Strat Deneyimleriniz, Uygun Fiyatlı Stratlar

Merhaba herkese :) Genelde daha "heavy" müziklerle ilgilendiğim için hep bu yönde gitarlar çaldım ancak dün "benim niye stratım yok" diyerek uyanmamla strat alma yolunda ilk adımımı attığımı düşünüyorum.
Normalde konu açmayı düşünmüyordum ama stratlardan hiç anlamıyorum. Elime daha önce single manyetikli gitarlar geçti ama hiç strat geçmedi. Bu yüzden konu açtım kusura bakmayın :)

Öncelikle ne tarz bir gitar aradığımı belirteyim. Metal gibi ağır türler için zaten elimde işini yeterince güzel yapan ibanez'im mevcut. Stratı daha hafif şeyler için istiyorum. HSS düşünüyorum ama tabiki bu SSS almayacağım demek de değil. Klavye konusunda çalım olarak her ne kadar maple'ı beğensem de nedensiz bir biçimde iki gitarımda da rosewood klavye kullanıyorum. Bu sefer maple bir gitarım olsun istiyorum ama tabiki bu çok da büyük bir sorun değil :) Dediğim gibi her türlü öneriye açığım.

Sizden ricam, strat kullanmış olan arkadaşlar hangi stratları kullandıklarını, iyi kötü yanlarını ve bu gitarlarla deneyimlerini paylaşırlarsa çok güzel olur. Arama kısmını biraz kurcaladım ama böyle bir konu bulamadım. Eğer varsa tekrardan özür diliyorum :)

Edit: Her şeyi yazmışım bütçeyi yazmamışım o an ne düşündüysem artık. Çok pahalı olmayacak bir şey bakıyorum yani gidip de fender usa strat alacak halim yok ama "elimin altında bulunsun ara sıra çalayım"lık bir gitar arıyorum. Bütçe bu :)

Edit 2: Ben kararımı ucuza bir sx alıp onu kirli işlerime alet etmekte, veya hoş bir meksika fender almaktan yana kıldım. Tabi kesin kararımı seneye buna ayırabilecek vaktim olunca vereceğim.
Yine de lütfen yazmaya devam edin, kafamda bir şeyler şekillendi mesajlarınız güzel fikirler veriyor :)
 
Son düzenleme:
Duman ve benzeri soundları yakalamak için single coilli gitarların yanında lambalı bir amfi ve ibanez ts9 tarzı bir pedal lazım onların genel olarak kullandığı setup budur.
 
Dumanın gitaristi Batuhanın yakaladığı ton için amfi ve pedallar çok önemli ayrıca alacağın sx ya da squier gitar tele tonlarını az çok verir ama kesinlikle o fender 72 telenin cazgır tonunu veremez mümkünatı yok yani :D Verebilse ben de tele alacaktım
 
Tavsiyem, hedef eğer Strat'sa, USA olmasa da en azından bir Mexica Strat olmalı. Forumda veya 2. el konsinye mağazalarda epeyce mevcut, zevke hitap edecek bir tanesi illa ki çıkar. Benim düşüncem (ve tecrübem), Squire ve daha düşük başka markaların Strat deneyimini tam olarak yansıtmayacağı yönündedir.
 
Hocam zaten çoğu insan SXin ya da Squierin Fenderden iyi oldugunu belirtmiyor mümkanatı yok yani modifikasyon olmadan. Bir insan SX ya da Squier alıyorsa ya bütçesi yoktur ya da modifikasyon yapacaktır. Parası varsa zaten Fender alsın
 
Hocam zaten çoğu insan SXin ya da Squierin Fenderden iyi oldugunu belirtmiyor mümkanatı yok yani modifikasyon olmadan. Bir insan SX ya da Squier alıyorsa ya bütçesi yoktur ya da modifikasyon yapacaktır. Parası varsa zaten Fender alsın
Doğru. Ama arkadaş tam bir bütçe yazmamış, USA'e çıkamayacağına göre en azından olabiliyorsa 2. el bir Mexico edinebilir diye düşündüm ben de.
 
SX'ler ilgimi çekiyor, birkaç gündür sıkça rastlamaya başladım. Hem fiyat konusunda çok iyiler hem de fiyatlarını göz önünde bulundurunca seslerini tatmin edici buldum, internetteki kayıtlardan ne kadar anlaşılırsa artık. Squier konusunu ise düşüneceğim bakalım açıkçası squier'ı fazla araştırmadım ve pek bilgi sahibi değilim, "ben bunu aldım da iyi mi ettim acaba" diye içime kurt düşsün istemiyorum. Yakın zamanda istanbula gitsem iyi, gel gelelim ağustostan önce marmaraya ayak basma gibi bir şansa sahip değilim.

Meksikayı da araştıracağım ancak fender'ler biraz tuzlu olur düşüncesindeyim muhtemelen sx veya squier'dan yana olacak tercihim.

Peki mod konusunda ne önerirsiniz, ucuzundan bir sx alıp manyetiklerini idare edecek bir manyetik setiyle değiştireyim mi yoksa alıp modifiyesiz mi idare edeyim. Açıkçası özellikle metal ve sert türlerle uğraştığım için stratı ara ara elime alacağım çok da masraf yapmak istemiyorum.
 
