Relic Gitarlar

C

ccceyhun

Arkadaşlar relic gitarlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Relic gitariniz var ise fotoğraf atında gözümüz gitar gorsun
 
Bayılırım Relic Gitara. Biri gitti gerçi ama :)

FullSizeRender 2_zpsbsfowgzi.jpg
IMG_0431X_zpse5a6d05a.jpg
 
Nitro cilali bir Strat 3-4 yilda kivama gelebilir, belki daha da kisa surede. Bezle silerken bile bozuluyor cilasi.

Poliuretan tarzi bir cila varsa on yillar gecer, yine de relic olmaz. Disaridan mudahale ederek iyice mahvedenler de cok.

Ben sevmiyorum relic olayini, elimde de o kadar eskimesin mumkunse.
 
Şahsen relic gitar almam katiyen. Çok sahte çok saçma çok özenti gelir bana. Tabii bu bahsettiğim relic yapılmış, fabrikadan relic çıkmış gitarlar için geçerli. Kozmetik takıntısı değil benimki yanlış anlaşılmasın; gitar dediğinde illa ki ezik çizik vuruk olacak ama çalınmaktan, sahneye çıkmaktan, kullanılmaktan olmalı bunlar. Yalandan elli yıldır sahnelerdeymiş gibi gözüken 2016 model gitar bana göre değil.

Çok özentiyim ben; ne yapalım işte.
Yahu bu bir estetik anlayışının gitara uygulanması. Bunun çalmakla, elinde eskilemekle ne alakası var?

Mesela
James Trussart Custom Guitars

relic furniture - Google'da Ara

relic furniture - Google'da Ara
 
Son düzenleme:
Size özenti demedim, mesajım da size yönelik bir mesaj değildi zaten, görüş belirtmek için yazılmış bir mesajdı. Eski olmayan eski görünümlü gitar olayı bana çok "doğan görünümlü şahin" geliyor. Normal eskiyse ya da turne görmüş, stüdyo yollarında gitmiş gelmişse zaten bir lafım yok. Ama eski değilse eski görünmesin yani, değil çünkü. Değişik bir cümle oldu ama anlatabildim umarım.

Bende diyorum ki örnekler de verdim. Bu bir estetik anlayışın gitara uygulanmış hali.
İnsanlar vintage mobilyaları sevebiliyorlar, eskitilmiş görünümlü objeleri dekoratif olarak kullanıyorlar ya da ne bileyim ateş tuğla duvar, rabıta parke kullanıp evlerini dekore ediyorlar vs vs. Bu bir estetik anlayıştır buna retro, vintage adı verilir. Bu estetik akımın gitara uygulanmış halinde de Relic dediğimiz gitarlar ortaya çıkmıştır. Yani bu şeye benzer ben kırmızı rengi sevmiyorum. Kırmızı giyenler çok zevksizdir demekle aynı şey. Ben kalkıp üçgen gitarlar çok çirkin kullananlar da anca ergen metalciler desem ne kadar saçma olursa. Özenti demeniz de bir o kadar saçma.
 
Sanırım estetik anlayışını yanlış anlamışsınız birazcık, burada bir sıkıntı var. Evet Vitange bir estetik anlayışı olarak kabul edilebilir, ama bir ürünün vintage tasarıma sahip olması için eski püskü gözükmesi gerekmez. Gitardan örnek vermek gerekirse bir Gibson Les Paul, vintage bir tasarımdır, bir Fender Strat vintage bir tasarımdır, ama onu vintage tasarım yapan onlarca yıl önceki tasarıma sadık kalınmış olmasıdır, eski görünmeleri değil. Benim relic gitarlara karşı olmamın sebebini de anlayamadığınızı görüyorum. İki mesajımda da belirttiğim gibi, relic'e karşı olma sebebim bu tarz gitarların görünüşlerini beğenmiyor olmam değil, kozmetik bir sebepten ileri gelmiyor. Benim derdim, ortada bir "mış gibi yapma" durumu olması.

Tam diyordum ki genç bir arkadaşıma biraz sert mi çıktım acaba. Az bile demişim. Duvara ne anlatsan boş.
Yav he he.
 
