Telecaster Soundu Hakkında

K

Kartalkerem

Arkadaşlar hepinize iyi günler dilerim. Yaklaşık 2 hafta önce bir Fender American Special Telecaster'a sahip oldum ve gerek tonlarına gerek rahatlığına hayran kaldım.. Bütçenin büyük kısmını gitara ayırdığım için iyi bir amfi yerine vox'un Lead kulaklık amfisini seçtim evde çalışmak adına. Üniversite stüdyomuzda kullandığım amfi ise Marshall MG101fx model.. Durumdaki tüm analog mu yoksa prosesör mü başlıklarını okudum.. Fakat biraz daha bireysel bir başlık açmak istedim müsaadenizle. 500 tl ye yakın bir bütçem kaldı. Bu fiyata bir prosesör alıp devam mı etmeliyim yoksa bir ibanez ts9 yada noise gate pedalı mı almalıyım telecasterin temel dip gürültüsünü engellemek için? Bir de bunun haricinde 500 tl ye kadar prosesör ve pedal öneriniz varsa paylaşırsanız çok sevinirim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Düşünceleriniz izin teşekkür ederim peki noise gate şart mı? Açıkçası pek dip gürültüsü yaşamak istemiyorum. Bir de ; Alternatif rock için distortion kesinlikle gerekli midir?
 
Bana sorarsan sürekli üniversitede çalma fırsatın varsa, pod xt gibi 2. El bir prosesör tercih edebilirsin. Bu sırada vox amfi kulaklıktan çalışırsın. Ama dersen ki ileride iyi bir amfi alıcam, o zaman prosesör dijital olduğu için hoş durmaz . Pedal alırsanız, ileride alacağınız amfide de kullanabilirsiniz. Bu kararı siz verin derim,lakin pedal alacaksanız onun adaptör ve ara kablo gibi parçalarınıda alman gerekecek.
 
Tonu fazla etkilemeden dip gürültüsü problemini azaltmak için alüminyum ya da bakır folyo ile shielding yapabilirsiniz.
Edit : Gibson'un kullandığı tipteki Push-back kablolar ve kaliteli jackler de dip gürültüsünü önemli ölçüde azaltır.
 
Ben de telecaster kullanicisiyim. Trabsistorlu amfi, prosesor, yazilim vs hepsini kullandim sonunda lambali amfi alinca rahata erdim. Telecaster dip gurultu yapacaktir lakin rahatsiz edici seviyede degil tabi makul gain ayarinda. Imkaniniz varsa dusuk wattli 2.el lambali amfi oneririm tabi ki. Blackstar ht1 2.el butcenize uygun bulabilirseniz tavsiye ederim veya vox ac4tv, laney cub serileri ile gitarinizi daha fazla sevebilirsiniz :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Aslında gitarımı pek Blues için kullanmıyorum, grunge ya da alternatif yapmayı daha çok seviyorum e malum gain de yükseliyor. Son bir soru sormak istiyorum; marshall amfide de ts9 ile iyi bir performans alabilirmiyim?
 
Merhabalar, ben de tele kullanicisiyim. Sahsi gorusum, mumkun oldukca pedaldan bile uzaklasip, gitar+ guzel bir amfi ile kullanmak olacaktir. Her gitar icin aslinda temel durum bu, ev kullanicisi icin, fakat teleler daha cok ekipman seciyor gibi geldi hep bana.bu yazdigima zit olarak da unutmamak gerek, dunyanin en hos tonuna bile sahip olsaniz, bazen kisik seste duzgun bir ses almak daha degerli olabiliyor. Yani ne kadar guzel de olsa, bazen guzel clean bir amfi ile, dusuk seste pedaldan drive almak, cok daha verimli olabilir. Asagida da bu durumlara gore yapacaginiz tercihlere uygun birkac ornek paylasayim.

Butceniz civarlarina aklima gelen farkli tipteki amfiler; orange micro terror(kabin gerek, ama kulaklik cikisi bulunuyor, studyoda da kabin vardir diye dusunuyorum), epiphone valve jr, ibanez tsa5, blackstar ht1r, boston at15..

Pedal konusunda, uzun vadede alinabilecek seyler oldugundan, fiyat cizgisinin disina cikiyorum. ehx soul food, proco rat 2, ibanez ts808, trex mudhoney onerebilecegim pedallar. Birrbirleri arasinda ucurum var, zevkinize gore incelemeniz acisindan yaziyorum.

Fakat kesinlikle unutmamak gerek ki bunlar zevk renk meselesi. Bircok farkli gorus cikabilir. Gule gule kullanin gitarinizi.
 
Tele için distortion pedalına gerek yok, işi zaten hi-gain de değil. Güzel, hafif bir overdrive veya amfinin drive'ı iyi gider. Telenin gürültüsü şanındandır. Bırakın hafif hafif ötsün.
 
ben 42 yillik telecaster kullaniyorum 10 yildir bende hic bir potunun ucuna dahi dokunulmadi fabrikadan ciktigi gibi duruyor ve hic oyle gurultu falan yapmiyor lambali amfiyle, elektronigini elden gecirtmen gerekebilir. single coil humbuckera kiyasla gurultu yapar evet ve insanlar aldiklari bu duyumdan hareketle cok da bilmeden iolur abi bosver kafasian giriyor ama olmaz. fark su, elektronigi adam akilli bir humbucker'li gitar HIC gurultu yapmaz, single soil ise biraz yapar.
noise gate faln alma yani potlar vs herseyini degis

buradan loaded pickguard alip:
Standard Telecaster style wiring solution | Hoagland Custom

bir tek manyetik lehimletebilirsin tunelde levent ustaya
gelin gibi olur!
 
Geri
Üst