Evde Amatör Ses Yalıtımı

Selam arkadaşlar.Bir süredir ses yalıtımı hakkında internette araştırmalar yapıyorum.Kiralık bir evde oturuyorum ve en az 1-2 yıl daha doğu görevim var.Bu eve de yeni taşındım sayılır.Tekrar başka bir eve taşınmayı düşündüm ama taşınmanın zahmetinden tekrar ev değiştirmeyi hiç istemiyorum.O yüzden evdeki en ufak odaya ses yalıtmı yapmayı düşünüyorum.Yan komşum bir akor bastığımda dahi duvara yumruk atar hale geldi.Günde maksimum 1 saat çalan biriyim o da hergün zaman bulamıyorum.Özellikle yan komşum rahatsız oluyor.Üstelik ses seviyesi kendi duyabileceğim miktarda olmasına rağmen.Bu yüzden birileri rahatsız olacak diye gitarı elime alıp çalasım gelmiyor.İnsan çekinerek notalara basar hale geliyor acaba duyuyolar mı rahatsız oluyorlar mı diye.
Amacım maliyeti fazla arttırmadan ve duvarlara minimal zarar vererek ses yalıtımını daha iyi bir hale getirmek.Adepan,Yumurta sünger gibi malzemelerin yalıtımda kullanıldığını öğrendim.Bu malzemeler tek tek de satılıyor veya üç malzemenin kombinasyonu şeklinde de satılıyor(Akustik adepan+Bariyer+Yumurta sünger).Odanın ölçüleri(450 ve 275 ve yükseklik de 250 cm).Kombinasyon şeklinde olan bana daha mantıklı geldi.Mesela Ses Yalıtımı 2016 bu linkteki malzemeden 12 tane satın alsam ve aralıkllı olarak ince kontraplak vasıtasıyla duvara sabitlesem ne kadar verim alırım? Duvara önce kontraplak çakcam köşelerden onun üstüne de bu yalıtım malzemesini yapıştırcam.Bu sayede duvarlarda sadece çivi izleri kalacak zarar olarak onları da evden ayrılırken hallederim. Tüm duvarlar illa kaplı olması mı gerekir?Aralıklı yapıştırsam verim alabilir miyim?Bir de yalıtımda kullanacağım malzemeyi duvara değil önce kontraplağa yapıştırmış olacağım.Bunun negatif etkisi çok olur mu acaba?
Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Öncelikle öyle komşu düşman başına Allah yardımcınız olsun demek isterim.
İlk başta şu konuyu bi 2'ye bölelim ve belirtelim.
YALITIM ve AKUSTİK DÜZENLEME farklı uygulamalar gerektirir. Sizin yardım istediğiniz konu sizinde belirttiğiniz gibi YALITIM'a giriyor.
Fakat duvarların belli bölgelerine sünger v.b emici/dağıtıcı materyaller yerleştirmek YALITIM değil, AKUSTİK DÜZENLEME amacıyla ve doğru duyum temeline dayalı olarak kayıt/mix v.b yapılacak ortamlardaki frekansları düzenlemek adına yapılır.
Sizin talep ettiğiniz gibi sesin oda içinde tutulması için ''yüzer oda'' mantığı komple bir yalıtım gerekir (bi nevi oda içine oda yapmak).
Tabi kiralık bir evde komşuya ses gitmeyecek kadar odayı ses geçirmez yapabilmeniz çok zor, hatta imkansıza yakın.
Kaldı ki kendi eviniz bile olsa maliyetinin azımsanmayacak kadar tutacağı aşikar bi durum.

