Makale/Tutorial Çoklu Gitar Sehpası (ahşap)

Merhaba arkadaşlar. Dün Bauhaus'ta aylak aylak gezinirken, yakın zamana kadar Thomann'dan almayı planladığım çoklu gitar sehpasını "acaba kendim yapabilir miyim" diye düşündüm. Genelde sıcak renkleri ve doğal tonları seviyorum, ahşap da çok cazip geliyor haliyle. Daha evvel PVC'den yapılan sehpanın başlığını görüp hemen koşmuştum Bauhaus'a ama, ısıtıcı gerektiği için vazgeçmiştim. Ama ahşap biraz daha yapılabilir gibi göründü gözüme. Denemeden bilemeyeceğim için yapıp yapamayacağımı, alıverdim bir kaç parça.

-2 adet 200 cm x 30 cm çam panel aldım. Bunları 100 cm x 15 cm'lik parçalar olacak şekilde Bauhaus'ta ücretsiz kestirdim. Elimde 8 tane parça oldu totalde.

-6 tane gardrop&çalışma masası vs.lerde kullanılan L parçalardan aldım (geçmeli olanlardan).

-Elimde muhtelif vidalar olduğu için vida almadım.

-Çalışma odam için aldığım halıfleks'in artan parçalarını da kaplama için kullandım.

-Bu iş için gerekli alet edevat ise, cetvel,kalem,elektrikli testere,tornavida ve zımba.

Gezinirken ahşap panelleri görünce hemen Google görsellerden "wood multiple guitar stand" diye bir arama yapıp, şu görseli referans alarak yapmaya karar verdim, onu da göstereyim.

stand_front.jpg


Herhangi bir hesaplama,önceden çizim ya da yapılmış çizimlere göz atma gibi bir durumum olmadı. Zaten her şey belirli uzunluklarda olduğundan, küçük bir cetvelle bile ölçer yaparım diye düşündüm. Nitekim oldu da.

5 gitar sığabilecek şekilde 1m'lik parçayı cetvelle 20'şer santimlik parçalara böldüm kalemle.

Sonra her 20'lik parçayı da kendi içinde 8cm'den 4cm'ye daralan bi şekilde gitar sapları için yuva oluşturacak şekilde çizdim. Çizdiğim yerleri elektrikli testereyle kestim ve sehpanın üst tarafı oluştu.

Alt tarafı tam bi karyola yapar gibi, akustik gitarı koyup ona göre bir genişlik seçip öyle vidaladım. Daha sonra altla üstü birleştirip, gitarların gövdelerinin geleceği açılı parçayı ayarladım. Tamamen göz kararı oldu. Ama tüm parçalar ölçülü kesildiği için herhangi bir yamukluk vs. olmadı tabi.

Parçaların tamamını ayarladıktan sonra vidalamaya başladım. Vidalama bitince de, odamın zeminindeki halıdan artan parçalarla, gitarların değdiği kısımları kapladım. Halıları kesip, değeceği parçayı kaplayıp, arka taraftan zımbaladım. Gayet sağlam oldu. Üst tarafta gitarın saplarının geldiği kısımları da küçük halılarla kapladım.

Çok konuştum, sonuçları göstereyim.

IMG_1724.jpg


IMG_1727.jpg


IMG_1728.jpg


IMG_1730.jpg


IMG_1731.jpg


IMG_1732.jpg


IMG_1734.jpg


IMG_1735.jpg


IMG_1738.jpg


Bu görüntü bazı arkadaşlarımıza biraz "çiğ" gelebilir. Ancak ben ahşap görüntüsünü ve varlığını çok seviyorum. Bu yüzden boyamadım bile. Benim için bir ihtiyaç değildi açıkçası. Duvara monte sehpalarım vardı zaten. Ama hoşuma gitmiyordu duvarda durmaları. Ben de böyle birşey yaparak hem biraz terapi yaptım kendime (alet işler ev övünür), hem de demir olanlara göre daha sıcak bir sehpa sahibi oldum.

İmkanı olan herkese tavsiye ederim. Hem evinizde güzel,ahşap,mobilyamsı bir sehpanız olur, hem de kendi yaptığınız bir şey olduğ için daha kıymetli olur. Umarım faydalı olur sizlere. Yaparken fotoğraflamayı unuttum heyecandan ama demonte edip ölçüleri yazabilirim tekrar isteyenlere. :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
@hackeiommi Teşekkür ederim.

@wolkN Yahu hep sabırsızlığımdan oluyor bunlar işte :) Acaba olacak mı olmayacak mı diye ne boya ne vernik ne kaplama, hiç birine bakmadan direk ayağa kaldırıp,dizdim gitarları. Bundan sonraki hamlelerde koyu vernik,boya hatta swirl tarzı ebru çalışmaları, stencil kalıpla isim,yazı yazma gibi aksiyonlara girmeyi düşünüyorum. Görüntüyü de biraz daha estetik hale getirebilmek için daha fazla örnek inceleyip daha güzel şekiller verilebilirim. Acemiliği bir atayım hele, devamı gelir muhakkak. Teşekkür ederim yorumun için :)
 
Elinize, emeğinize sağlık...
Birkaç ay önce ben de aynı düşünceye girmiş ve pro tarzda bir 8'li stand yapmayı planlamıştım.
Her zaman hazır yerine kendim yapmayı tercih etmekle beraber maliyetin hazırını geçeceğini anladığım için Hercules 5'li alıp ek aparatlarla 8'liye çevirdim.
 
Geri
Üst