Cubase SX 2.0'da Tempo Ayarları

Cubase Sx 2.0'da her track'in temposunu farklı ayarlamak istiyorum. mesela midilerden birisi 120 ile çalarken biri 76 ile bir diğeri 155 ile falan çalsın diyorum. yani kısacası bir track'in tamamına etki edecek ancak diğer track'leri etkilemeyecek bir tempo değişimini nasıl yapabilirim?
 
Benim bildiğim böyle bir şey yok.. Zaten buna gerek de olmaması lazım.. Çalışmanın içinde tempo değişimi olur ama track'lerin ayrı tempoda gitmesi zaten onun bir çalışma olmaması demek değil mi? :)

Parçanın tamamına etki eden Tempo Track Ctrl+T ile açılabiliyor.. Bunun içinde parça içi tempo değişikliklerini yapabilirsin...
 
midileri ayrı ayrı yazıp sonra bir parcanın icine wav olarak import etsene? Bilmiyorum, belki daha iyi bir yolu vardır gerçi, ama benim bildiğim sorduğun tarz bir şey yok...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
:) evet tabi tüm tempoların aynı olması gerek ama şöyle bir durum var. ben bazen bir midi'yi yavaş çalarak kaydediyorum. sonra bunu parçanın temposuna uydurmak için biraz hızlandırmam gerekiyor(ya da tam tersi). yani aslında "metronomlu çalsana sen de" diyeceksiniz ama(haklısınız da) bazen mesela kafama göre yazıyorum bir şeyler. sonra biraz daha hızlandırmak veya yavaşlatmak gerektiğini anlıyorum parçaya uyması için. yani belki de midi editörlerinde öyle bir özellik olabilir mi? tüm aralıkları belli bir miktar küçülten veya büyüten. wav olarak kaydetsem bunları yapabilirim tabi ki ama ben acaba midi olarak böyle bir şey yapmak mümkün diye merak ettim.
 
Ben anlamadım tam olarak derdini, amacının ne olduğunu? Çalamıyosan parçanın temposunu düşür çal midiyi sonra tekrar hızlandır en basitinden ?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
haklısın ama ben parça normal tempo'da çalarken track'lerden birini hızlandırıp yavaşlatmanın yolunu arıyorum. yoksa zaten yöntem çok. ama özel olarak bunu yapmanın bir yolu var mı diye soruyorum. bunu merak etmemin bir nedeni de şu: cubase'de parçanın temposunu değiştirince track'lerin boyu değişiyor. dolayısıyla acaba sadece tek bir track'in boyunu değiştirebilir miyim diye düşündüm.
 
O bahsettiğine track denmez, bar denir yahu. Track dediklerin yatay dilimler. Onların hepsi zaman çizgisinde herhangi bir noktada aynı metronomda olmak durumunda tabii. Her bir enstrumanın kafasına göre metronomda çaldığı bir müzik türü biliyor musun? Yok öyle bir olay.

Sen düşey dilimlerin her birine ayrı tempo vermek istiyorsun, Allahım :roll: şunu düzgün anlatsan da biz de burada sigortalar atana kadar düşünmek zorunda kalmasak bu çocuk ne yapmaya çalışıyor diye...

Ben Cubase bilmiyorum, ama Sonar'daki ile aşağ yukarı aynı olması lazım. Orada Tempo Changes veya Tempo Map diye bir seçenek varsa oraya gir, o menüde istediğin barlar arasını istediğin metronoma çekebilirsin. Diyelim 1-8 mezur arası 105 çalar da 9-16 arası 120 çalar, 17-24 arası tekrar 105'e döner filan.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
:) hayır mahcem benim dediğim şey tam olarak track. yani yatay dilimler.
özellikle bateri için çok rahatlatıcı bir yöntem olur gibi geliyor bana dediğim gibi bir şey olabilirse. yani parça yukarıda aksın normal yazdığım hızda, ben aşağıda bateriyi hızlandırayım, yavaşlatayım, deneyeyim diyorum.
 
sevgili lathander.. Yatay dilimlerde eğer tempo farkı diyorsan değişim olmaz tempoda... Şöyle olur..