Kısacası size her halukarda kulaklıkla çalışma veya komşunun evde olmadığı günleri kollama yolu görünüyor. :)
 
Orası sizin eviniz ve gitar çalma hakkına sahipsiniz. Çok da takılmayın bence, eğer dediğiniz gibi düşük seviyedeyse. Yan komşunuzun duvarına bakmayacak şekilde yerleştirin amfi veya hoparlörlerinizi. Daha da sorun çıkarırlarsa aldırış etmeyin bence. İsterse polis çağırsın :)
 
Eğer durum anlattığınız gibiyse kanunen hiçbirşey yapamaz. Ev sahibiniz ile kira kontratınız da var ise ev sahibiniz de hiçbirşey yapamaz.(tabi kontratta özel olarak ev sahibi lehine eklenmiş standartların dışında maddeler yok ise, ki olsa bile bazı kanun maddelerine göre bu eklenen maddelerim geçersiz sayılabildiği durumlar var) İster duvara yumruk atsın ister kafa. Sizi bağlamaz. Tabi dikkat etmeniz gereken birkaç husus var. Gece 23.00 dan sonra komşunuzun evine ulaşan ses 60 db'i geçiyorsa o zaman kanunen haklı çıkma ihtimali doğar. (Bu arada 60 db diye hatırlıyorum ve büyük ihtimal doğru ama yine de kesin rakamı bilen birisi yazarsa sevinirim) 60 db oldukça düşük bir ses düzeyi bu arada bilginiz olsun. Tabi anlattığım durumlarda ortalama bir tv izleme sesini biraz aşan ya da daha altı ses düzeyinde kullanımdan bahsediyorum ki siz de hemen hemen sadece sizin duyabileceğiniz bir ses düzeyinden bahsediyorsunuz. Bahsettiğiniz yalıtım materyalleri durum böyleyken bence aman aman yardımı dokunacak bir olay olmayacaktır, yakın zamanda farklı bir durumdan ötürü yalıtım yapan bir arkadaşım oldu, işin içerisine asma tavan, parke, halı, 4 duvarı da şu an adını hatırlayamadığım sinema salonlarındakine benzer daha amatör bir yapı ile kaplama (daha önce yumurta kabı vs denendi, başarısız olunca bu yapıldı), o yapı ve duvar arasına köpüğümsü bir madde vs vs bir sürü durum ile uğraşıldı. Bu işlemler malzemeleri temin edebileceğimiz en uygun maaliyetle ve kendi işçiliğimiz ile yapmaya çalışmamıza rağmen azımsanmayacak bir bütçe gerektirdi. Oda ölçüleri de sizinkinin tahminen 3/4ü civarındaydı.

Bu arada yukarıda @Asr.Rh 'ın anlattığı olaylar benim de araştırdığım kadarıyla birebir doğrudur. Yalıtım olayını araştırdığım bir dönemde ortalama 9m2 odanın tam yalıtımını yüzen oda olarak kampanya dahilinde yapan bir firma 7 bin tl civarı ücret talep ediyordu. Odada da 1/4 oranında daralma olacağını belirtiyordu.

Durum kanun çerçevesinde üç aşağı beş yukarı böyle ama bana sorarsanız komşuluk önemli bir olay. Bence durumu komşunuzla uygun bir zamanda uygun bir dil ile konuşup uzlaşma çerçevesinde çözmeye çalışmak en doğru davranış olur. Belki hastası, yaşlı ebeveyni, bebeği vs bir durumu vardır da sizin anlayış göstermeniz gerekiyordur. Bu durumda insanlık gereği sizin söylediğiniz tarzda bir çözüme yönelmek daha doğru olur tabi. Oda yalıtımı felan bunlar zor ve masraflı durumlar. Bu iş için harcayacağınız bütçeyle çok güzel kulaklıklar edinmeniz mümkün. Ha komşunuz geçimsiz, anlayışsız birisi ve sırf kendi keyfi bozuluyor diye duvar yumrukluyorsa ben olsam sesi daha çok açar keyfime bakardım.


