explorer Kasa) evdeki bir kaza sonucu sapı gövdesinden ayrılmıştır.
Gitarın ağacında herhangi bir kırılma, delaminasyon vb hasarı yok, yapıştırma bölgesinden ayrıldı.
Gitarı haliyle evrensele götürüp yaptıracağız fakat bu tarz bir sıkıntı yaşayıp tamirden sonra gitarla ilgili sorunlarla karşılaşan var mıdır öğrenmek istedik.
Bir de, Ankara'da başka bir luthier öneriniz olabilir mi?

İlgilenen arkadaşlar şimdiden teşekkürler, bir ricam, benzer bir konu açılmış mı diye bulmaya çalışırken çokça denk geldiğim "abi benim gitar 20 yıldır bende, hiç kırılmadı maşaallah", "abi gitarla tenis mi oynamış nasıl kırılır yeaaa" vb flooding yapılmamasıdır. Durum halihazırda üzücü ve can sıkıcıdır.

Teşekkürler
 
Geçmiş olsun hocam öncelikle arkadaşınıza.

Eğer ki, parça kırığı yok ise, üzülecek bir durum yok. Sap tamamen gövdeden ayrılacak, ardından govdede de sapta da kalan yapıştırıcı kalıntıları temizlenecek. Ardından oturup oturmadığı kontrol edilecek. Oturuyor ise, her iki parça da sıcak boncuk tutkalla yapıştırılıp mengene ile sıkıştırılacak. Ortalama 24-48 saat mengenede kaldıktan sonra, dışarıdan görünen kozmetik sorun, zımparalananıp tekrar boyanacak yada cilalanacak. Ardından standart ayarlar (truss rod, tel yüksekliği, entonasyon) yapılıp kullanıma hazır hale gelecek

Detaysız bir biçimdeki işlemlerin sıralaması bu.

Yaşanabilecek sıkıntı, sapın gövdeye alçak, yüksek yada dengesiz bir biçimde oturtulmasından kaynaklanabilir.

Sap ve gövde bağlantısında boşluk var ise, sap yapıştırılmadan oturtulup, mi telleri takılıp, teller ve klavye arsında kalan boşluklar ayarlanacak. (ben sap tam otursa da bu işlemi yaparım)

Ardından, boşluk kalan açıklıklar uygun malzeme ile doldurulup sabitlenecek.
 
Ebay de satılan benzer durumda sap cebinden mükemmel bir biçimde tutkaldan kopmuş bir epiphone '84 explorer gördüm ben de daha önce. Fabrikadan iyi yapıştırılmadan kaçan gitarlar oluyor belli ki. Düzelmeyecek sorun değil iyi bir luthiere götürdüğünüzde yukarıda yazılan biçimde onarıp daha eskisinden iyi hale getirecektir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
İlgilenip içimizi rahatlatan herkese teşekkür ederim, konu ile ilgili gelişmeleri buradan paylaşırım, belki ileride başına aynı durum gelen biri inceleyebilir.
 
Geri
Üst