Davul 80 bpm giderken, aynı anda atıyorum piyano 60 bpm bir şey çalar... Tabi uymaz... Uyamaz.. Saçma bir şey olur...

Bu durum yatay dilimlerde (tracklerde) sabit farklı tempo uygulaması için..

Yatay dilimlerin birinde değişken tempo uygularsan (bu sefer düşey değişiklik oluyor bu aslında..) Bu sefer de atıyorum piyano 80 bpm düz giderken davul iner çıkar 50-80 arası gezer falan..e yine uyum olmayacağından ritm kaçmış duygusu olur...saçma bir şey olur..

Bu saçma olan yöntemleri sequencerlarda bulamazsın..Benim bildiğim kadarıyla böyle bir şey yok.. Global tempo ayarlanır parçalarda... Global tempo ise şarkının tamamına yatay etki eden (zaman içerisinde değişebilen) bir şeydir.. Cubase de bu işi tempo track yapar..Yukarıda dediğim gibi CTRL+T ile açarsın bunu....Bu durumda ne olur? global olarak tempo ayarladığın gibi değişir.. başlangıç tempon 80 olsun... Değişimler tüm track'lere etkir... Hem davul hem piyano değişimlere tepki gösterir..Bu durumda bir çalışma söz konusudur...

Eğer parçanın giriş temposunu değiştirdiğinde tracklerin kaymasından şikayetçiysen tüm clipleri seçip Shift+L veya Ctrl+L (hangisi hatırlamıyorum) ile clip'leri bulundukları konuma Lock ederek kaymayı önleyebilirsin...

Cubase'in tempo ile ilgili yetenekleri bu kadardır zaten..
 
Her tracki ayrı tempoda çalıştırmak sadece temponun tam katlarında olur örnegin 120 bpm çalan bir piyano 240 bpm de çalan bir bateriye uyabilir. bunu şöyle yapabilirsin degişecek track in bütün partisyonunu seçip ondan sonra "lenght" denen özellik ile (sonar için) 100 ün tam katları ile degiştirebilirsin tabi ara degerlerde olabilir ama ozaman piyanonun ölçü degerleri kayar parcanın düzeni bozulur...
 
evet crazylead, benim aradığım böyle bir şey işte. mesela keman da bateri de 120 ile kaydedilmiş ama sonradan bateriyi 240'a çıkarmak istemişim vs. bunun cubase'de nasıl yapıldığını araştırıyorum.
 
sonarda ve acidde looplarin property kutusunda beat sayisini degistirerek, loopun temposunu yavaslatip hizlandirabiliyor insan, butun projeyi degistirmeden. Yani loop'u 4 beat yerine 8 beat olarak tanimlamak gibi. Ama cubase'i bilemiyecegim.
 
Ahhh... sirlarimdan biri daha gidiyor :D

1) Istedigin MIDI kanalini sec.

2) Soldaki pencerede Inserts bolumunu ac ve Transformer efektini insert et.

3) Presets-> Standard Sets-> Half Tempo, veya Double Tempo, veya aklina esen baska ne varsa onu sec.

Filter nasil yazilir, condition nasil yazilir, onu soylemeyecegim, bunlari cozmeyi de sana birakiyorum.
 
sağolasın domokun. aslında tam olarak bir kontrol sağlayamıyor sanırım bu. yine de tam katlarını kullanmak için güzel bir yol. teşekkür ediyorum tekrar.
bu arada swallowed sen de hazır lock konusunu açmışken onla da ilgili bir şey sorayım. şimdi bende lock attributes olarak 3'ü de seçili olmasına rağmen. parçanın genel temposunu değiştirince tracklerin kaymasını engelleyemiyorum. birbirinin içine geçiyor yine de hepsi. nerede yanlış yapıyorum acaba?
 
Geri
Üst