Cubase Sx3'te davul yazmak...

Arkadaşlar henüz Cubase sx3'de çok yeni bir kullanıcıyım ve davul yazmak için çırpınıyorum. Forumda yazılan yazıları okudum ve cevapları kendi açımdan pek tatminkar bulmadım çünkü çoğu zaman detaya inilip benim gibi yeni kullanıcıların kafasını karıştıracak açıklamalarda bulunulmuş. Emek vererek yazdığınız yazılar için herbirinize ayrı ayrı teşekkür ederim :) Fakat...
Fakat ben ve benim gibilerin halinden anlıyan yardımsever bir arkadaş çıkıp ta Cubase sx3'te sıfırdan nasıl davul yazılabileceğini anlatabilir mi? Eğer olur da bunu anlatan arkadaş/arkadaşlar resimli anlatırsa çok daha kıyak olur... :D
Teşekkürler...
 
Mevzu davul yazmak değil. Midi yazmak ve yazılmış olan bu midi kanalını "davul sesi" çıkartacak herhangi bir VSTi ye yönlendirmek.

VSTi: Cubase altında çalışan veya "stand alone"(başlı başına program olarak) çalışabilen program/programcıklar.

VSTi olarak ne kullanacağınız konusunda zamanla gerekli bilgiye sahip olursunuz ben öncelikle olayın mantığını açıklayayım.

1-VST instrument seçmek:

Cubase de yeni dosyanızı açmış bir yerlere kaydetmiş bekliyorsunuz...
F11 tuşuna basıp açılan pencerede Satır satır duran boşluklardan bir tanesine tıklıyorsunuz açılan pencereden drums->LM7 buluyorsunuz(başka bir yerde de olabilir ama Cubase Sx3 te standart bulunan bir Drum machine dir kendisi çokta dandiktir aslına bakarsanız ama işin mantığını kapmanız açısından çok faydalı olacak gelecekte kendisine minnettar olacaksınız.

Evet buldunuz seçtiniz LM7 yi şimdi LM7 nin kendi penceresi açıldı oradan ses seviyelerini tonlamaları yapabilirsiniz isterseniz ama şimdilik boşverin kapatın onu ve F11 e bastığınızda açılan VST instruments penceresini, dosyamıza geri dönelim işimize bakalım.


2- Bir midi kanalı açalım:

Cubase de audio veya midi kanal açmayı anlatmakla uğraşamayacağım kusura bakmayın onu da kendiniz halledersiniz. Zaten çok basit hiç bilmiyorsanız bile iki menü kurcalamakla bulursunuz ;)

Midi kanalı açtığınızı var sayıyorum açamazsanız daha sonra onuda anlatırız artık.

3- Midi kanalını VSTi'a yönlendirmek

Midi kanalımızı yönlendirelim şimdi..nereye peki? Tabi ki LM7 dostumuza. Nasıl?
Midi kanalı seçiliyken sol tarafında midi kanalın giriş ve çıkışları görünecek
Midi input: eğer midi klavye kullanmayacaksanız herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok
Midi output:LM7

Devam ediyoruz

4-Midi kanalına partisyon açmak
Klavyeden "8" e basıp kalemi alıp midi kanalına bir partisyon ekleyelim.(nasıl yani demeyin kalemi alıp kanalın karşısındaki kısımda tutp çekerseniz oluşan şeyi göreceksiniz)

5-Açtığımız partisyona davul yazmak:
Klavyeden "1" e basıp normal işaretçiyi seçin:
Şimdi bu oluşturduğunuz partisyonun üzerine çift tıklatın "piano roll" çıkacak karşınıza.
Piano rolda bütün piano tuşlarına basıp hangi notada hangi ses var onları bulun sonra klavyeden "8" e basıp kaleminizi alın.

Misal piano rollda C1 notasının karşılığı Kick diyelim, kalem ile C1 notasını çizin ve daha evvelki bir yerden çaldırın. Çaldırma çizgisi:!: C1 notasının üzerinden geçerken kick sesi duyacaksınız yoksa bu bir işaret mi :) buradan sonrası size kalmış geri kanalı diğer davul parçaları içinde uygulayacak ve davulunuzu aslanlar gibi yazacaksınız :) ver coşkuyu ver gazı oohh

Çok detaylı bir anlatım olmadı kusura bakmayın pek vaktim yok ama dikkatli olursanız işin ana hatlarını anlamanızı sağlar. Birde genelde insanlar böyle yazmıyor davulları 1-2 yöntem daha var ama ben böyle alıştım mouse ile tek tek yazıyorum. Diğer yöntemleri kullanan arkadaşlarda onları anlatabilirler.

Ufak tefek problemleriniz olursa vaktim oldukça bildiklerimi paylaşırım. Vaktim olunca resimde ekleyeceğim.

