İyi clean ton nasıl yakalanır?

İyi bir tonun birden çok bileşeni vardır. Bunlardan en başta geleni biri iyi bir amfi ve iyi bir gitar. Muhtemelen bu deneyimi yaşayanlarınız omuştur. İlk elektrogitarla uğraştığım zamanlarda uzakdoğu yapımı bir strat kopyası gitara Seymour Duncan manyetik takmama rağmen sesi hiç değişmemişti. Ama aynı manyetiği Meksika yapımı Fender'e taktığımda gerçekten daha temiz bir ses ve iyi bir ton elde etmiştim. Tabi bu sadece bir bileşen iyi bir tonu yakalama adına. Lambalı amfi ile ilgili bir tespitimde şudur; inverter ve ton katlarında kullanacağınız lambalar (12ax7 gibi 9 pinli ise) 12au7 (en iyisi bence bu konuda) yada 12at7 gibi lambaları kullanmanız daha iyi ve temiz bir ton yakalamanıza olanak verir.
12at7 ve 12au7 ile ilgili tespitinin sebebi farklı sebepleri olabilir ama bu şekilde kazancı oldukça düşürecek ve sonuç olarak ampli yine aynı ses seviyelerinde kırılacak, yani değişen birşey olmayacak. Doğru 12ax7 yi seçmek bence daha mantıklı bu noktada. Mesela jj ecc83s bu noktada uzak durulması gereken bir lamba.
 
Buzdolabı değil de, evinizdeki ahşap büyük bir mobilyaya gitarınızın jack girişine yakın bir yerini değdirin. O sırada bir sol akoru vurun bakın ne güzel ses geliyor akustik olarak (ciddiyim şaka değil).
 
Geri
Üst