Decal Uygulanışı Hakkında

Selamlar arkadaşlar, modifiye ettiğim sapa decal uygulamak istiyorum. Şu an sap cilasız halde. Kafama takılan soru şu: Decal'i ciladan önce mi uygulamalıyım yoksa sonra mı?

İyi akşamlar herkese..
 
altına cila atıp atmamak çok önemli değil, atarsanız vakit kaybedersiniz.. ama üstüne atmak şart değilse üzerinde koruyucu bi katman olmadığından zamanla aşınır, yırtılır, kir tutar.. decali öldürmeyecek garanti çözüm akrilik sprey cila.. ben de deneme yanılma ile öğrendim.. (nereden estiyse evde bulduğum lacquer cilanın decali eritişini esefle izledim).. marshal vb yerli sprey kullanmayın.. istanbulda kadıköyde keen marka bulmuştum bi hobby mağazasında, öneririm.. yapı mağazalarında da zapon vernik diye satılan ithal bi sprey var o da iş görüyor..
 
Eğer vintage correct yani aslına uygun derseniz cila üzeri...Üzerine cila atarsanız decal korunmuş olur...Usa standradlardaki sphagetti logo da cila üstü decal sonra tekrar cila şeklinde..Eğer decal cila altında kalacaksa arada seviye farkı olmaması için önce cila sonra decal sonra cila atıp tam decalle aynı seviye olana kadar zımpara yapmak lazım..En son kat cila işe işlem bitar..Kolayı ise tamamen cila işi bitip decal uygulamak..Bunun avantajı isterseniz decali değiştirebilmektir..dezavantajı ise darbelerle yada ıslanınca decalin bozulması ama işin mojosuda bu :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Herkese çok teşekkür ederim değerli yorumlarınız için, ama şu an baya arada kalmış durumdayım haliyle :). Elimde 2 decal var sanırım en başta cila+decal+cila diye gideceğim eğer decali kaybedersem direk bitmiş cila üzerine uygulayacağım. Ama hala daha zımparası bitmiş sapa direk uygulama işini de düşünüyorum, onun avantajı dezavantajı ne olur acaba?
 
Zımparası bitmiş (1200 tercihen 2000) yüzeye uygulamanın, ardından da cila işine girmenin avantajı, decal cila altında korunmuş olacak. Dezavantajı yok.

Ancak, @dthakankoca nın önerdiği gibi, cila → decal → cila → zımpara uygularsanız flat zemin elde edersiniz. Biraz daha zahmetlidir
Yada, zımpara → decal → çok katlı cila uygularsanız, yine hissedilmeyecek ölçüde flat yakalarsınız.

@dingdongdaddy nin önerisine kesinlikle katılıyorum. Akrilik cila. Yada gomalak cila.
 
o apayrı bi sorun.. netten büyük ihtimal.. ben bu aralar topladığım gitarlara ejderha decalleri uyguluyorum.. aslında çocuklar için satılan yapışkan dövme bildiğin.. tatilde budapeşte'de böyle çocuklar için doğumgünü vs zımbırtıları satan bi dükkandan almıştım üşenmeyip.. çok planlı programlıyımdır :)
 
Hazır konu açılmışken ben de aklıma takılan bir şeyi sormak istiyorum. Gitarım 13 yıllık olduğu için logo ve marka yazısı biraz solmuş durumda, decal olarak alıp üstüne uygulasam nasıl bir görüntü olur?
 
Decal'ı nereden bulabilirsiniz?

Örneğin ebay'den decal kağıdı alıp inkjet'te kendiniz hazırlayabilirsiniz. Printer'dan çıktıyı aldıktan sonra üzerine bir kaç kat akrilik vernik spreyleyip 3-5 saat beklerseniz uygulamaya hazır olur.

Lazer printer için decal kağıdıyla da denemelerim oldu. Yanlış uygulamış da olabilirim tabii, ama akrilik verniğe verdiği tepki açısından fazla memnun kalmadım açıkçası. Bulması da daha zorca ve nispeten pahalı.

Inkjet printer'a uygun decal kağıdını aşağıdan almıştım:

A4 Inkjet Water Slide Decal Paper Craft Transfer x5pcs
 
Bana 1 adet lazım mesela. Tek tek ebayden vs... sipariş etmek yerine eğer decal ihtiyacı olan yüklü miktar insan çıkar ise bir babayiğite toplam ücretleri yollasak ve o sipariş edip çıktıları ayarlasa ve bizlere yollasa. Daha mantıklı geldi fakat bu işin altına yatacak birisi çıkar mı acaba?
 
Decal işini söyleyeyim. Şu an sahibindende birisi fender strat tele ve jazz bass için decal satıyor sahibindende. Tahmin etmiyodum şans esei denk geldim bende
 
Decal işini söyleyeyim. Şu an sahibindende birisi fender strat tele ve jazz bass için decal satıyor sahibindende. Tahmin etmiyodum şans esei denk geldim bende
Gördüm bende az önce 25 liradan satışa sunmuş. Gitar yapan bir abimiz vardı burada 6-7 yıl önce ondan rica etmiştim ücretsiz yollamıştı 3-4 tane bana. Gitara uygulamaya fırsat bulamadan kaybolmuşlardı (annem çöpe attı kesin) o geldi aklıma. :D
 
Hazır konusu açılmışken ben de yazayım, bir modifikasyon projem vardı (1 buçuk senedir zamansızlıktan yatıyor bir köşede), gitarın gövdesini ağaca kadar zımparalayıp üzerine mat astar boya attım. İnce zımparayla yüzeyi pürüzsüz hale getirip kendi tasarladığım decalleri uygulamak istiyorum, üstüne de cila. Fakat istediğim gibi olur mu olmaz mı, uygulamada sıkıntı yaşar mıyım veya gerekli materyalleri kolaylıkla temin edebilir miyim diye çelişkiye düşmekten henüz bir şey yapabilmiş değilim. Ev ortamında yapabilmek için bir yöntem olursa daha iyi olur tabi. Yukarıda inkjet yazıcıdan çıkarabileceğimiz söylenmiş fakat bendeki lazer yazıcı :confused:
 
Geri
Üst