Çok Acil Yardım Lütfen: 1 Yanlış 40 Doğruyu Götürdü.

Parçalarımı şu sıralar ticari çeşitli kişi ve kuruluşlara dinletiyorum. Bu yüzden de üzerlerinde çokça oynuyorum. Genel problemim vokallerin çok dengeli olmadığı, yer yer arttığı, yer yer sözlerin müziğin arkasında kaldığı idi. Bunları düzenlemek için Cubase projesi şeklindeki dosyalarımın sadece Audio kanal datalarını Wavelab'da açtım. Gecenin bir vakti, gerçekten de günlerdir uykusuzken, mecburen kulaklıkla çalışıyordum ve artık öyle bir hale gelmiştim ki, davul kulağımda gümbür gümbür çalarken davul kanalını mute konumda sanıp açmaya gidecek kadar duyumu kaybetmiştim. Tesadüfi açtığım bir tek wave data üzerinde çeşitli plug-in'lerle deneme-yanılmalar yapıyordum. Denemeler sonucunda en uygun seçenek olarak Sonic Foundry Compressor seçeneğini gördüm. Preset 1:2 seçeneğini default ayarlarıyla kullandım. Sonra da uyuma modunda 40 şarkımın tüm wave datalarını açtım ve hepsine aynı şeyi uyguladım. Tüm işlemler sonunda tüm Cubase projelerini yedek sabitdiskime yedekledim (5 sene bilgisayar öğretmenliği yapmış biri olarak yazıyorum ki: Yedeklemek her zaman iyi değildir). Birkaç saat uyuduktan sonra kalkıp tüm projeleri Cubase'den wave haline getirdim. Mahcem'in önerdiği ve çok da beğendiğim izotope ile süsledim. Dinleme modunda (kulaklıksız) bir de ne göreyim. Vokallerin tüm tınıları neredeyse kaybolmuş. Tüm vokaller çok sıkışmış. Dinlerken rahatsızlık veriyor. Hepsi hapis gibi.

Şimdi ben bu durumu nasıl düzeltebilirim? Tabii ki eski data haline getiremeyeceğim, ama en azından biraz daha yumuşak, doğal hale nasıl gelir bu datalar? Hangi plugin'leri denemeliyim. Şu 40 parçayı şu vokalle vermek haftalarca süren, günde 3-4 saatten daha fazla uyuyamayan -çoğu zaman daha az- bedenime haksızlık gibi.

Bu kadar yazıp da daha hala ilk satırdaki yazma iştahı ile yazmaya çalışmam bana acı gerçeği bir kez daha hatırlatıyor: Ciddi olarak zordayım, gerçek bir yardıma ihtiyacım var. Ben o kırk şarkıyı eşime bir daha okutamam, okuturum da 2 günde okutamam. Ayrıca şarkı başı para alıyordu. 2 ayda ara ara okuyunca maddi açıdan sarsmamıştı, ama şimdi bir anda 40 şarkı bedeli ödeyemem :D Hem bu sarhoş ve uykulu yaptığım eylemin (cidden eylem gibi) bedeli onun için de bu kadar ağır olmamalı. Ve ayrıca da bu durumun böyle olduğunu bilmiyor :D Parçaları dinlet bakalım dediğinde melodilerini dinletiyorum, vokali daha mikslemedim, böyle dinletemem, deyip geçiştiriyorum. Nereye kadar?

Lütfen bana çok acil yardım edin. İki gün sonra ben bu parçaların birçoğunu bir şarkıcıya dinleteceğim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Ah ah

LynchMob demiş ki:
Vokallerin olduğu wave datalarının yedeğini almadın mı compressor uygulamadan önce ?

Maalesef arkadaşım, her şey yolunda gibi duruyordu. Gerçekten de abartısız yazdım, konumum aynen yazdığım gibiydi. Yani sağlıklı düşünebilecek ve duyabilecek bir konumda değildim, ama çalışmam da gerekiyordu. Yedek almadan yaptım her şeyi. Oraya kadar da veriler üzerindeki oynamalarım bu forumdan aldığım genel, Domokun'dan aldığım özel bilgilerle gayet iyi gidiyordu. Affet beni Domokun.
 
Son compress faciasından daha önce compressor uygulamışmıydın vokallere ?

