İyi clean ton nasıl yakalanır?

Blackstar HT serisinin temiz tonları çok methediliyor, bir tane alacağım. Biraz daha uygun fiyata Vox Pathfinder serisi ve Roland Cube'lar iyiymiş temiz ton için. Roland Jazz chorus beni aşar. Gitar olarak kesinlikle single-coil manyetikli olmalı (humbucker'la da çok hoş temiz tonlar alıyorum ama daha boğuk ve eski caz gitaristlerininki gibi). Benim tercihim semi-hollow telecaster modeli bir şey.
 
Ben de hep aksini gördüm bu zamana kadar. Sonra dedim zaten pek kullanmam deyip aldım amfiyi. Clean kanalı cacık yani. Laney amfiler daha tercih edilesi clean konusunda.
 
2007'de açılmış bir başlık ancak bu kadar uzun soluklu olabilir sanırım. Gitar (bence) kesinlikle AlNiCo manyetikli olmalı. Gövde ağacı en azından gerçekten ağaç olmalı. Sıkıştırma talaş, sunta falan olmamalı. Gani clean headroom'u olan tam lambalı bir amfi de şart. Olmadı preamp lambası 12AU7 ile değiştirilip clean headroom artırılabilir. Blackstarlar HT serisinin clean tonu zevk renk meselesi gördüğüm kadarı ile. Ama Laney candır, Ibanez'in TSA serisi, Jet City'ler göz önünde bulundurulabilir. EL84'lü eski yerli yapım lambalılar da tavsiye kategorisine sokulabilir EL34'lüler malum yüksek wattlı, komşularla sevgi alış verişinde bulunmanın alemi yoktur sanırım :)
 
İyi clean ton asla alınamaz.

Çünkü olay ses olayı ve herkes için geçerli bir 'iyi' kavramı olmaz ses işinde. Kendini memnun edecek sesi ancak kendin bulabilirsin. Onun içinde bol bol kurcalamalısın elindeki ekipmanı. Başka türlü alınmaz, çünkü öyle bir kavram yok.
 
şahsen clean ton'u marshall jcm 2000 dsl 401 combo ile yakaladım (reklam gibi oldu) en iyisi diyemem ama gayet memnunum.

gitar yamaha sg-1000, neck manyetiği single modunda (ton potansındaki push-pull ile single/humbucker seçmece var)
örnek:

https://soundcloud.com/sinang/direngezi (melodilerde joyo compressor var, gitar-comp-amp şeklinde bağlı)

bi de bu var, tamamı marshall clean channel ama sesi biraz kırmak için araya red witch famulus od/dist pedalı taktım. melodilerde yine joyo compressor var (gtr-comp-od-amp şeklinde)

https://soundcloud.com/sinang/bes-nefes

drive tonları da marshall + mesa triaxis&fifty/fifty karışık

bilmeyenler için: tüm kayıtları evimde, kendi yaptığım izolasyon kutusunun içine koyduğum mesa roadster 2x12 kabini sm57 ve beta 57a mikrofonlarla kaydediyorum. bu isobox sayesinde amfiyi baya köklüyorum. (marshall master volüm sabit sonuna kadar açık, mesa'yı da 15 watt modunda 5-6'ya kadar açıyorum)
 
Gitar olarak bütçeye göre (fiyatları artarak yazıyorum), maple tuşeli bir Meksika, USA Standard veya 57 RI, amfi olarak ise yine bütçeye göre Blues Junior, Princeton Reverb, Twin Reverb.
 
Sıkıştırma talas, sunta gövdeli gitarlardan bahsetmiş birkaç kişi, ya yapmayin etmeyin çin yapımı replikalar bile masif bukadar da abartmaya gerek yok.
 
Ben henüz hiç görmedim hatta o replikalar maun gibi görünüyor diye merak edip parcaladim. İnce maun kapak yapmışlar içinde baska ağaç ama sunta falan değil.
 
Geri
Üst