Sx sst62 alınabilecek en uygun gitar bence bir hafta oldu alalı daha önce telecaster modelini çalmıştım bir kaç kez pek hoşuma gitmemişti ama bu strat vari gitar acayip iş görüyor.
 
tecrübelerime göre fikrim: fender mexico > sx > squier
amaç bir fender us tadını simüle etmekse squier kesinlikle bu işi görmüyor.. (en azından standart modelleri)
biraz şanslıysanız veya zengin çeşide sahip bir mağazada bilinçli bir şekilde tüm mexico'ları deneme şansınız varsa us strata yakın ya da denk bir gitara denk gelme ihtimaliniz var..
sx'leri de performans/fiyat oranı yüksek gitarlar olarak görüyorum.. tipik squier'lardan çok daha iyiler, görsel olarak çok hoşlar ve çalması rahat tonu da fena olmayan gitarlar..
bunları stock özellikleri itibariyle ve yine kendi deneyimlerime dayanarak söylüyorum..
en iyisi her zaman gitarı alacak kişinin ya da güvendiği bir bilenin denemesidir..
 
aslında 1-2 gün ayırıp tüm piyasayı denemek gerekiyor öyle direk usa>mexico>sx falan demek çok doğru değil çünkü ucuz gitar amerikandan iyi çıkabiliyor ve buna şahsen çok denk geldim o yüzden o farkı ayırt edebiliyorsanız kendiniz deneyin veya anlayan biriyle gidip almak daha mantıklı tabi ama sırf gitarla bitmiyor lambalı amfide gerekiyor bu yüzden bütçe kısıtlıysa 2.el piyasasını talan etmek gerek çekinmeden gidip denemek lazım.Hem mex strat alıp hemde 1500 civaında lambalı amfi alma şansı varsa en optimal seçim o olur fakat squier veya sx in işçiliği iyi denk gelmiş olanlardan alıp daha iyi bir amfi almak daha mantıklı ucuz gitar daha iyi amfi iş görür ama daha pahalı gitar ucuz amfi çok iş görmüyor diye düşünüyorum.İyi bir gitarist 500 liralık stratla sahneye çıkar kimse onun düşük kalite olduğunu anlamayabilir iş çalan kişide bitiyor.Bu soruyu genelde tüm yeni başlayanlar soruyor ve direk açıklaması budur kanımca.
 
Sx tonal anlamda bazı gitarları yakalayabilir, sonuç olarak gövde ağacı/şekli+single coilde belli bir direnci sağladın mı strat tonunu alırsın ama konfor ve stabil olma anlamında bu gitarların karşısında durabileceğini sanmıyorum. Fret işçiliği, köprü malzemesi, kulakçıklar, sap bir süreden sonra kendini bırakabilir. Sonuç olarak bu gitar 99 dolara satılan bir gitar, bu çok daha ucuza mal ediliyor anlamına gelir. Yani akıl var mantık var, bir şeyleri asgari düzeyde ve hatta vasatın altında kullandıkları aşikar. Diğer durumda bu fiyata mal edemezler. Tabii başlangıç iyi bir gitar ama çok güvenmeyiniz.
 
Sx 150 $. 130u govde ve saptir bana gore. Govde 2 parca amerikan alder. Sap tek parca kanada maple. Squier ise bildigin odun ama fender alt markasi diye 1000 lira veriyor iste insanlar.
Meksika ise guzel gitar. Fakat 2500tl yi hak ediyormu bilemedim. Cunku ltd schecter falan baya strat ureten marka var daha uygun fiyatlara gidip deneyip meksika ile kiyaslamak lazim.
 
@Tele Player verdiğim sıralamayı yanlış yansıtmışsınız ve devamında yazdıklarınızın aynılarını da ben söylemişim zaten.. (us'lere denk daha alt sınıf gitarlar bulunabileceği, denemeden karar verilemeyeceği, vs)

genellemeler deneyimlerin sonucudur ve istisnaları da vardır elbet..
 
Ben sizin yorumu okumamıştım zaten tamamen bağımsız olarak yazdım.Aynı şeyleri yazdıysak bir sorun olmaz benim açımdan, yanlış yansıttığımı da düşünmüyorum benim fikrimdir sonuçta ama en önemli şey dediğim gibi gitaristte bitiyor ekipmandan önce:)
 
Şundan korkuyorum özellikle bu tür gitarlarda bir yıl üretilen seri bir sonraki yılı tutmayabiliyormuş, bu yüzden bir gitarı dener beğenirim ikinci elini araştırırım bulduklarımın hiçbiri onun yerini tutmaz, ya da ne bileyim aynı gitarın iyi modifiyelisi belki çok uygun fiyata vardır vs vs çok derin bir piyasa anladığım kadarıyla strat piyasası ve birkaç günümü ayırıp her türlü gitarı tek tek denemezsem bir sonuca varamayacağım. Herkese cevapları için çok teşekkür ederim, artık istanbula gittiğim bir vakit tekrar rahatsız ederim sizleri bu konuda. Yine de sx'ler ilgimi çekti muhtemelen tercihim bir sx'ten yana olacak ancak dediğim gibi bütçe hala kesin değil, kafama yatan bir gitar bulana kadar araştırmaya devam :)
 
Geri
Üst