Bu Gitarı Bu Kadar Pahalı Yapan Şey Ne?

Gitarın markası Klira. Modeli Triumphator. Yapım yılı 1964. Alman üretimi.

klira_front_big.jpg


Firma 1800'lerin sonlarında kurulmuş. 1970'lerde Höfner firması ile birleşerek Höfner adı altında üretime devam etmiş. Son üretimlerini de 1984 yılında yapmış.

Klira Truimphator

OT: Klira guitars | Harmony Central

Biraz araştırma yaptım gitar hakkında. Tabi fiyat araştırması da. Peki bu gitarı bu kadar pahalı yapan şey ne? Çözemedim...

KLIRA Triumphator Electric Guitar. 1964. WHITE VINYL. Excellent Condition. LOUD.

Klira Triumphator - Rare German Vintage Electric Guitar 60's

KLIRA SEMI JAG -- made in GERMANY

Vintage Klira Guitar


Ve zaman içinde (son 5 yıl içinde) bu rakamlara da satılmış bu gitar. Elinde olanlar, almak isteyen olursa da satmıyorlar...

Nedir bu gitarın sırrı...?:cautious:
 
Bana alman üretimi ve öyle heryerde bulunamayacak bir model olması gibi geldi. Alman üretimi şeyler genelde pahalı zaten ( ENGL, Warwick Bassları özellikle ). Alman üretimi aletler günümüzde bulmak da zor ( Cahil olabilirim bu konuda ). Alet 60'larda üretilmiş zaten onun etkisi ayrı bir büyük, 60 model enstruman ağır vintage kategorisine girer galiba ( Vintage enstrumanlardan hiç anlamam bu arada, ama öyledir heralde ), bir de vintage enstruman takıntısı durumu var tabi, ama tabi tonlarını da bi duymak lazım :D
 
Senin astığın gitarın gövdesi beyaz deri kaplama sanırım. Büyük ihtimal, markanın ürünleri ilk günkü temizliğinde az çıkıyor ve surf veya blues gibi bazı türlere cuk oturuyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Deri değil hocam vinil kaplama. Plastik.

İşin tuhaf tarafını söyleyeyim. Bugün biri bu gitardan verdi bana. Evde öyle boş boş duruyomuş. Al senin olsun dedi. Aldım... Sadece kırmamak için. Eve geldim ve şimdi bi araştırma yaptım... Sonuçlar bunlar...o_O
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Hocam adam elinde ne olduğunu bilmiyor ki. Bu gençken bir arkadaşı ölmüş. Arkadaşının gitarıymış. Eleman da almış gitarı o gün bugündür saklıyormuş. Ben elemana, "manevi değeri vardır hocam kalsın sende" dediysem de, eleman, "artık bişey hissetmiyorum. Atacaktım zaten" deyince, ben de aldım.

Gerçi ben de ne olduğunu bilmiyordum. Aldım eve getirdim. Koydum köşeye. Hiç bakmadım bile. Az önce aklıma geldi. Can sıkıntısından bi araştırayım dedim...
 
Temiz Alman mali vintage gitar bagimlilari çoğaldı gunumuzde. Bu tarz gitarlarin suratina marka yuzunden genel olarak bakilmadiklari icin (talebi az oldugundan) 60'lar Fender fiyatlarina alici bulmuyor. Forumda da mesela satamazsin. Cunku Fender veya Gibson degil. Ama bir komunite tarafindan cok seviliyorlar. Bu insanlar oldukca az ve bu gitarlar da nadir. Ayrica cok narinler. Olur olmadik sorunlar da cikarabilirler. Gunumuz uretimi gitarlar gibi degiller. Elektronikleri daha farkli. Icerisindeki devre yapilari simdiki gibi basit degiller. Dedigim gibi elektronigi, koprusu, burgulari ve agaci sorunsuz ve degiseni olmayan bir alet bu fiyatlara satilabiliyor. Agaci vs bilemem ama manyetiklerinden olsa gerek bu aletlerden o vintage denen tonlar sak diye cikmakta. Muhtemelen Jazz Chorus vari bir amfiyle calsan gitara asik olabilirsin.
 
