Gitarımı Nasıl Öldürdüm? Ve Nasıl Diriltirim?..

Ne yapmalı?


  • Toplam oy veren
    26
  • Anket kapandı .
Merhabalar forum ahalisi - Bir maruzatım var, yardımcı olabilirseniz ne sevinirim...

Benim bir SSS Stratım var, kendim manyetiklerini değiştirdim geçenlerde.
Sapa Fender 57/62, ortaya Am.std. köprüye de SD SSL-5 taktım. Ama sonradan farkettim ki sap+orta pozisyonda (3 yollu switch, bir farkı olur mu bilmiyorum) ses farkedilir şekilde kısılıyor ve tizleşiyor (yada berraklaşıyor? heralde zevk meselesi). Emin olamamakla beraber sanırsam "out of phase" durumdalar (iki manyetikte düz sarım). Bu sorun köprü+orta pozisyonda yok (teorik olarak olmamalı da zaten, çünkü SD'leri polaritesi fazı vs Fenderlerin tersi, değil mi?). Bunu nasıl çözmeliyim? Toprak ile Switch'e giden kabloyu değiştirmem yeter mi? Bu birinci sorunum.

İkinci sorunum ise son bir haftadır "gitarım ölmeden önce" farkettiğim zaman zaman ton potansları devreden çıkıyor, yani ne kadar kısarsam kısayım ton hep aynı kalıyor, ama ne zaman volum potansına sertçe dokunsam çözülüyor idi. Acaba bu potun potluğundan mı, yoksa birazdan bahsedeceğim kablonun kopacak gibi olmasından mıydı? Yoksa başka bir sebepten mi? Kablo demişken; tam telleri değiştirecekken bugün farkettim ki gitardan ses gelmiyor, açtım baktım içini anladım ki lehimlerim süper sağlammış :) Switch'den gelip volume potansına giden kabloyu kopartmışım... Dediğim gibi az önceki sorunumun sebebi bu muydu acaba yoksa farklı bir şey olabilir mi sizce?

Ve bir derdim daha; Gitarıma Gilmour modu yapmak istiyorum, yani bir düğme ile sap manyetiğini her durumda açabilmek... Bununla beraber gitarı aldığımdan beri hiç bakım yaptırmadım, hep kendim çözmeye çalıştım ama bir türlü emin olamıyorum acaba becerebildim mi ayarlarını yoksa beceremedim mi, çünkü bir ara sol teli müthiş cızırdıyordu....

SADEDE GELİRSEM

Çok param yok, kendim halletmeye çalışıyorum dertlerimi. Evde lehim setim var... Ha birde gitarı yazın sonu gibi elimden çıkarmaya çalışacağım... Manyetikleri değiştirmem bu konudaki ik maceramdı...

A-) Kendin çöz dertlerini.. büyü. adam ol. Mahvedersen de mahvettiğinle kalsın, sonra götürür yaptırırsın en kötü
B-) Zaten sorunların kaynağı senin müthiş lehim işçiliğin, git bunu işten anlayan birine yaptır. Hem zaman da kaybetmezsin
C-) Diğer...

Eğer ki yaptıracaksam, kime nerede yaptırmam en hayırlı olur? (İstanbul-Üsküdar'dayım, Taksim ya da Kadıköy farketmez) Hem lehimlemeler, hem Gilmour modu, hem genel ayar bakım vs, hem de potansiyel olarak potansın değişmesi gerekecek.

Tüm Saygılarımla...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
Ayrıca, Gilmour Modu yaptırırsam bu sefer Sap+Köprü Out of phase durumuna düşmez mi? Bir şekilde o senaryoda da in phase olmasının bir yolu var mı yoksa ya biri ya da öteki mi olmalı?
 
1- Kendiniz yapabilirsiniz.

2- Eğer gitarınızda gerçekten dediğiniz gibi 3 yollu switch varsa, standart bağlantıda manyetik kombinasyonu yapamaz olmanız gerekiyor. 5 yollu switch lerde orta manyetik paralel olarak diğer manyetiklerle kombine oluyor. Bu durumda orta pozsyonda sadece orta manyetik çalışır ki onun da sesi belirgin tiz ve az çıkıyorsa kablo bağlantılarında bir sorun olabilir.

3- Gilmour modu (sap+köprü paralel) için bir adet mini on-off switch'e ihtiyacınız olacak eğer diğer pozisyonları bozmak istemiyorsanız. Bu mini switch sap manyetiğini diğer pozisyonlarda paralel olarak devreye sokacak. İnternette devre şemaları var ve oldukça basit bir yöntem. Ben kendim bu şekilde yıllardır sorunsuz kullanıyorum.

4- Diğer ses ve pot sorunlarınız dediğiniz gibi bağlantı-lehim problemleri ile ilgili. En iyisi bir mini switch de satın alıp (bkz solomüzik ankara) devreyi yeniden baştan sakince ve dikkatlice lehimlemek. Çok zor değil ama birkaç saatinizi alacak.

Kolay gelsin :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Cevanınız için teşekkürler... sizden aldığım gazla kendim yapmaya karar verdim, gerekli kabloları söktüm derken yanlışlıkla switchi kırdım. evet. Canıma tak etti, muhtemelen yarın kafamdaki fiyat civarında anlaşabilirsek bir luthiere teslim edeceğim. Olmadı, gene işe başa düşecek... bakalım o sefer de neyi kıracağım :D 3 yollu switchte aralara sıkıştırabiliyorsunuz, ben öyle 5 yolluya göre daha rahat hissediyordum çünkü yine 5 yollu ile aynı olarak aralardaki 2 ve 4 pozistonları alabiliyordum. Ama 5 yollu ile çoğu zaman yanlışlıkla başka manyetiğe geçiyordum celalenince - neyse... Tek sıkıntı yaşadığım nokta sap+orta kombinesiydi, 5 yolluda soldan ikinci.

Yeniden çok teşekkür ederim. Sonuçlanınca yazarım buraya...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Kadıköy'de Volkan Özdemir'e götürdüm. Cillop gibi oldu. Biraz tuzlu oldu (aslında yeni parçaları düşersek normal) ama sanırım bir kerelik için değer :D Çalımı çok rahat, tonu güzel. Sol teli hala cızırdıyor, acep nasıl çözerim? Acaba 10luk kullandığım için mi böyle? Haricinde çok güzel oldu, eline sağlık. Sizlere de teşekkür ederim :D ses kaydı atmak isterdim ama telefonum pek kaliteli değil...
 
Eşiğinin sol telinin geçtiği kısmı çok mu derin oyulmuş acaba. İyi ayarlandığında kalın telin daha az cızırtı yapması gerekir normalde inceye göre. Luthier niye düzeltmedi ki onu ? Fret problemi olsa tek telde olmaz. Tüm perdelerde mi cızırtı var yoksa bir yerden sonra kesilip/başlıyor mu ?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Sadece sol teline has problemim. Fretlerin erimesinden kaynaklı olabilir, ama son zamanlarda çaldığım diğer gitarlara da bakıyorum, bir çoğunda komik derece de aynı sorun mevcut - bir gariplik var.... Sadece sol telinde 3. perdeden 20. perdeye - gitar 21 perde...
 
Bu sol telini oldum olası sevemedim. Benim de gitarımda gürültüye sebep oluyordu. Mi re tellerini çaldığımda sol teli rezonansa girip distortion da tonu kirletiyordu, gürültü yapıyordu. Başka gitarlarda da olması ilginç bence, çözemedim.
 
Geri
Üst