Bundan 3 yıl önce başımdan geçen bir olayı da anlatayım konuyla alakalı iken. Üniversiteye ilk yerleştiğim yıldı yanılmıyorsam, bizim burada üniversitenin hemen dibinde apart sistemi dediğim bir sistem var. Ortalama 10 bin öğrenci nüfusu bu apartlarda kalıyor ve apartlarda sivil insanlara birkaç istisna dışında ev kiralanmıyor. (Sonuçta 30m2 eve aylık 600-1000 tl arası kira veriyoruz, öğrenci milletinden başka hangi keriz Hatay'da bu kadar yüksek kiralı evde oturur ki) Neyse, o zaman kaldığım apartta biraz daha amiyane tabirle inek diye nitelendirebileceğim insanlar oturuyor, birçoğu da sınıf arkadaşım. Daha gitarı amfiye bağlamadan şikayet geliyordu artık. Duvar felan yok oturduğumuz evlerde, yan komşunun b*kunun klozet suyuna çarpma sesi dahi surround ses kalitesinde duyuluyor o derece. Neyse 2 ay boyunca ev sahibi hemen her gün zamanlı zamansız kapıma gelip azarlıyordu. E öğrencisin; mevsim kış, adam evden atsa bir ton eşya ile sokakta kalacam, yılın o vakti mümkün değil yeni ev bulmak felan, taşınmak felan çok zor iş. En son gittim kulaklık aldım, bağladım çalıyorum. Tam da keyfe gelmişin baktım yine kapı yumruklanıyor. Neymiş efendim gitarın telinin sesi geliyormuş. Elektro gitardan bahsediyorum. Ya o gitarı bir daha çalmayacakmışım ya da akşama anahtarı teslim edecekmişim. Tamam dedim kapattım. Üstümü başımı giyinip çıktım evden. Yaktım sigaramı, amaçsızca geziyorum sabahın soğuğunda. Şans olacak ya, 200 mt aşağıda inşaat halinde gördüğüm bir apartın yapımı yakın zamanda bitmiş. Oturduğum evden 1000 kat güzel ve sene ortası olduğundan kirası normal kiraların yarısından az pahalıca. Gittim 2 senelik çaktım kontratı, gitar durumunu anlattım, ev sahibi sağolsun çatı katında alt kat hariç komşusu olmayan bir daire verdi. Hem daha büyük, hem içerisinde çamaşır makinesi, fırın felan olan, hem de 1.5 senede ödeyeceğim kiranın yüzde 60 fiyatına anlaştım. Merkezi internet sistemi felan var kiraya dahil, apartta oturan 2-3 kişi olunca internet de çatır çatır. Neyse taşıdım evi akşam 4e kadar. 5'te gittim ev sahibinin ofisine, uzattım anahtarı, dedim ver depozitomla senedimi. Hayırdır canım ya felan dedi, boşalt demiştin boşalttım evini dedim. Canım o kızgınlık anında söylediğim birşeydi sen niye ciddiye alıyorsun felan zırvalamaya başladı, dedim al anahtarını hadi işim var. Kendi de tırsıyor çünkü yılın o vaktinde pek ev yok ama öğrenci de yok. O anki yaşadığım tatmin halen hatırladıkça keyif veriyor :D 2 yıl sonra öğrendim ki beni o kadar şikayet eden sadece 1 kişiymiş ve o da sınıf arkadaşımmış, gayet muhabbetim felan da var yani. O kadar yıl geçti halen ters bir hareket yapsa da kaşını gözünü patlatsam diye fırsat kollarım. Böyle dediğime de bakmayın hani en son yumruğumu 15 sene önce ilkokulda felan atmışımdır.

Neyse gece gece acayip kafa şişirdim :D
 
Son düzenleme:
Benimde yan komşum sorunlu eve yeni taşındım zaten, birkaç ay oldu. Önceden de yumrukluyordu duvarı ama anlamıyordum başlarda nerden geldiğini. Alt ve üst komşum öğrenci olunca yan taraf olduğunu anladım. Bir iki sefer kapıya geldi televizyon seviyesinden az yüksekken. Tamam küçük çocuğu var da o binanın arka cephesinde uyuyor,ben ön cephede çalıyorum ve çaldığım odanın ortak duvarı da onların salonlarına bakıyor. Zaten bu durumdan sonra masamın,amfinin, hoparlörlerin yerleşimini de değiştirdim.

