Gitarın Sap Ayarı Sorunu

Selamun Aleyküm, ben bazen gitarıma daha kalın teller değiştirip farklı akord lar yaptığım için sap ı alyan ile dengeliyorum fakat sorun şu ki alyan artık dönmüyor. yuvası çok genişledi diye düşünüyorum bu yüzden alyan dönmüyor ve o nu nasıl düzeltebilirim bir yolu varmıdır bilmiyorum yardımlarınızı bekliyorum.
 
Sap yukarı kalkarsa derken neyi kastettiniz?

Bu arada trus rod devamlı oynanacak bir yer değil. Muhtemelen yanlış alyan ile müdahale edip yalama yapmışsınız, bir ihtimal de alyanım ucu yalama olmuş olabilir, bu durumda tam boyutunda olması gereken alyan anahtarı alıp deneyin derim, fakat ilk durum ise ciddi sorun var demektir. Oradaki vida kafasının çıkartılıp yenisinin takılması gerek. Bu da usta işi.
 
Maalesef bu doğru değil. Öyle bir yazmissiniz ki sanki sap ayarının tek amacı tel yuksekligiymis gibi algılanıyor. Eğer farklı kalinliktaki bir tel takiliyorsa mutlaka sap ayarı kontrol edilmeli gerekiyorsa ayarlanmali.
Elbette haklısın mükemmel bir kondisyon için ikisi de ayarlanır. Burada "bazen" farklı kalınlıkta tel takmaktan bahsedilmiş. Sapı sürekli eğip bükmek yerine yine geçici iş görecek bir öneri.
 
Her tel kalınlığı değişiminde sap ayarı yapmak gerekiyor mu? Atıyorum .11'den .10'a düşürmek istiyorum çok fark eder mi? Şehrimde yapabilecek kimse yok, gitarı da mahvetmek istemiyorum açıkçası korkuyorum biraz.
 
Gitar mahvolmaz...köprü sabittir niye ellemek istiyorsunuz onu anlamadım. Köprünün ayarını yaparsın durur.

Tavsiye veren insanlar ya çok pimpirikli ya da gitarla ilgili yanlış duyumları var.
 
Gitar teli kalınlığını değiştirecekseniz, akorda göre ve ölçüye göre bi gerginlik oluşacak bu da sapı ya çekecek ya bırakacak.

Astro fizik değil bu iş. Eğim onikinci perdeye kadar optimal olana kadar ayarlıcaksınız. Çükünüz düşmez merak etmeyin. Yoksa 100 liraya bu işi yapmaya hazır insanlar var. 100 lira size battıysa ben size 50ye yaparım.

Gitar köpükten değil. Bişey olmaz korkmayın.
 
Geri
Üst