Mekanla Yapılacak Sözleşme Hususunda

Selam arkadaşlar,
Bir tatil tesisi için yaz boyunca konaklamanın ve yemeğin de karşılanacağı bir sahne anlaşması yapmak üzereyiz. İki tarafı da koruma altına alacak bir sözleşme yapmak istiyoruz. Daha önce bu tip bir yerde çalışmadık. Tecrübeli olan arkadaşlardan oluşabilecek sıkıntılar ve bu sözleşmede olması gereken maddeler konusunda yardım bekliyoruz.
 
Son düzenleme:
Arasaydın keşke de sonuçta iki tarafın bir kağıda yazdıkları talep ve kabul imzayla sözleşmeyi oluşturur. Ama adam 2 gün sonra çıkın gidin derse bu size koruma sağlar mı ? Hayır. Neden ? Bir kere adamın size normal şartlarda sigortalı olarak işe alması gerekiyordu eğer her gün orada çalışacaksan ve kalacaksan. Yada siz adama fatura/serbest meslek makbuzu kesecektiniz. Sonuçta yaptığınız anlaşma bunları içermiyorsa zaten yasal yollara gittiğinde sıkıntılar çıkaracak içeriğe sahip.
 
Bi kere senin fatura vs kesebilmen için mükellefiyet tesis ettirmen gerekir ki bu işlerden anlamıyorsan gereksiz bir girişim olur ama katlanılacak vergi yüküne göre karar vermek gerekir, yani toplamda ya sizden ya da sizin adınıza işverenden çıkacak verginin hangi durumda sizin avantajınıza olacağına bakmak gerekir. Ayrıca işletme tarafından düzenlenen Gider Pusulası ile vergi mükellefi olmayanlara ücret karşılığı yaptırılan arızi işler belgelendirilebilir, sizin işiniz uzun süreli olacağı için pek uygun bir yol sayılmaz ve tespiti halinde cezası olur ama zannımca pekte kontrolü olacağını sanmıyorum.. Dediğim gibi katlanılacak vergi yüküne bakmak gerekir..

En güzeli yukarıdaki önerilen part-time işçi çözümü.. Ama işveren yapılacak iş sözleşmesi başında aslan olduğu için işveren aleyhine, sizin lehinize maddeleri sözleşmeye yazdırmak sıkıntı, zaten siz her istediğinizi yazdırıyorsanız büyük muamma, sonrasında turistik tesis işletmeleri, işletme yöneticilerinin kalitesine göre biraz farklı kafalar yaşadıkları için sözleşme kurallarına uymalarını beklemek ayrı bir sıkıntı.. Bu durumda da karşınızdaki işletme kalitesi izleyeceğin yolu belirlemede yol gösterir.. Kaliteli bir işletmeyse sigortalı olarak gösterilmesi güzel çözüm.. ama işletme kalitesizse ve alacağınız ücret yüksekse adamlar işçi olarak ücretinizi asgariden ödeyip priminizi de asgariden yatırarak borç yükünden sıyrılırlar ki reel alacağınız ücretten sigortanızı ödeyecek olsa zaten sigortalı çalıştırmaya yanaşmazlar muhtemelen.. Ama İş Kanunu %99 işçiden yana artık.. Neyse esasında böyle işlerde en güzeli sözleşme üzerinden konuşmak, ya da kendin sözleşme hazırlamak..
 
Koruma altına almaktan daha çok sıkıntı çıkarsa yapabileceklerine odaklanmak gerekiyor çünkü yapacağını yapıyor mekan sahibi. Sigortasız çalıştırdı diye sgk ya bi ateşleme yaparsınız iş biter :)
 
Öhm.. Hocam belli ki daha basit bir sözleşmeden bahsediyor yani sonuçta otele ortak olmayacak işini yapıp ayrılacak sezon sonunda. Ben kendi yaşadığım sıkıntılardan örnek vereyim. Herhangi bir sebepten dolayı programın iptalinde paranızın kuruşu kuruşuna ödeneceğini garanti altına alın. Grup elemanlarındaki değişimlerde otel yönetimine söz hakkı vermeyin. Otelin sunduğu hizmetlerden "en az" bir müşteri kadar yararlanın. Gerekirse patronları hiç konuşturmayın :D bir şey tavsiye etmesine dahi izin vermeyin. Genel olarak her şeyi bildiklerine dair bir düşünceleri var, izin vermeyin :) neyse ben gaza geldim hocam kolay gelsin görüşmek üzere :stop:
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Yorumlar için teşekkürler, Bu arada henüz Bir Bayan vokal bulamadık. Zamansız bir teklif aldık. ve haftaya başlamamız gerekiyor tanıdığınız varsa yönlendirebilirseniz çok memnun oluruz. :)

Part time çalışan ve sorumluluğa ait yetkinlik tanımı belirlenmesi gerekiyor anladığım kadarıyla. Zaten maaş üzerinden bir iş sözleşmesi yapıldığında iş akdinin sonlandırılması durumunda işverenin tahaüt ettiği ücreti de ödemesi gerekecek.
 
Geri
Üst