Apartman toplantısında anladım ki benim yan komşu, altında ve üstündeki dairelere de aynı şeyi yapıyormuş.En ufak seste yumruklama. Sonradan takmamaya başladım. Zaten kendisi de eşiyle tartışma halinde haftanın birkaç günü, son ses oyun havası açıp kavga ediyorlar. Bahanesi çocuğun uyanması ama kendisi duvara vurduğunda daha çok ses çıkıyor. O vurdukça ben çalmaya devam ediyorum. Bakalım sonraki görüşmemiz ne zaman olacak :D

Unutmadan geçen sene özel yurtta kalıyordum ve gitar çalışamıyordum. Sırf bu yüzden eve çıktım ben, kimseye de eyvallah etmem bu sebepten dolayı :)
 
Komşuyu rahatsız etmeyecek bir yalıtım sistemi henüz icat edilmedi. Sizinki kıl bir komşu anladığım kadarıyla her türlü arıza çıkarır. Bir sürü masrafa girip ev sahibiyle daireye zarar verdiniz diye papaz olmak da var. Evet 60db kanunu var ama bunu denetleyecek ve hakkınızı gözetecek yetkinliğe sahip bir Mekanizma yok. Amerika mı burası polis gelecek yan daireye cihaz kurup ölçüm yapacak? En ufak şikayette "toplum huzurunu kaçırmak, aile mahremiyeti" gibi hakkınızda açılacak davayla uğraş dur...
İşin özü; Ne şeytanı gör, ne de salavat getir.... Kulaklıkla çalın gitarı.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar bu gerçekten çok hassas bir konu, düşünün ki evde lambalı bir amfi kullanıcısı olsam da çevreye saygılı olma konusunda son derece hassasım. Laney cub 10 lambalı amfimi attenüatör ile kullanıyor olmam yetmiyormuş gibi gibi bir de kendimce isolasyon kabini gibi bir sandık yaptım. Onu mikrofonlayarak kulaklık ile takılıyorum çoğu zaman ve komşularımı zerre rahatsız etmiyorum. Çünkü nasıl evimde huzurlu ve rahatsız edilmeden oturmak istiyor ve bekliyorsam komşularımın da benden aynı beklenti içinde olması çok normal. Siz belirli sınırlar içinde çok yüksek volümlere çıkmadan çalıyorsanız enstrümanınızı zaten hiç bir şekilde ses gitmeyecektir ama illaki ses açılacaksa benim yaptığım gibi bir yöntemi herkese önerebilirim.
 
Oturduğum siteye ses yalıtımı var diyerek taşındık ancak biraz tırt bir şekilde yapmışlar sanırım, haftasonu evde tek olurum sabah komşuların televizyon sesi gelir, çocuklar ağlar sanki benim yanımda, ben de oturdum yasal olarak hakkım neymiş bir bakayım dedim ve saat 22.00a kadar istediğimizde özgür olduğumuzu desibel konusunda da 80 db sınırı olduğunu öğrendim ama ne kadar kesin bilemem.

Odamın tam karşısında banyo var kapılarımız karşılıklı bakıyor banyonun havalandırması da tüm apartmana erişmekte, kapıların açık olduğu bir gün gitar çalıyorum biryerlerden tak tak tak sesler, annem geldi bak duvara vuruyorlar sanırım biraz kıs dedi, vakit geçti bilgisayar başında müzik dinliyorum yine bir sesler vurmalar falan. Kapattım herşeyi. Birkaç gün sonra benzer şey yaşandı o arada da kontrol etmiştim bu durumları, annem girdi odaya, dedi dur, odadan çıktım banyonun önüne geldim "Adam olan insan gibi kapıya gelir derdini anlatır, eğer neye hakkı olduğunu biliyorsa da polisi arar yiyorsa" diye bağırdım gözüm dönmüş bir halde, az daha zorlasam Amon Amarth coverı yapardım öyle bir ses çıkararak duyurdum derdimi :D

