Blackstar Ht-5r Için Pedal Tavsiyesi

merhaba. geçtiğimiz günlerde yine forumdaki arkadaşların yardımları ve tavsiyeleriyle blackstar ht5-r 2x10'' amfime kavuştum. yaklaşık 2 haftalık deneyimlerim oldukça güzel, lambalı amfi tadını aldım gerçekten (sonunda) :)

şimdi bu güzel amfiyi biraz desteklemem gerekiyor sanırım. delay ve reverb dışında çok efekt kullanmıyorum. üzerinde reverb var zaten fx loop kısmı için sadece bir delay pedalı düşünüyorum.

ancak öncelikli derdim özellikle sololarda drive'ı arttırmak. yalnız ton değişsin ya da yükselsin istemiyorum derdim yalnıza drive'ı arttırıp , olabildiğince yumuşatmak. yani tabiri yerindeyse sesin 'çözünürlüğünü arttırmak istiyorum'. bir kareye 720 piksel değil de 1080 piksel istiyorum (ne kadar mantıklı bir benzetme oldu emin değilim) :D



anlatmaya çalıştığım tam da linkteki ton. sustain şahane, sıcak akışkan kadife gibi, drive yüksek ve dolgun bir ses... tabi andy abimiz gelişmiş sistemler kullanıyordur hatta dijital sistemler de kullanıyor olabilir ancak ben de bu sese yaklaşabilmek için elimden geleni yapmak istiyorum. buna yönelik bir kaç sorum olacak;

1- delay pedalı zaman bazlı ve milisaniyeler içerisinde sesi yineleyen bir efekt. acaba bu daha dolgun drive almamıza sebep olur mu? akıcılığı artırır mı?

2- amfiyi alırken bir kaç boost pedalı denedik aslında ama çok üstünkörü oldu bağlantıları nasıl yapıldı hatırlamıyorum bile. ses karakteri çok değişiyordu ve yükseliyordu. malum evde lambalı amfi kullanıyoruz, ses karakterini bu kadar yükseltmeden ve değiştirmeden drive artırabileceğim bir pedal var mıdır?

3- böyle bir ton için amfinin bass-mid-tre ve isf'den oluşan eq ayarları yeterli midir ya da bir eq pedalı almalı mıyım?

4- bir compression pedalı alsam faydasını görür müyüm?
 
1-Delay pedalı; sololar için o dediğin akıcılığı verir ritim için kullanmak keyfe keder ama genelde kullanılmaz
2-Overdrive pedalı; dolgunluk ve hacim sağlar ibanez ts9dx maxon ts808 en iyileri ama bütçe yetmezse digitech bad monkey, mooer green mile, joyo vintage overdrive iş görür.
3-Eq pedalı; misal mxr 10 band eq gayet etkili bi pedal, almalı mıyım sorusuna cevap keyfine bağlı alırsan farklı tatlar için bayağı faydalı olur özellikle ht serisinde.
4-Compressor pedalı; clean kanalda tatlı olur. Distortion kanalda kullanmanın pek anlamı yok.
 
Sevgili @J-P yazmış zaten, ben 1x12 kombosunu uzun süredir kullanıyorum, kendi deneyimlerime göre şöyle diyeyim,

1 - Drive kanalda (özellikle solo pasajlarda) delay yerine çok hafif ayarlarda chous veya phaser kullanarak tonu şişmanlatabilirsiniz. Bonus olarak clean kanalda chorus efektiniz olmuş olur. Bu madde pek elzem değil, olmasa da olur...
2 - Bad Monkey'e katılıyorum. Uzun süre Boss SD-1 de kullandım daha sonra TS-7 'ye döndüm ve hala onu kullanıyorum, SD-1 'in tonu daha çiğ, yabancı tabirle "gritty", tubescreamer'lar malum zaten. Drive pedalın her iki kanalda da kullanımı var sonuç itibarı ile, amaca uygun bir overdrive pedalı istediğiniz tonu yakalamanıza yaklaştıracaktır.
3 - Amfinin üzerinde de EQ var ama FX Loop'ta harici bir EQ tonu güzel toparlıyor bu amfide.
4 - @J-P 'nin dediğinden :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
J-P , Buried ;