Şimdilik benden bu kadar. Kolay gelsin
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Açıklamaların için çok teşekkür ederim, çok yardımın dokundu:)
şimdi ufaktan ufaktan ses gelmeye başladı:D

Bilgilerinden daha fazla yararlanabilmek için MSN adresini alabilirmiyim?

Buarada daha geniş açıklaması olanların da açıklamalarını bekliyorum, eminim ki benim durumumda olan bir çok insan vardır... (Gerçi kendimi biraz acınacak durumdaymışım gibi gösteriyorum ama..:))
 
evet güzel bir açıklama gelmiş bir kaç bişey daha da ben ekleyeyim , skull söylemiş gerçi vst nin ayrı program ya da programcıklar olduğunu ben o programlardan birini tavsiye edeceğim . Tamamı gerçek seslerden oluşan tek tek davulun tonlamasını yapabildiğin "drum kit from hell " diye bir program var belki duymuşsundur bu programı edinmeni tavsiye ederim cubase e vst olarak bağlanıyor ve aynen skull ın anlattığı gibi LM7 yerine bunu seçiyosun sonra yandaki kanal ayarında input ve output u da buna yönlendirmeyi ihmal etmiyoruz tabi . Daha sonra bu davulları yazmanın bir yolu daha var , açmış olduğun midinin üzerine sağ tıklayıp tekrar midi seçeneğine gelip open drum editor dediğinde karşına bir çizelge gelicek ve elinde bir drumstick olucak gerisini anlarsın zaten ;)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
teşekkür ederim thecrematorium, programın ismini aldım, en kısa sürede edinicem ;)

kendimi bilgiye aç hissediyorum, bu konu hakkında daha fazla anlatabilecek warsa buyursun anlatsın,ben kapmaya hazırım 8)
 
16697961ir9.jpg


Tüm enstrumanlarda olduğu gibi davulda da tuşe önemli, ben biraz onu anlatayım. Naçizane...

1 nolu kısımda velocity, pitch, volume, pan, modulation gibi seçenekler var. Diyelim ki Velocity 'i seçtin, tuşe ayarı yapmak istiyorsun. Yani her nota aynı şiddette olmasın istiyorsun. Yapman gereken kalemle 2 nolu yerde çizim yapmak. Her notanın altındaki kendi tuşesi oluyor. Kaleme tıklarsan diğer kalem uçlarını da göreceksin, onlarada bir bak.

Gerçi midi klavyen falan varsa tuşe ayarlamaya pek gerek yok. Mesela ben ilk önce kickleri çalıyorum klavyeden. Her birinin tuşesi mutlaka farklı oluyor. Sonra üstüne hihat, snare vs. çalıyorum. Sonra kopyala yapıştır... Yani bir nevi kanal kayıt.

Bir de bu yönteme ek olarak şöyle birşey yapıyorum:

Mesela bir atak yazıcam. Bir atağın tomlarını yazıyorum diyelim. Metronomu açıyorum ve bir iki ölçülük kısmı loop olarak işaretliyor ve play'e basıyorum. Loop dönerken klavyeden tomları çalıp kafama en uygun olanları belirliyorum. Belirledikten sonra bu sefer record'a basıp tomları kaydediyorum. Biraz kazma bir yöntem ama yapması zevkli oluyor. :p

Not: Resim Key Editor oldu idare edin. :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
polski90, verdiğin detaylı bilgiler için teşekkür ederim, bunlar çok işime yarayacak, en azından davula gerçeklik hissi verebilecem... ;)

başka bilgi? başka bilgi? öğrenmek istiyorum :D
 
Bir de panlama önemli. Gerçek bir davulda hangi parça neredeyse, yazarkende öyle yapmalısın. Örneğin kick ortada, hi-hat %30 solda, ride %30 sağda gibi.

Sen istersen 1-2 dakikalık bir davul yaz (midi veya VST farketmez). Buraya as, dinleyelim yorum yapalım. Yapılan yorumları eleştirelim, tartışalım, birbirimizi dövelim. :D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
tamam yazayım, asayım, siz de azarlayın yada yeri geldiğinde kulağımdan çekin benim; bakalım dersime iyi çalışöışmıyım:D:D:D
ama bu yazılan midi asma işi ancak haftaya kalır çünkü ben yarın bilgisayarı servise gönderiyorum ve bir hafta göremicem gibi:)
ama siz de yazdığınız davul midilerini asın ki ben de örnek alayım sizde;)
buarada "Örneğin kick ortada, hi-hat %30 solda, ride %30 sağda" diye bir örnek vermişsin, bu örneği genişletebilirmisin? yani kick-snare-hi hat-splash-ride-crash,...vs için verilmesi gereken tüm değerleri biliyormusun? Eğer onları da yazarsan çok sevinirim Polski90:)
tekrar teşekkür ettim..;)

