Penanin Tellere Takilmasi

Arkadaslar hepinize merhaba. Konuya gelecek olursak hizli ritimlerde 140 ve ustu tel gecislerinde bu problemi yasamaya basladim. Ozellikle sol si ve mi tellerinde oluyor. Asagi telden bir ustekine gececegim zaman alttan vurus yapacagim esnada Pena tele takiliyor. Pena tutus seklimde bi problem oldugunu zannetmiyorum.penam jazz3. Ayrica alttan 2 parmak destekli caliyorum ve penayi egik tutuyorum. Sizde boyle problemler oluyormuydu olduysa da nasil cozdunuz acaba?
Bu arada sunu gozlemledim calarken bilegimi koprunun ustune kitliyorum Ama yatay olarak vurdugum icin takiliyor. Bu sefer calarken serce ve yuzuk parmagimi hafif kaldirip tele yukaridan vurunca bi problem olmuyor gibi. Mesajlariniz icin simdiden tesekkurler.
 
jazz 3 yerine dunlop'un stubby penalarını deneyebilirsin. kenarları yuvarlatılmış penalardır bunlar tellere takılmaz ancak ellerin çok terliyorsa fırlayabilir. bir de kenarları yuvarlak olduğu için jazz 3 kadar keskin bir ses çıkarmıyor.

d_27023.gif


ayrıca bolca çalışarak tuşeni biraz daha oturaklı hale getirmeni öneriyorum, çok eskiden bu stubbylerden kullanıyordum kolaylık sağladığı için, şimdi jazz3 kullanıyorum. penayı biraz daha sağlam tutman yardımcı olur, kullanacağın telin kalınlığı ve gerginliği de önemli .yeni başlıyan biriysen ernie ball'un heavy bottom setleri gibi setleri en azından bir süre güçlenene kadar kullanma.
 
Son düzenleme:
Bileği kitlemek problem olabilir. Hızlı ritm derken birde hangi şarkının ritmi bu ? Eğer yüksek (G,B,E) teller söz konusuysa burada bence sorun 0,70'den kalın pena kullanmakta olabilir.Strumming için ince penalar bence daha uygun.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
@spitz hocam stubby den var bende Ama sesi iyi gelmiyor pek begenemedim birde dedigin gibi elden fazla kayiyor.

@songlessbird hocam ritim ifadesi yanlis oldu Yani mesela 150 160 bpm de 4 vurus yaptigim sololari kastetmistim. bilegi kitlemiyorum artik. Bikac gundur ustunde calisiyorum tellere biraz daha uzaktan vurunca oluyor gibi Yani cok dibine girmeden vurunca takilmiyor.

@O.2 hocam galiba senin dedigin gibi teller biraz ustte olabilir ona bi bakacagim. Peki tellerin asagi cekmek girardaki distortionu azaltirmi acaba? Birde koprudeki yuvarlaklari sikacakmiyiz yoksa gevsetecekmiyiz?
 
Bende ritm denilince acaba Daft Punk Get Luck gibi Funk mı yoksa deli gibi çalınan punk şarkılarımı dedim alt tellerde :D

Birde solodan fazla anlamam ama economy picking hadisesi de var. 2 telli licklerde alternative ama 3 telde ascending descending şeklinde çalım varsa economy picking üzerinde çalışılabilinir. Economy picking ne dersen tek tel üzerinde alternative gibi üst alt çalıyorsun bir alttaki tele hep üst vuruşla geçiyorsun. Birde upstorke hadisesi var ki önemli nedense bazı insanlarda benim gibi upstrokelar zayıf olabiliyor metronomla çalışmamış olmak yada el alışkanlığı gibi. Mesele Seek And Destroy gibi bir şarkıyı sadece upstroke olarak çal günde bir iki defa yani sadece aşağıdan yukarıya doğru vuruşlarla faydasını görebilirsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
@spitz hocam sustain onemli benim icin metal caldigim icin ph ve vibrato cok kullaniyorum. Yalniz bi bakayim. Bu arada tremolo kolu etkiliyormu tel yuksekligini? Tremolo kolunuda kullaniyorum surekli.
@songlessbird hocam economy picking olayini arastirdim Ama o cok isinabilecegim bi yontem degil gibime geliyor. Birde adamlar bu hizli sololari alternate Ile caliyor Yani economy e gecersem biraz kafami karistirabilir.benim tek dezavantajim solak olup sag el Ile gitar calmak. Malesef sag bilegim biraz gucsuz bunuda alistirma yaparak gidecegim galiba
 
sorunun gitarla alakalı olduğunu düşünmüyorum. bileğini ve özellikle dirseğini serbest bırak çalarkan. metal müzikte önemli olduğunu düşünüyorum kol kuvveti de eklemenin. bazı yeni başlayanlar bilek hareketi veya koldan değil sadece parmakla "cimcikleme" benzeri şekilde picking yapıyor, öyle de alışıyor. parmakların yanında diğer eklemleri de çalıştır.

bir ikincisi penanın parmaklarından taşan kısmını küçült, hızlı bölümlerde ---/---- penara telleri çaprazlama kessin bir de böyle dene.




şu videoları izlemeni tavsiye ederim.
 
Geri
Üst