Caravaggio

açık adı michelangelo merighi da caravaggio dur barok dönem ressamlarının ışık ve gölgeyi en iyi şekilde kulananıdır tablolarında ki gerçeklik ve açık koyu dengesi kusursuzdur









 
Barok sanat içerisindeki ekollerden birisinin üstadıdır Caravaggio. Barok sanatının kuramları arasına girecek pek çok resimsel yeniliği sanata kazandırmıştır. Bunlardan en önemlisi tabii ki spot ışık kullanımıdır. Kaldı ki bu ışık daha sonra maniyerizm akıma da etki edecek ve hatta oryantalist akımın içerisinde de yer bulmaktadır.

Kitab-ı Mukaddes, Tevrat ve İncil'den kutsal sahneleri resmetmesinin yanı sıra Rönesansla birlikte özgürleşen kompozisyon anlayışıyla birlikte o da Boticelli gibi mitolojik konulara yönelme göstermiştir. Bu eserleri arasında bana göre en etkileyici çalışması éMedusa"dır.
Caravaggio.jpg


NOT: Kronolojik olarak;

Gotik, Rönesans, Aydınlanma, Maniyerizm, Barok şeklinde bir sıralama içerisinde eserleri değerlendirmeniz yararlı olacaktır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
arkadaşım verdiğin bilgi için teşekkür ederim fakat caravaggio resimlerinde spot ışık tarzında keskişn ışıkla kullanmaz daha softdur kulandığı ışık hatta caravaggio ve o dönem ressamlarına mum ışığı ressamlarıda denir:)
 
Spot ışıktan kastım şudur ki "yalnızca belirli bir kısmı aydınlatan, kompozisyonun asıl nitelemesine uygulanmış, geri planı belirsizlik içinde bırakarak figürü aydınlatmak." Keskinlik ya da yumuşaklık değildir barok resimde asıl kuram. İlgilendiğine göre bilirsin.

Ayrıca Caravaggio dışında Barok dönemi ressamlarından neredeyse hiç birinin kullandığı ışık kaynağını resmin içerisinde göremiyoruz. O sebeple de hepsinin kullandığı ışığa genel olarak spot diyoruz.

Yani birazda realist bakacak olursak da Caravaggio'nun kullandığı ışığında gerçek bir kandil ışığına oranla daha sert kaldığını görebiliriz bence.
 
anarchist'e eklemek istiyorum, caravaggio'nun tekniginde isik vurgulamak istedigi noktaya dusurulmustur.onun disinda kalan yerler nispeten daha karanlıktır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
:)

öncelikle caravaggio barok donem ressamlarindan etkileyicilik unsurunu en iyi kullanan ressamdir kısmi ışıklar kullanmıştır fakat bu spot ışık denilecek tarzda yüksek gerilimli ışık değildir resimlerde aşırı açık ve koyu denge var fakat kısmi yerlerin yanında ortamın aydınlanmasını sağlayacak yapıdadır evet şiddetli ve insanların anında etkilenmesini sağlayacak yapıtlar ama resimlerini bir daha incele derim ben buarada caravaggiodan etkilenen bir kısım ressam ki bunlar caravaggistler adıyla anılırlar ustanın az sayıda yapıtını göremese de dört bir yana yayılan Caravaggistler onun üslubunu tanıtıyorlardı. Fransız sanatçısı Georges de la Tour da bunlardan biridir. Aziz Sebastion’a Yas Tutan Azize Irene (Staatliches Museum, Berlin) adlı yapıtında Caravaggio’nun etkileri kolayca görülür.:)
 
Caravaggio ve ekolünün resimlerini fazlasıyla incelemiş bulunuyorum mesleğim dolayısıyla. Kuramsal konuşmamız gereken bir yerde "mum ışığı" gibi bir tabir kullanamayız sonuçta. Sanat eğitimi almamış ve sanatla ilişkisi alımlayıcı olmaktan ileri gidememiş birisine Caravaggio anlatılırken elbetteki "mum ışığı" demek yarar sağlayacaktır ancak üzerinde fazlasıyla eğildiği ve uğraştığı konu olan ışık-algı-zihin üçlemi içerisinde kontrast değerlerini düşünmeyip, döneminin sanat anlayışıyla ilişkilendirmek gerekmektedir. Bu da Caraggi'nin ve Caravaggio'nun öncülüğünü yaptığı "spot ışık" değerleridir.

Rönesansın tamamen bütünleyici ve ayrıntıcı sanat anlayışı üzerine kurulan barok sanatta seninde dediğin gibi resimsel bir etkileyicilik ön planda tutulmuştur. George de la Tour ve hatta maniyerist dönem sanatçısı Venedikli Tintoretto (16.yy - Son Akşam Yemeği) Caravaggio'dan etkilenen, onun resim anlayışını eserlerine yansıtan sanatçılardır. Hatta daha da ileri gidersek Neo-Klasik üslubun usta sanatçısı Delacroix'da da Caravaggio etkileri görülmektedir.:)
 
Geri
Üst