Dün Bilgisayara bağlı 5+1 ses sistemi sondayken 1x12 hoparlörlü 75 watt amfimi ses potansı saat 12 yönüne bakacak(yarım) şekilde gitar çaldım, hala gelen giden yok :)

Özetle insanlara karşı tutum da önemli, birisi gelip dese ki böyle rahatsızlık var, biraz kısabilir misiniz gibi derdini insanca anlatsa elbette o an gereken yapılır, ama ben milletin matkap sesini çocuk ağlamasını televizyonunu dinliyorsam gün içinde, onlar da benim yaşantımın bir parçasına katlanacaklar, apartman yaşantısı anlayış istiyor biraz. Mağara adamı gibi duvar yumruklayıp vileda sopası bekletiyorsa kenarda, ilk fırsatta vuruyorsa ben de tellere vurmaya devam ederim.

*Yalıtım konusundan önce bence vuran arkadaşla bir konuşmayı deneyin tekrardan, ek olarak site yönetmeliğinde ses çıkmayacak gibi bir madde yoksa özellikle belirtilmemiş, polis falan çağırıp kendi haksız duruma düşebilir sizin huzurunuzu kaçırdığı için bence.

**Yalıtım fazlasıyla maliyetli olup odanızı ciddi oranda daraltacaktır bence.
 
Malesef bazı binaların duvarları kağıttan, aynı evde oturup ayrı kira veriyoruz. Komşunun rahatsız olması en doğal hakkıdır, biri gürültü yaptığım için duvara vursa şahsen utanırım. Anlayışsızlık o kişinin rahatsız olması değil, bizim rahatsız etmemiz. Tabi aynı şekilde ben de istemem. Ne kimse başkasının keyfine katlanmak zorunda ne de aynı saatlerde uyuyup aynı günler hasta olmak zorunda.

Kulaklıkla çalmak sıkıntı yaratmıyorsa yalıtıma ayıracağın bütçenin bir kısmıyla kulaklık al derim.
Yalıtım için gösterdiğin üründen ziyade düz olanlar var, belki daha ekonomik olabilir. Üstündeki piramitler akustiği düzenlemek için sanıyorum. Bildiğim kadarıyla odanın tüm duvarlarına(6 duvar) uygulanıyor(kendi evim olunca gürültü yapmalık ve kafa dinlemelik sessiz hobi odası hayalim var, bir miktar araştırmıştım). Tek duvarda çok performans vereceğini sanmam, diğer duvarların da titreşmesine neden oluyorsun. Yine de bir miktar kesecektir, o daireden sana gelecek sesi de bir nebze keser diye düşünüyorum.

Bu arada yalıtım malzemesini ararken şöyle birşey buldum : adepansesyalitimi.com
 
ben yumurta kabıyla yapmıştım.
Hem akustiğe etkisi var; nedense çıkan sesler kulağıma daha dolgun geliyordu. Hem de geçirgenlik bayağı azalıyor. etrafımda sesten şikayet edenler yoktu, ama çalışırken gitarımdan çıkabilecek garip sesleri kimsenin duymamasını istedim.(biraz utangaç birisiyimdir :D)
 
resmi internetten buldum; ben de böyle yapmıştım bir de sprey boya ile graffiti yapmıştım üstüne... bu arkadaşın yaptığı gibi böyle desenli de yapabilirsiniz :)
yumurta kabi ile yalıtım.jpg
 
Ses yalıtım boyasının çok işe yarayacağını düşünmüyorum açıkcası.Deneyen ve iyi yalıtım sağlamış olan varsa tecrübesini paylaşır umarım.Herkes güzel komikl anılarını anlatmış bende anlatayım.Komşulardan gitar çaldığımı henüz anlayan çıkmadı.Birisi piyano çaldığımı zannetti diğeri de saz:)..Bende tabi yok demedim.:).
Yumurta kabıyla alakalı nette okuduğum bilgiler genelde işe yaramadığı ile alakalıydı bu arada.
12 Tane bu yukarıda linkini verdiğim( Ses Yalıtımı 2016 ) malzemeden satın alsam bir miktar da olsa keser mi acaba sesi?Benim esas merak ettiğim buydu.Sesi biraz daha açabileyim ve insanlar rahatsız olmasın esas amacım o.Yoksa yüzde yüz sesi kesemiyeceğimi biliyorum.
 