Buarada daha da fazla bilgi öğretmek isteyen varsa buyursun, havada kaparım valla :D
 
kick snare --- ortada
crashleri sol 50 sağ 50 pan
chine varsa ful sağ(tatlı duruyor)
ride 30 sağ,
hi hat 10 sol
tomlar tam bi çember gibi olabilir..

zillerin sesini abarmayın -12 db yaparım ben.


ayrıca guitar prodan midi export edip cubase e inport ediyorum..yani gp4 te davul yazıyorum;)

daha bi ton çakallıklarım var,ama onları gösterilmeden olmaz gibi:p
 
acatalepsyst demiş ki:
kick snare --- ortada
crashleri sol 50 sağ 50 pan
chine varsa ful sağ(tatlı duruyor)
ride 30 sağ,
hi hat 10 sol
tomlar tam bi çember gibi olabilir..

zillerin sesini abarmayın -12 db yaparım ben.


ayrıca guitar prodan midi export edip cubase e inport ediyorum..yani gp4 te davul yazıyorum;)

daha bi ton çakallıklarım var,ama onları gösterilmeden olmaz gibi:p
Sevgili amora-moria önce bir davulları yazsın hele, panlaması, volume ayarlaması kalsın, onlar kolay. :LOL: Tomları tam bir çember yaparak 1. ve 3. tomları tam yatırmaktansa, ortaya biraz daha yakın panlasan daha iyi olur bence. Çünkü bütün alto geçişleri 1-2-3 şeklinde olmuyor, sonra abes durabilir. ;)

Saygılar...
 
ya davulları mous ile yazmak çok zor.midi klavyem de yok.mous ile yazarken zamanlama problemi yaşıyrm mesela 2zil arasındaki süreyi tutturamıyorm aynı olmuyor.bunu nasıl aşarım abilerim yardm edin yaa :D
bide kalvye üzerinde kick ve snare yada hihatlerin yerini bulana kadar anam ağlıcak gibi görünüyr çünkü her piano tuşunun karşısında bi davul sesi yok:)
bi de normal bilgisayar kalvyesyle çalamam mı davul?yada yazamam mı?
yardım edin, acemiyim:)
 
Normal pc klavyesiyle midi sinyali gönderemezsin, haliyle de davul yazamazsın.

Klavye üzerindeki enstrümanları değiştirmen de mümkün değil, eğer yanlış değilsem. Hepsi davul vsti'lerinde belirli yerlere ayarlanmış.

Midi kanalını çift tık ile genişletip vuruş aralarındaki çubukların sayısını arttırırsan zamanlama problemini görsel bir yaklaşımla çözebilirsin. O çubukların arası geniş tutulursa dar aralara, doğru zamanlarda yazmakta güçlük çekebilirsin. ;)

Sevgiler...
 
gutar pro açılır bi güzel davul yazılır..sonra export midi diip cubase e atılır..

vst yi de tanıttıktan sonra-eğer becerebiliniosa- tonlamalar yapılır-ki realistik bir machine zaman ister,uğraştırır..canlısından farkı dahi olmayabilir..

davullar servise hazırdır:D
 
acatalepsyst demiş ki:
gutar pro açılır bi güzel davul yazılır..sonra export midi diip cubase e atılır..

vst yi de tanıttıktan sonra-eğer becerebiliniosa- tonlamalar yapılır-ki realistik bir machine zaman ister,uğraştırır..canlısından farkı dahi olmayabilir..

davullar servise hazırdır:D

ben gp5'i cubase'e vsti olarak nasıl tanıtıcam? dediklerini yaptım, gp5'te davul yazıp midi olarak export edip cubase'e de import ettim. ondan sonra yeni bir midi kanalı açtım ama açtığım kanalın çıkışında gp5 yok, nasıl ayar vericem ben buna??? :D
 
hayır yaa gp5i vsti olrak açmıyorsunuz. zaten yok öyle bir olayı.

gp5te davulları yazdıktan sonra export --> midi deyin. oluşan midi dosyasını cubase'de import --> midi diyerek açın. olay budur.
 
Slaytanic demiş ki:
hayır yaa gp5i vsti olrak açmıyorsunuz. zaten yok öyle bir olayı.

gp5te davulları yazdıktan sonra export --> midi deyin. oluşan midi dosyasını cubase'de import --> midi diyerek açın. olay budur.

hımm..anladım ben onu zaten yaptım hatta midileri Cubase'w improta edince tek tek vuruşların yerini de görmüştüma ama vsti olarak açmak gerektiğini düşünerekten kapadım hemen pencereyi:D
buarada vst ile vsti arasındaki farklar neler? :?
 
Geri
Üst