Düşük Seste Ton Ayarı

Selam bende VOX VT20 var hem transistörlü hem lambalı bir amfi sitesinde power katında olduğunu söylüyor lambanın. hem preampin volumei var hem master volume var hem de power level var amfinin kaç watta çalışacağını ayarlayabiliyoruz düşük seste çalmak zorunda kalıyorum apartmanda oturduğum için bu 3 ayardan hangisini nasıl ayarlarsam en iyi tona ulaşırım düşük seste? ben çözemedim malesef
 
Düz mantık olarak, üçü arasında çeşitli varyasyonları kendi kulağına göre test etmen lazım. Bu işlerde ne kullanırsan kullan armut pişip de ağıza düşmüyor. Sabır mühim.
 
Benim fikrim sesin kısılacağı yer en son nokta olmalı. İlk ve ara ses potanslarından kısıldığında sonraki devrelerden müzik haricinde oluşan sesleri bastıramayabilirsiniz ve hacim kaybı olabilir. Arka arkaya bağlanan cihazlarda (Pedal, anfi, presesör, mikser, ekolayzır vs ne varsa) sesi kısma isini en son noktada yapmak lazım. Ama ara sesleri açarken de bir sonraki girişe aşırı yükleme yapıp yapmadığı (Dinleyerek anlaşılır) kontrol edilmeli, yüklenebikecek en son noktada bırakılmalı.
 
Abi benimde çok araştırdığım bir konu. Fakat anladığım ses olmadan ton falan yok abi. Ha antrenman ve pratik için belli bir miktar haz için ufak bişeyler frekanslar falan tamam ama ton olayı ses olmadan olmuyor. Ben amfide sesi ortalama bir yüksekliğe getirip (yani lambalı amfiler için 2-2,5:) ) gain noktasında ses olayını pedaldan kısıp açıyorum. Tabi gitarın ses potansınıda clean ve Drive için opsiyonluyorum. Zaten istediğim temiz ses hafif kırçıllı cleanler olduğu için bana yetiyor olabilir. Fakat tamamen deneme yanılma işi. Herşey bir anda hazır olmuyor.
 
Benim tahminim, power level denen ayar attenuator mantığı ile soak görevi görüyor olmalı. Örneğin 20 watt ampliyi 5'e ve 1'e düşüren ayarlar gibi. Eğer öyle ise master volume'ü mümkün olduğu kadar açıp preamp volümü / gaini 0'dan başlayıp rahatsız etmeyecek seviyeye kadar getirirseniz hem ses çok yüksek olmayacaktır, hem de güç katının lambalarını daha zorlamış olacaksınız. O amplinin headroomu nasıl bilmiyorum ama muhtemelen bu şekilde yeteri kadar gain kazanamadan ses çok yükselecektir. O zaman gaz debriyaj yapar gibi hafif master volümü kısıp preamp volümü aça aça istenilen gain ve ses yüksekliğini bulduğunuz nokta en optimum yer olmalı.
Bir de şöyle bir handikap var ki, volümü speaker'i sürecek / zorlayacak kadar açmadığınız sürece zaten iyi gitar tonunun o kısmı hep eksik kalacaktır.

Git gel Sn. @hackeiommi 'nin dediğine çıkacaktır olay...
Düz mantık olarak, üçü arasında çeşitli varyasyonları kendi kulağına göre test etmen lazım. Bu işlerde ne kullanırsan kullan armut pişip de ağıza düşmüyor. Sabır mühim.
 
Son düzenleme:
Şunu da ekleyim Wat Killer diye cihazlar var. Kabinle (Hoparlörle) güç anfisinin arasına bağlanıyor olması lazım. Amacı Watı düşürmek. Bir tane Türk markası var Alen Geere diye geçiyor. Rahmetli Asım Can GÜNDÜZ bundan bir tane alıp denemiş ve Youtube'da videosunu paylaşmıştı. Fakat şöyle bir gerçek var; kabin yapısının (Hoparlörün tipi, ahşap vs oluşu, şekli, iç boşlukları vs) sese kattığı bir şeyler var ve buna sesi bunlar da kaybediliyor. Tabi aranan tona kabinin etkisi olmayabilir. Bunlardan hariç etrafı yalıtımlı sadece bir tarafı açık (Az bir kısmı açık olabilir) bir kutunun (Ahşap vs artık hangisi güzel olursa) içine anfi-kabin vs yerleştirilip boşluktan dinlenerek çalınabilir. En önemli konu yerden ve duvarlardan teması kesmektir (Apartman dairesi ya da başka evlere bitişik duvarlar varsa) çünkü zemin ve duvarlar bitişik evler başka odalara bağlı bile olsa sesi iletirler. Az önce bahsettiğim yalıtımlı kutunun kayıtlarda kullanıldığını duydum gibi hatırlıyorum.
 
Geri
Üst