Ses yalıtım boyasının çok işe yarayacağını düşünmüyorum açıkcası.Deneyen ve iyi yalıtım sağlamış olan varsa tecrübesini paylaşır umarım.Herkes güzel komikl anılarını anlatmış bende anlatayım.Komşulardan gitar çaldığımı henüz anlayan çıkmadı.Birisi piyano çaldığımı zannetti diğeri de saz:)..Bende tabi yok demedim.:).
Yumurta kabıyla alakalı nette okuduğum bilgiler genelde işe yaramadığı ile alakalıydı bu arada.
12 Tane bu yukarıda linkini verdiğim( Ses Yalıtımı 2016 ) malzemeden satın alsam bir miktar da olsa keser mi acaba sesi?Benim esas merak ettiğim buydu.Sesi biraz daha açabileyim ve insanlar rahatsız olmasın esas amacım o.Yoksa yüzde yüz sesi kesemiyeceğimi biliyorum.
hocam yalnız kiralık evde belki sıkıntı çıkabilir
 
İnce bir kontraplak veya sunta alcam ve 4 tarafından çivilicem:):Üstüne de yapıştırcam yalıtım malzemesini.Bu sayede sadece çivi izleri kalır söktüğümde.Onları da alçı ile kaparım ben.Zaten ev sahibimin evi pek bakımlı sayılmaz.
Eğer bahsettiğiniz malzemeyi kontraplak/sunta üzerine monte edecekseniz ; kontraplak ile duvar arasında takoz kullanarak 4-5 cm. boşluk bırakın. Yalıtıma katkısı olur.
 
ben yumurta kabıyla yapmıştım.
Hem akustiğe etkisi var; nedense çıkan sesler kulağıma daha dolgun geliyordu. Hem de geçirgenlik bayağı azalıyor. etrafımda sesten şikayet edenler yoktu, ama çalışırken gitarımdan çıkabilecek garip sesleri kimsenin duymamasını istedim.(biraz utangaç birisiyimdir :D)

Bütün tizleri yutup, low-mid baskın bir sound duyduğunuzdan olabilir mi acaba bu dolgunluk :))) yumurta kartonu ile olmaz arkadaşlar bu işler, maliyetten kaçmak adına yapılıyor, evet duvardaki düz yansıtıcı yüzeyi kırıp belki tizleri bi nebze absorbe edebilirisiniz ama alt frekanslara etki etmeyeceğinden dengesiz bir düzenleme olur.

Başlığı açan arkadaşıma da önerim komşunun duvarıyla birleşik olmayan bir odaya geçme şansınız varsa önce onu zorlayın. yoksa diğer arkadaşların da belirttiği gibi yüzer oda işine girmeniz lazım. komşuyla temas eden duvar komple taş/cam yünü ile kaplanacak, üzerine alçıpan ve en üste te ihtiyaca göre flexi panel ve bass trap eklenecek.
 
Merhabalar, yazılan tüm yazıları okumadım sadece kendimden örnek vereyim benimde komşular biraz sorunlu ama ben 4 saat kadar çalıyorum :D
öncelikle combo kullanıyorum combo nun yere temasını kestim sarsıntıyı azaltıyor ve speaker'ı bana doğru çevirdim bu sayede daha az ses açarak çalabiliyorum.
 
Amfinizin baslarını kısın, altında spike/çivi olan tahta bir plaka yapın ve amfinizi bunun üstüne koyun. böylece dışarı giden ses önemli ölçüde azalır. Yere temas noktası ne kadar azalırsa o kadar iyi.
 
Geri
Üst