Floyd Rose Gereklilik Midir ?

Tekrardan merhabalar,
Bildiğiniz üzere uzun süredir gitar arayışı içerisindeyim forumdaki öneriler doğrultusunda bir gitara kesin olmamakla beraber karar verdim ancak Floyd Rose olmaması konusunda kafam karıştı. Herkes alırsan sıkıntılarına katlanırsın çok gerekli değilse alma, sıkıntılı bir köprüdür vs. tarzı cümleler kuruyor.
İşin açıkçası Floyd Rose görüntü olarak da kimi zaman ara ara da olsa hafif tınılarıyla cazibeli hale getiriyor. Açıklama kısmını bitirip asıl sorularıma geçeyim.

1- Floyd Rose gerekli midir ? Heavy metal çalan birisi Floyd Rose olmadan istediği tekniklere sahip olabilir mi ?(Kişisel bir soru ancak merak ediyorum)
2-Tüm sıkıntılarına rağmen alınmalı mı ?
3-Bir çok modeli var, bu modeller kafa karıştırıcı derecede fazla (special,1000,licensed,FRTO5000 vs.) bu modellerden hangisi güvenilirdir ?
4-Entonasyona kattığı sıkıntılar nelerdir ?
5-Original Floyd Rose'un hiçbir sıkıntısı yok mudur ? Bu sıkıntı evde hallolabilir mi ? Örneğin FR bulunan bir gitar alındığından itibaren hiç luthiere gösterilmezse bir sıkıntı olur mu bu sıkıntıları kendi başımıza gidebilir miyiz?

Son olarak kişisel bir soru soracağım, arkadaşım gitarını çaldığımda tellere vurunca sanki tellerinde daha yumuşak olduğu hissine ya da nota basarken daha rahatmış gibi bir hissiyat vermişti bu hissiyat nedendir ? (Şu anki gitarımda tek taraflı tremolo sistemi var ve tremolo kolunu kullanmıyorum)

Floyd_rose_original.jpg
 
Cogunlukla calmak istediğin grupların gitaristlerin ana gitarlari floydroselu ise ve sololarinda sıkça kullaniyorlarsa floydroselu almamak o sololarin o bolumlerinde sıkıntı yaratir. Slash calmak isteyen biri icin hic gerekli bir sey degil ama Kirk Hammet, Steve Vai, Joe Satriani gibi gitaristleri calismak isteyenler icin olmazsa olmazdir bence. Evet belki sustainden yiyor ama suslemelerde de cok keyif veriyor.
 
Floyd rose asla olmazsa olmaz değildir, her zaman bir tercih meselesidir. Şahsen eğer tek gitarınız olacak ise sabit köprü bir gitar almanızı öneririm, 2. Gitar alma sebebim olmuştu benim floyd rose çalmak istediğim parça E iken gitar #D olunca bakışırdım gitarla en sonunda hiç uğrasamayacagim seninle çalmasamda olur der bırakırdım illallah ettiğim zamanlar oldu pek çok kere olmamasının böyle bir artısı var iste ancak istiyorum ben dersenizde kimse size yapma etme alma diyemez.Floyd modeli olarakta şu ana kadar 1000 , orjinal , special denedim 1000 ile orjinal arasında farklilik çok gormedim ben açıkcasi ikisininde stabiliteleri aynı geldi bana ama speciallerde saddlelerde sorun çıktığı gibi bir rivayet var ben yasamadim ancak yaşayan gördüm sıkça...Licanced konusu ise ap ayrı bir konu 1000tl lik hindistan Jacksonlarin ustundede licanced bulunuyor gotohun schallerin urettigi double locking tremololarda licanced olarak geçiyor diye biliyorum tek onerim gotoh schaller wilkinson vb. Gibi bir marka degilse licanced olanlardan uzak durman daha kola elini atmadan telepatik yollar ile akordunun kaçtığını gördüm malesef....
 
Değildir, çalınacak parçalarda FL kullanılmış ise haliyle lazım olur ve alınır. Bir kişiye floyd rose'un lazım olup olmayacağını 2. veya 3. bir kişi bilemez. İlk gitarınız olacak ise halihazırda hiçbir grubun hiçbir parçası çalınamayacağı için kesinlikle alınmaması gerekir... Ayrıca istenirse tremol-no, back stop yada uygun bi tahta parçası ile bloklanıp sabit veya tek yönlü hareket edebilen köprüler gibi kullanılabilir ama ne kadar bloklanırsa bloklansın yinede sabit köprünün rahatlığı bence yoktur...
 
Floyd Rose çok eğlenceli bir araç, sololarını renklendirebilmek için bir sürü teknik uygulayabilirsin. Dive bomb, flutter vs. Fakat kesinlikle bir gereklilik değildir. Hatta tek gitar kullanacaksan kesinlikle alma, farklı tuninglerde şarkı çalmak isteyeceksin çünkü.
 
Öncelikle floyd rose sorunlu bir sistem değildir sadece gitara yeni başlayanlara önerilmez. Floyd rose eğer Schaller, Gotoh, OFR markaların ürünleri ise yıllarca kimseye göstermeden, hiçbir problemle karşılaşmadan kullanabilirsin. Bütün sorun çıkartan köprüler her zaman düşük kalite floyd roselar olmuştur.