öyleyse delay, ts7-ts9 ve eq pedalları edinmem gerekiyor.

burada sesin karakterini drive pedalı belirleyecek sanırım. örneğin bir Tube Screamer pedalının çalışma mantığını ele alacak olursak;

bu pedalı fx loop bölümünde mi kullanıyoruz? yani gitarı amfiye direk girip amfinin gain'i üzerine pedalın gain'ini mi ekleyeceğiz? ya da amfinin clean kanalından geçip fx loop'ta direk Tube Screamer gain'iyle mi kullanacağız? bir de ek drive pedalı ile amfinin ses seviyesi yükselecek sanırım. lambalı bir amfi de pedal eklentisiyle ses kısmak icap ediyor mu? malum sesi kıstıkça amfinin tonunu kaybediyoruz.

amfinin üzerindeki eq ayarı tonu çok etkiliyor ancak biraz daha şekillendirme ihtiyacı olabilir eq pedalı şart sanırım.
 
öyleyse delay, ts7-ts9 ve eq pedalları edinmem gerekiyor.

TS7 ve TS9, TS808 ve TS9X hepsi de Ibanez'in tubescreamer pedalının farklı modelleri, yani bir tanesini almanız yeterli olacaktır. Dediğiniz gibi bu pedal sesin karakterini birebir etkileyecek. Eğer bütçeniz uygun ise @programci_84 'ün bahsettiği gibi Maxon OD808 çok iyi. Sabit bir kural olmamak ile birlikte bu overdrive pedallarını FX loop'a değil de gitardan hemen sonra gitar ile amfi arasına bağlıyoruz. Pedalın gaini üzerine amfinin gainini eklemiş oluyoruz.

Overdive pedalının üzerinde volume potansı bulunuyor, onu kullanarak amfinin ses seviyesini değiştirmeden gaini arttırabilirsiniz. Bir de tonu sıkılaştırmak veya treble boost gibi kullanmak için overdrive pedalının üzerinden drive'ı sıfır yapıp volume'ü sonuna kadar açarak -ton ayarı ile birlikte- kullanma durumları var.

Tonu hangi noktada nasıl değiştirmek istediğinize göre pedalların yerini değiştirebilirsiniz. Örneğin EQ pedalı için konuşacak olursak gitardan hemen sonra, fx loop'ta, amfiyi mikrofonladıktan sonra bile post-eq uygulayabilirsiniz. Hatta canlı performansta iki EQ pedalı kullananı bile görebilirsiniz.
 
peki drive'ı sadece bu pedaldan mı alacağım? yoksa amfinin gain'i ile birlikte mi kullanıyoruz?
Overdrive pedalını clean kanalda da drive kanalda da kullanabilirsiniz.
Bir de çoğu kişinin göz ardı ettiği ve belki de en önemli potans olan gitarın üzerindeki volume potansı var ki, onun sayesinde tek kanal amfiyi bile iki kanal gibi kullanabilirsiniz.
Anlayacağınız ton mevzusu uzun hikaye... Bir sürü değişken var. Bu noktada sözü forumun tecrübeli kullanıcılarına bırakıyorum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Overdrive pedalını clean kanalda da drive kanalda da kullanabilirsiniz.
Bir de çoğu kişinin göz ardı ettiği ve belki de en önemli potans olan gitarın üzerindeki volume potansı var ki, onun sayesinde tek kanal amfiyi bile iki kanal gibi kullanabilirsiniz.
Anlayacağınız ton mevzusu uzun hikaye... Bir sürü değişken var. Bu noktada sözü forumun tecrübeli kullanıcılarına bırakıyorum.
tavsiyeleriniz için teşekkürler. öyleyse ilk etapta güzel bir drive pedalı alarak başlayayım olaya, zamanla deneye deneye bulacağım bu işin ayarını. tabi biraz al-sat olacak bu süreçte artık ona katlanırım. dirve'a ek olarak, delay yada chorus-phaser ihtimallerini de düşünerek bunlardan birini de hemen almak istiyorum. eğer bu ikili ve amfiyle tam sonuç alamazsam bir eq pedalı alırım. yine olmazsa drive'ı değiştiririm :)
 


anlatmaya çalıştığım tam da linkteki ton. sustain şahane, sıcak akışkan kadife gibi, drive yüksek ve dolgun bir ses... tabi andy abimiz gelişmiş sistemler kullanıyordur hatta dijital sistemler de kullanıyor olabilir ancak ben de bu sese yaklaşabilmek için elimden geleni yapmak istiyorum.


