Ilginc Bir Soru???

Merhabalar.
70'ler Blues,Rock'n Roll ve Hardrock coverleri yapan bir grubumuz var.
Vokalistimiz bayan, caldigimiz sarkilarin vokalistleri erkek ve sesleri genelde tenor.
Birkac sarki ornek vereyim repertuardan da daha iyi anlasilsin:
Smoke on The Water/Deep Purple
Whole Lotta Love/Led Zeppelin
Vokalist basimizin etini yedi ben bu sarkilari rahat soyleyemiyorum transpoze sart diye.Dun oturduk ve saatlerce sarkilari en rahat soyleyebilecegi notalari yakalmaya calistik.
Ve sonunda gitarlari yarim ses ileri cektik!(Yani mi telini fa'ya akortladik!)
Ve bizim vokalist bu yeni akort sistemiyle daha iyi soyledigini iddaa etti.Ve bugun studyoda gercekten de daha iyi soyledi!
Bunda yanlis birseyler olmasi lazim degil mi?
Bunun cozumu nedir acaba?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Benim anlayamadigim olay vokal rahatlatilmak icin gitar standart akort sistemnden genelde yarim ses pese alinir(Blues'ta tam ses bile olabiliyor...)
Ama su ana kadar gitarin akortunun standart akorttan tize cekildigini hic duymadim.Bu yuzden bir problem olabilirmi gibilerden bir soru sordum.
Ayrica bizim vokalistin Robert Plant gibi tiz sesi olan bi vokalistten daha ince seslerde daha rahat soyleyebilmesi biraz garibime gidiyor acikcasi...
 
Hocam vala bayan vokallerle calısmak cok zor oluyor...genelde rock tarzı parcalarda bayan seslerı bu parcaları kaldıramıyor..onun ıcın erkek vokal arayın ıstersenız...cok nadır cıkabılen bayan sesler var;)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Haklisin bu konuda cok problem yasiyoruz.Ama kizin sesi gercekten cok iyi.Iyi bir caz girtlagi var.Zaten buna guvenerek girdi gruba...
 
genelde pes'e alma durumu erkek vokaller için geçerlidir.

bayan vokaller zaten ince sese sahip oldukları için pesten söyleyemezler o yüzden siz 1 ton ileri alınca daha rahat söyleyebilmiş..

tamamen cinsiyet meselesi kafan karışmasın :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Zaten oyle yaptik ama isin kotu yani teller sertlesti gitarda ve bend yaparken detone oluyorum ciddi bir bicimde alisamadim daha buna...
 
Bence gruptaki diğer kişileri yeni akorlara alıştırıp kendinizi kasacagınıza vokaliniz kassın kendini standartlara alıştırsın kendini. Yani 2 gitarmı var grupta bilmiyorum ama 2 gitar kasaccagına bir vokal kassın. Yani yarın öbür gün gitarist ayrılınca bir daha değiştirmek zorunda kalıcak kendini. Yada vokal ayrılırsa yine gidip yeni grubun kimyasını bozacak. En iyisi biraz daha kassın kendini vokal.
 
Geri
Üst