Ben de bu yorumdan önce mantıklı bir tartışma yürütüp kendi düşüncelerimizi ortaya koyduğumuzu, ve bunların sebeplerini açıkladığımızı, yorum belirttiğimizi düşünüyordum. Yanılmışım sanırım. Ayrıca bu şekilde bir üslubu hak edecek herhangi bir saygısızlık yaptığımı, benim tarafımdan sıkıntılı bir üslup kullanıldığını düşünmüyorum. Kendimi açıklıyordum sadece. Neyse bence de duvara ne anlatsanız boş, iyi geceler.

Üslupla ilgili.
"Çok sahte çok saçma çok özenti gelir bana" demişsin
İnsanların fikirlerini belirttiği üstelik beğenilerle ilgili yorum yaptığı bir yerde en azından acaba başkalarını rahatsız eder mi diye kullanılalan kelimelere dikkat etmek gerekir.

"Sanırım estetik anlayışını yanlış anlamışsınız birazcık, burada bir sıkıntı var. Evet Vitange bir estetik anlayışı olarak kabul edilebilir, ama bir ürünün vintage tasarıma sahip olması için eski püskü gözükmesi gerekmez.
Bunlar üslüpla ilgi toyluğun diyelim.

Okuduğunu anlamıyorsun bari görsel olarak attığım linklere bir bak.
Eski görünen mobilyayı seviyorsun mesela. Öyle bir eşya almak için bit pazarı mı gezeceksin?
Anlayacağın şekilde konuşayım. Mudo Consept mağazası bak. Buna uygun mobilyalar var.
Ateş tuğla duvar (anlamını bilmiyorsan bir zahmet netten araştır.)
Böyle bir evde oturmak için 100 yıllık bina mı arıyor insanlar?
Çağırıyor evine aynısı eskimiş duvar yaptıryor.
Daha kavramların ne olduğunu bilmeden ahkam kesip bir de üstüne demogoji yapınca pes diyor insan.
Ben de böyle bir üslubu kullanmak istemem ama yapacak birşey yok. Cehalet ve bunda ısrar karşısında çok hümanist olamıyorum.
Hani demişsin "estetik anlayışını yanlış anlamışsın diye" Senin yaşın kadar grafik ve endüstriyel tasarım üzerine çalışıyorum. Mesleğim bu yani.
 
Özenle çarpmalardan koruduğun gitarını yanlışlıkla sağa sola çarptırdıktan sonra tamir etmeden değer kaybetmeden satmak için söylenen cafcaflı kelimeye relic denir.
:p

Anahtarla çizip relic diyen gördüm ya :D
 
4-5 yıl önce relic olduğunu sandığım bir Les Paul'üm vardı.
Sattıktan sonra anladımki gitarı relic diye itelemişler bana, meğersem gitar GAZİymiş.
O gün bugündür ilgimi çekmez relicler... :(
 
Hala daha olayı kozmetik sanmak. Neyse hocam başlığı kirletmeyelim, siz haklı olun rahat edecekseniz. İyi günler.
Geçmiş olsun "bir şey söylemezse ölecek" hastalığınız var sanırım. Haklılık haksızlık davası değil. Daha basitçe anlatayım. Eskitilmiş objeleri kullanmak bir moda. Bunu simule eden ürün çeşitliliği var. Tasarımın pek çok dalında bunu görebilirsiniz. Eskitilmiş deriden yapılan ayakkabından tutun, mobilyaya vs vs. Relic gitar da bunun bir yansıması. Olay tamenen sizin tabirinizle Kozmetik. Estetik olarak bir yaşanmışlık hissi, kullanılmışlık hissi deyin ne derseniz artık. Herhangi bir konuda daha yeni bir bilgi ögrenince buna direnç göstermeden dinlemek ve gerekiyorsa bundan geri adım atmanın bir kaybetme olmadığını anlayınca daha anlayışlı ve bilinçli bir toplum olacağız. Yaşınız genç umarım bu bilince varırsınız.
 
Ya gülecem...

Custom shop sıfır RELİK fender alsanız iki gün sonra kenarını bir yere vurunca "orjinalliği bozuldu:(" diye gece uyuyamazsınız.

Gitar alırken üstünde pena izi, vuruk olsa 30 takla atacaksınız fiyat kırmak için.

Gülecem gülemiyorum. Çok yaşanmışlıkları olan bir gitar so vintaj much fender 2016 model yersen...

Başımıza ne geliyorsa bi fendercilerden bi vw golfçülerden geliyor.güldüm.
 
Geri
Üst