Bunun için günde 10 saat disiplinli çalışma + 25 yıl lazım...
 
beyler bir de bu Maxon OD808'i kim nerede satar bulamadım online satış sitelerinde?

blackstar ht5-r ile kullanabileceğim delay-drive-eq pedal üçlüsü ile ilgili tavsiyelerinizi de beklerim :) bunlara bir de board yaptırmak lazım, bir de tuner almak lazım, teheeyy :D 2.el bulabilirsem 800-1000 tl arası hallederim sanırım.
 
Zaten sizinde istediğiniz Andy james gibi olmak değil, ona yaklaşmak olduğu için öneride bulundum. Nacizane tavsiyem, "Amatör diiliz olm haldır haldır yardırıyoruz" tavrındaki eleştiri gördüğü an oto kontrol mekanizması devreye giren yurdum insanı tavrından kurtulmanız müzikal gelişiminizde olumlu etken olacaktır. :)
 
hackeiommi teşekkür ediyorum açıklama için.

ama ben aldım gazı bir kere, 25 sene sonra buraya andy james olarak geri geleceğim ve bugünü hatırlayacağız hep beraber :p bu arada bu adamı da sırf ton vurgusu yapmak için referans aldım, yaptığı müziği dinlemiyorum bile :)

neyse, herkese tavsiyeleri için teşekkür ediyorum. tavsiyeler sonucu delay, drive ve eq pedalları almaya karar verdim. pedal seçimi ile ilgili blackstar ht-5r ile uyum sağlayabilecek tavsiyeleri olan arkadaşlardan alternatifler beklerim. (ts9dx almayı düşünüyorum umarım amfiyle iyi anlaşırlar)
 
Sololarda genelde tonu şekillendirip gain artırmak için kullanılan pedal TS9 ve çeşitli versiyonları, kopyalarıdır. TS amfilerin geneli ile de anlaşır. Ama mid ağırlıklı bir pedaldır. Videodaki tona muhtemelen yaklaşırsın. Ama dolgunluk konusunda emin olamıyorum. Bu konuda TS'lere yapılan bir yığın modlama da var.

Alternatif olarak yığınla boost pedalı mevcut, geniş bir piyasa. Mesela üstünde bas ve tiz ayarları da bulunan BB Preamp vardır. Ts9DX'te de daha basslı ayarlar var. İstersen parayı dökmeden önce yakın çevrenden mümkün mertebe ödünç od pedalı toplayıp denemeye giriş.
 
@hackeiommi hocam amfiyi alırken bir kaç dakika içerisinde 3 tane booster pedal bağladı görevli arkadaş ve bahsettiğin mid baskısını hepsinde hissettim, pedala geçince bariz bir yüklenme oluyor ve ton tamamen değişiyordu. bu durumu eq pedal ile dengeleyebilir miyim?

bb preamp'ı araştıracağım şimdi şöyle bir baktım, fiyat sağlammış :D
 
Aynı anda iki pedala birden hakim olmak gerekecek ki, zor. TS bir piyasa standartı maalesef. Onun tonunu etkileyeyim derken bu sefer ipin ucu kaçabilir.

Bir de clean boosterlar var. Orjinal tona mümkün mertebe dokunmayıp (dokunan da az değil) sadece gain artırırlar. Bende Catalinbread SC booster var. Az veya çok gain artırırken bir switchle de istersen tonu daha parlak veya dolgun hale getirebiliyorsun örnek olarak.
 
hackeiommi hocam öyleyse clean booster benim için daha uygun görünüyor. benim burada gayem gain arttırmak. amfinin kendi mid-tre ayarlarını bile olabildiğince kısıp kullanıyorum ki tonu biraz olsun pürüzsüz bir hale getirebileyim diye. bir de ev kullanımı için ses seviyesi olayı var.
 
Geri
Üst