2:1 oran olarak fazla bir sıkıştırma değil. Bu kadar etkili olacağını düşünmüyorum. Diğer ayarlar neydi ? (Treshhold, attack, release). Özellikle attack ve release yanlış ayarlanmışsa vokal tınılarında bozulmalara yolaçabiliyor. Transient dediğimiz sesin ilk atağa geçtiği ve maksimum şiddete ulaştığı bölümün yanlış compressor ayarı yüzünden törpülenmesi gibi bir olay olmuş olabilir.

Ne kadar fazla şey bilirsek o kadar yardımcı olabiliriz diye düşünüyorum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
LynchMob demiş ki:
Son compress faciasından daha önce compressor uygulamışmıydın vokallere ?

2:1 oran olarak fazla bir sıkıştırma değil. Bu kadar etkili olacağını düşünmüyorum. Diğer ayarlar neydi ? (Treshhold, attack, release). Özellikle attack ve release yanlış ayarlanmışsa vokal tınılarında bozulmalara yolaçabiliyor. Transient dediğimiz sesin ilk atağa geçtiği ve maksimum şiddete ulaştığı bölümün yanlış compressor ayarı yüzünden törpülenmesi gibi bir olay olmuş olabilir.

Ne kadar fazla şey bilirsek o kadar yardımcı olabiliriz diye düşünüyorum.

Daha önce yazdığım gibi, Sonic Foundry Compressor'ün 2:1'deki default ayarı. Ama sadece bu yetmiyorsa iki saat sonra evde olacağım, default'taki tam ayarları bakıp yazarım. Şu anda bulunduğum bilgisayarda müzikle ilgili hiçbir şey olmadığı için bakıp söyleyemiyorum. Eğer bu plugin'in tahmini default ayarları hakkında bilgin varsa şu an söyleyebileceğim hiçbir ayarını değiştirmediğimdir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
yingyang demiş ki:
parçalarını çeşitli kuruluşlara dinlettiğine göre bi cd de olmalı yok mu?

Maalesef, kendime CD bastırmıyordum, çünkü halen üzerinde oynamalar yapıyordum, ama bir CD vereceğim zaman parçanın o anki konumu ne ise o gidiyor. Verdiğim CD'lerden parçaları kurtarabilmem için ulaştırdığım yer veya kişilerin bana geri dönmesi lazım. Bir de çok boğmamak için az 4-5 şarkı veriyorum CD'lerde ve ilk üç CD'nin tarzı aynı olduğu için üç CD'yi de bulsam toplam 6 şarkı kurtarmış olacağım. Hiç yoktan iyidir, ama o da yok şimdi.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Plugin: Sonic Foundry Track Compressor 32 Bit
Static preset: 2:1 compression starting at -18 dB

Default parametreleri:
Input gain (dB): 0 dB
Output gain (dB): 0 dB
Reduction (dB): 0,0
Threshold (dB): -18,0
Amount (x:1): 2,0
Attack (ms): 15
Release (ms): 250

Auto gain compensation kutucuğu işaretli
Smooth saturation kutucuğu işaretsiz

Evet, tüm datalarda kullandığım ayar bu.
 
Re: Ah ah

Kullandigin compression ayarlari o kadar agresif degil. Tonda belli bir derinlik kaybi olmasi normal ama durumun cok da felaket olmamasi lazim, her gun FM radyo istasyonlarinda duydugumuz muzik bunun kac kati compress ediliyor.

Sonuc olarak sen her turlu ses sinyalinin -18 dB'i asan bolumunu yari yariya kismis oluyorsun. Bu da onceden yaptigin miksaji anlamsiz hale getiriyor. Kulagina o kadar kotu gelmesinin nedeni bu. Dolayisiyla miksaji yeniden elden gecirerek parcalari yeniden kabul edilebilir bir ses duzeyine getirebilmen lazim.

Benim onerim, 40 parca oldugunu unut, aralarindan 3 veya 4 tanesini sec, onlarin uzerine odaklan. Oncelikle miksaji sifirdan basliyormus gibi yeniden yap (zaman elverdigi olcude). Izotope ile verdigin efektleri wav dosyalarina gecirmediysen (yani Izotope Cubase projesi icinde hala insert effect olarak duruyorsa) bunu kapat. Daha fazla compression'a ihtiyacin yok.

Ses duzeyindeki dalgalanmalar compression sayesinde azaldigi icin artik vokali miksin icine cok daha rahat yerlestirebilmen lazim. Bu da isin olumlu yani ;)

Vurgulamak istedigin kanallara (vokal basta olmak uzere) biraz daha canlilik kazandirmak icin Elidor krem sampuan... pardon, Aural Exciter turunden bir plug-in kullanmayi dene. Steinberg'in Spectralizer plug-in'i bu konuda oldukca basarilidir. Cubase ile geliyor mu bilmiyorum. Elinde varsa mutlaka dene. Yalniz bunu bir care olarak dusunup tum kanallara uygulamaya calisma, hepsine birden verirsen anlamini yitirir.

