Tırnak/Parmak Penaları Hakkında...

Gitar çalmak isteyen bir arkadaşımın mecburi nedenlerle kullanması gerektiği için bu penaları araştırmaya başladım. planet vaves(yanlış sanıırm:S) in başparmağa takılan penasını buldum, ara sıra kendim de deniyorum arkadaşa yardımcı olmak için.

az önce yüxexes in tekrarının sonunda gördüm, cem özkan ın ritm gitaristi bir başparmak pnası ve 2-3 tane de tırnak penası kullanıyordu. tırnak penaları da işaret orta yüzük parmaklara takılan tırnak gibi bir pena tipi, planet vaves in bunlardan da ürettiğini gördüm ancak arkadaşım kullanamayacağı için(el parmak yapısında bozukluk var, o yüzden bu şeylerle uğraşıyorum zaten) pek dikkatimi çekmemişti. programda gitaristin ritm çalarken başparmak penasını kullandığını gördüm, arpejlerde de baş parmak ve tırnak penalarını kullandı.

aranızda bu penalar hakkında bilgisi, deneyimi falan olanlardan bu konu hakında bilgi ve yardım istiyorum. ayrıca en önemli soru da şudur: sadece başparmak penasıyla yeterli seviyede gitar çalmak mümkün müdür?("sen çalmıyor musun kardeşim" demeyin, yeni sayılırım) ben kendim denerken bileğin çok fazla hareket etmesi gerektiğini farkettim, ayrıca biraz pena fazla uzundu hakimiyet zordu.
 
Sadece başparmak penası (thumbpick) kullanıp diğer tellerde parmaklarını kullanan ve herhangi bir teknik sıkıntı yaşamayan birçok gitarcı (hatta basçı) gördüm... Ben de bas gitarda thumbpick ve parmakları birlikte kullanmayı kısa bir süre denemiştim... baş parmak penası ya da genel olarak parmak penaları genellikle Amerikan folk müziğinde tercih ediliyor olsa da; başka yaklaşımları uygulamak adına çok ciddi bir kısıtlılık/ dezavantaj getireceğini düşünmüyorum... hatta diğer parmakların aynı anda daha efektif kullanılabilmesi, değişik pozisyonların kullanılmasına da imkan sağlayabilir...bileğinin normalden daha fazla hareket etmiyoz olması lazım; büyük ihtimalle uygunsuz büyüklükte bir penayla çaldın veya sağ el tekniğini düzeltmelisin... tabii bunların çeşitlerinin türkiyede bulunması da ayrı konu...kolay gelsin :D
 
Hem başparmak hem diğer parmaklar için çeşitli boylarda bulmak mümkün aslında... ama yaşadığın şehirde istediğin tüm çeşitler bulunabilir mi, orası bence asıl sorun :)
 
Geri
Üst