Floyd rose, sololara renk ve ses katmaktan öte vibrasyon, komalı nota yaratma, notalara takla attırma ve nota geçişleri için önemlidir. Floyd rose sistemini düzgün kullanan 80 dönemi hard-rock/heavy-metal gitaristlerini dinlemeni tavsiye ederim. Soloları çok lezzetli olur ve asla mekanik duyulmaz. Kendi adıma floyd rose kullanmayan gitaristleri çok nadir beğeniyorum. Bir şeyler eksik kalıyor ama tabii bu kişisel bir durum.
 
Cevabı çok kişisel bir soru. Bana değildir, ama başkası için vazgeçilmezdir. Yıllarla belirginleşen, oturan alışkanlıklara çalım tekniğine bağlı bir durum. Benim çalımım temelde Tony Iommi'nin gölgesinde şekillendi. Bu yüzden FR'a da ihtiyaç duymuyorum. En fazla da klasik strat vb. tarz köprüler benim için yeterli olur.

Beri yanda FR'a karşı da acayip önyargılıyım. Ancak bir Jackson belki beni baştan çıkarabilir. O da rahmetli Criss Oliva'nın tesiri :)
 
Buna kişi kendisi cevap verir.Ben çok severim haddinden fazla kullanırdım ama şuan taleplerimi göz önünde bulundurarak FR sisteme ihtiyacım olmadıgını anladım.3 gitara düştüm.4e çıkıp olayı bitireceğim diğer 3ü gibi 4. gitarda fr sistemli olmayacak.Tamamen zevke,talebe,ihityaca göre.Çok özlersem tremolo köprü tek gitarım olan Charvel'i biraz mıncıklıyorum,yetiyor !
 
Sorduğum sorular kişisel ancak "FR bulunan gitar alındığından itibaren hiç luthiere gösterilmezse bir sıkıntı olur mu bu sıkıntıları kendi başımıza gidebilir miyiz" sorusunun cevabını alamadım gerekli bilgiye sahip olunca tabi ki halledilir ancak hiçbir bilgisi olmayan birisi FR alırsa illa luthiere götürmek zorunda mı ?
 
Başlangıç seviyesi için kesinlikle uygun değil. orta ve ileri seviyede de olmaması durumunda kaybedeceğiniz hiç birşey olmaz, Paul gilbert, R.kötzen, slash ve niceleri FR kullanmazlar.
 
Sorduğum sorular kişisel ancak "FR bulunan gitar alındığından itibaren hiç luthiere gösterilmezse bir sıkıntı olur mu bu sıkıntıları kendi başımıza gidebilir miyiz" sorusunun cevabını alamadım gerekli bilgiye sahip olunca tabi ki halledilir ancak hiçbir bilgisi olmayan birisi FR alırsa illa luthiere götürmek zorunda mı ?
Evet, Floyd Rose ayarlarını kendiniz yapabilirsiniz, zor değildir.
Ancak şunu söylemem lazım: FR donanımlı bir gitar, "alırken üzerinde FR de bulunsun, bakarsın ileride lazım olur" kafasıyla alınacak bir şey değil. FR demek, her şeyden önce tel değiştirmenin daha zahmetli olması ve akort yapmanın daha fazla zaman alması demek. Eğer şu anda ihtiyaç hissetmiyorsanız almayın. Gerçekten FR donanımlı bir gitara ihtiyaç duyduğunuzda bunu anlarsınız zaten:) Forumda başlık açmaya gerek kalmaz yani.
 
FR'lu bir gitar aldığında "keşke sabit köprülü alsaymışım" deme ihtimalin, tam tersi durumda "keşke FR'lu alsaymışım" deme ihtimalinden kat kat yüksek, istatistikler hep bu yönde :D
 
Her yeni gitar bütçesi oluşturduğumda bu defa sabit köprülü alacağım dedim.

Sonuç :
Schecter Banshee FR
Ibanez RG370 DXZL FR
IBANEZ SA 160 Tremolo köprü
Fender Std strat Mexico Tremolo köprü
Epi Les Paul std sabit köprü :D

Olay kişide bitmekte.. Bu arada beklediğim DoRe de gelecek olan solak PRS lerden sabit köprülü olan bir modeldir :)
 
Tüm mesajları okuyamadım ama bir iki kelam edeyim.
Fr bir gereklilik değil. Sadece tercih meselesi.
İlk başlayanlar illaki sabit köprü kullansın demek, bence ilk başlarken klasik gitarla baslamalisin demekle aynı şey. Ben fr li gitarla başladım hiçte sıkıntı çekmedim.
İyi bir fr ile sıkıntı yaşamak pek mümkün değil. Ayarlamakta öyle abartıldığı gibi atla deve değil. Kısa sürede ogrenilebilen birşey.
Ayrıca sunu da belirteyim kaliteli bir fr ve kilit sistemi , tartışmasız sabit köprüden daha stabildir akord açısından.
Özetle fr kötü birşey değildir:) sadece akordlamak ve bazı ayarları yapmak sabit köprüye göre biraz daha fazla ugrastirir.
Yine yukarıda cevap verildi mi bilemiyorum fakat, fr li gitarlarda tellerin daha yumuşak hissedilmesi normaldir. Çünkü siz bir nota bastığınızda fr yukarı kalkar(küçük bir miktar) dolayisyla sabit koprudeki kadar bir gerilme olmaz. Buda daha az guc kullanmak demektir 've dolayisiyla daha yumusak olmasi normaldir.
 
Geri
Üst