Aslında biraz bahsetmiş almanca Wikipedia'da.
Klira – Wikipedia

Az kopyalı el yapımı olması, talebi ve fiyatını kendi fiyatından fazla duruma çekmiş(başka bir model için söylemiş ama genel neden olması muhtemel). Sesi çok iyi olmasa da bazı müzik türleri için arayanlar varmış.


Aslında ikinci el piyasasında mantık yok. İnsanların taleplerine göre şekilleniyor. Yaşarken kimsenin tenezzül etmediği tabloların, ressam ölünce badem gözlü olması gibi bir durum. İnsan adil olmasını bekliyor, bunun maliyeti ne ki ne olsun diye ama durum böyle şekillenmiyor. Bir kişi böyle sattıysa zaten gerisi gelmiştir diye tahmin ediyorum.
Tonları çekici midir, ilginç midir, verdiği hissiyat nasıldır bilmem ama gitarı isteyen birine satmak daha doğru geldi bana. Gitarı veren kişi belli ki siber dünyadan biraz uzak, yardımcı olunmalı diye düşünüyorum :)
Ama kullanırsan da güle güle kullan tabi.
 
Taner ÖNGÜR (Moğollar ) bildiğim kadarıyla bu gitarların Türkiye' deki ciddi bir kolleksiyoncusu. Ancak yüksek fiyatlarla edinmez. Anadoluda vb. gezerken gördüğü kenar-köşeye atılmış sarraflarda karşılaşırsa komik rakamlara alıyor. Markaları değerli yapan bir etmen Beatles ın başlangıç ve bazı dönemlerde alman menşeyli gitarları kullanması.
 
Son düzenleme:
Düne kadar, satmak değil bakımını yapıp kullanmak bile hatta dekor yapmak bile mantıksız geliyordu. Ama bu durumları öğrenince satmaya karar verdim. :) Veren elemana az önce bilgilendirme yaptım. "senin gitarın uluslararası piyasası buymuş. Ama bu kadar rakamlara elden çıkarabileceğimizi sanmıyorum" diye. O da "iyi o zaman bi yemek ısmarlarsın :)" dedi. Ama ben tabi ki elde edilecek meblağın yarısını veririm sanırım.

Bakıma ihtiyacı var. Bakımlarını yapıp satabilirim.

Ancak durum şu nasıl bir rakam belirlemeliyim? Bu rakam belirleme işlerinde her zaman kötü oldum. Bu sebeple hep birlikte belirleyelim bu rakamı.

Gitar da bu;

Alt eşikte metal bir kapak gibi bir şey var. Ve tellerin altında sünger gibi keçe gibi bir şey. Bu kapağı aşağı yukarı hareket ettirmek için bir parça var. Yukarı kaldırınca tellerin altındaki o keçe tellere temas ediyor. Böyle bir parçası olan başka model görmedim.

Bütün parçaları orjinal.

WP_20151226_11_55_58_Pro.jpg


WP_20151226_11_57_13_Pro.jpg


WP_20151226_02_25_30_Pro.jpg
 
Son düzenleme:
Alt eşikte metal bir kapak gibi bir şey var. Ve tellerin altında sünger gibi keçe gibi bir şey. Bu kapağı aşağı yukarı hareket ettirmek için bir parça var. Yukarı kaldırınca tellerin altındaki o keçe tellere temas ediyor. Böyle bir parçası olan başka model görmedim.

Bazi Framus gitarlarda da var bu ozellik. Bir kac amaci olabilir. Tasima sirasinda tellerin titresimini engelleyebilir. Calarken palm mute etkisini eli kopruye koymadan vermeye calisiyor olabilir. Gruv gear'in yaptigi isi de alt esik tarafindan degil kopruden yapiyor olabilir.
 
Geri
Üst