Miksajlari bu sekilde yeniden yaparak parcalari dinlenebilir hale getirebileceginden eminim.


bestecicafer demiş ki:

Ben degil, esin affetsin seni :D Herneyse, gerekirse (bu haliyle dinletmek zorunda kalirsan) "forumda domokun diye biri var, onun tavsiyelerine uydugum icin basima bunlar geldi" diyip sucu benim ustume atabilirsin ;)
 
Domokun'a katılıyorum. Ayrıca Expander ile compress edilmiş sinyali açmayı deneyebilirsin. Ama bu işlemler tersinir değildir. Yani compress etmeden önceki hale döndürmez sesi. Yine de denemekte fayda var.
 
Sevgili Domokun,

Sen bu yanıtı okuduğunda ben senden çok uzaklarda olacağım, ama bilmelisin ki gönlüm seninledir. Bana hem moral, hem de bilgi verdin. İşin olabilirliğini okuduktan sonra bu topic'in bir çıktısını aldım ve eşime de okuttum. Böylece durumdan haberdar olmuş oldu. "Sen benim sesime bir şey yapmışsın, hem de kötü bir şey yapmışsın, bak bir arkadaş, yoksa yedeğini almadın mı, gibi bir ifade kullanmış. Benim mükemmel vokal performansımı bozdun demek ki" dedi. Ben de "kör ölür, badem gözlü olur, o kadar da iyi değildi" dedikten sonra işe koyuldum.

Ben Izotope'u vokale değil, Cubase'den değil, Wavelab'tan tüm parçaya uygulamıştım. O yüzden projeleredöndüğümde parçalar biraz daha iyi duruyordu (çok az), bu yüzden yazdıklarım hala geçerliydi. Spectralizer'i Mastering Edition v1.0 ile kurdum. Bununla örnek parçada biraz daha sıcak bir ses elde ettim, ama tam istenilen gibi olmadı. Vokal kanalına uygulayabileceğim başka önerilerin daha varsa bilmek isterim. Ayrıca "Vokal" topik'ine getirdiğin açıklamalar da çok yararlı oldu. Buradan teşekkür ederim.

Herneyse, gerekirse (bu haliyle dinletmek zorunda kalirsan) "forumda domokun diye biri var, onun tavsiyelerine uydugum icin basima bunlar geldi" diyip sucu benim ustume atabilirsin demişsin.

Bu konuda da beni rahatlattığın için ayrıca teşekkür ederim. Bugün parçalarımı dinleyecek şarkıcıya telefon açıp aynen aşağıdakileri söyledim:
Parçalarımın güzelliğini, mixing'ini, mastering'ini kıskanıp beni çekemeyen Domokun kod adlı, turkpopidik.com'da tanıştığım bir şahıs yanlış yönlendirmeleriyle en birinci güzel kalitedeki süper parçalarımı bozmuştur. Sizden ricam bu dinleti işini haftaya erteleyelim ;)

Domokun, bilmiyorum İstanbul'a geliyor musun, ama eğer geliyorsan ben ve eşim seni ağırlamaktan gerçekten büyük mutluluk duyarız. Hem dinletisi sayende ertelenen bayan arkadaş da (bakar mısın, ben bile inanmışım) seni tanımış olur :D
 
LynchMob demiş ki:
Domokun'a katılıyorum. Ayrıca Expander ile compress edilmiş sinyali açmayı deneyebilirsin. Ama bu işlemler tersinir değildir. Yani compress etmeden önceki hale döndürmez sesi. Yine de denemekte fayda var.

Baştan beri gösterdiğin ilgiye teşekkür ederim arkadaşım. Küçük de olsa bir iyileştirme sağlattı. Sağol.
 
cafer,

Yazdiklarin icin sagol. Biraz yardimci olabildiysem ne mutlu. Bundan ote ne oneri getirecegimi bilemiyorum, vokallerin ne hale geldigini duymadan cozum getirmek cok zor.

Istanbul denince burnumun kemigi sizliyor, oylesine ozledim. Ilk firsatta gelecegim. O zaman burada haber ederim, birseyler ayarlariz mutlaka.

Tekrar iyi sanslar diliyorum...
 
Geri
Üst