kayıt kalitesi ve ses kartı iliskisi

arkadaslar siteye yeni üye oldum .ve bir siftah yapayım dedim. yarısmaya izmirden katılıyorum.sorunum şu(yani anlayamadığım)yardımcı olursanız ayyaklarınızdan öperim.
live platinium ses kartım var.ve 12 kanallı bir mixer aldım.mixerim behringher.bilirsiniz 18-32 modeli.problemse su:ses kartımda oldukça az bir dip gürültüsü vardı.ama benim için bu gürültü bile rahatsız ediciydi.bende bunu iyi bir mikrofon .yalıtılmış bir oda ve mixerle (özellikle mixerle)halledecegımı düşünüyordum.ilk iş olarak mixeri aldım .odayı yalıttım.sadece mikrofon için bir değisiklik yapmadım.kayıt gene aynı.yani anlamadım mixerin giriş çıkışları çogatmak vb özelliklerinden baska bir özelliği yokmu yani direk ses kartına kayıt yaptığımda bile daha iyiydi .ozaman bir home studyoda mixer in görevi nedir .zaten kanal kayıt yapıyorum .ses kartıma baglar yaparım. bu arada 16 bit kayıt yapıyorum ve microfon için simdilik shure kullanıyorum.acaba bu sorunumu microfonu değistirerk çözebilirmiyim.sözgelimi behringer 1 veya luna alsam(ucuz oldukları için) :(
 
Mikrofon kalitesi arttıkça düzgün bir mikrofon preamplisine olan ihtiyacın artar. Mikrofon prof. laştıkça (dinamikler için konuşuyorum ) sinyal seviyesi düşer ve senin sorun yaratan ses kartındaki preampliye olan ihtiyacın artar.

Aslında elindeki mikserle sinyali yükseltip ( aletin mikrofon preamplilerini kullanıp ) Live ı line-in den beslersen dip gürültüsünü sorun olacağını sanmıyorum ( -60 / -70 db civarında birşey olur oda rahatsız etmez, çok büyük bir rakkam değil )
Birde böyle dene, live ı clip e sokmadan gönderebileceğin kadar hot bir sinyal gönder
 
Ses kartındaki dip gürültü zaten varolan ve PC ye giden yolda sorum yaratan bir gürültü. Bu sorunun yolu olan ses kartı - PC arasında olmayan hiçbir iyileştirme dip gürültünü azaltamaz=mikrofonun 3000 dolarlık bile olsa farketmez.

Ses kartın zaten kayıt yapmak için yeterli özelliklere sahip değil. Mikseri ne amaçla kullanıyorsun yazmamışsın ama mikrofon ve mikser dip gürültüne (çok iyi markalar bile olsa) dip gürültü ekleyecektir. PC ile ilgili bir sorun olabilir, kablolarla ilgili sorun olabilir, topraklama ile ilgili olabilir bu dip gürültü.

Kolay gelsin.
 
"kayıt yapmak için yeterli özelliklere sahip değil"

Çok ağır laf olmuş. Ben gayet güzel kullanıyordum live'ımı :) Şimdide audigy mi çatır çutur kullanıyorum :p
 
Gerçekleri çarpıtıp insanları yanıltmak için uygun bir forum değil burası. Bunun serti yumuşağı ancak sözlerimin insanların kafasında nasıl şekillendirilidiği ile ilişkilidir. Bu bir hakaret değil, o kartın yapmaya çalıştığı iş için ne kadar uygun olmadığı ifade edildi. Düşün: iki ay sonra gelip arkadaş "bu kartta bişey var şu olmuyo bu olmuyor" diyecek. testiyi baştan kırmak lazım.
 
...

Bende audigy kullanıyorum gerçekten güzel kayıtlar yapıyorum ama 100 dolar daha verip daha güzel bir seskartı almak isterdim.Sanırım bu tamamiyle ihtiyaç meselesi...
 
Live da Audigy de sanılanın aksine gayet güzel kartlar, her işi de yapıyor .
Bunun duygusallıkla alakası yok. Bana 2ms gibi low bir latency sağlıyor ( audigy). Gayet düzgün bir şekilde kanal kanal kayıtlarımıda yapıyorum.
Kanal kanal teker teker kayıt yaptığım sürece bir ses kartından beklediğim herşey var. Son driverları ile hertürlü programlada sorunsuz çalışıyor.
 
...

bende 5 ms latency ile çalışıyorum.gayette hoş ama ne olursa olsun hep daha iyisi vardır ama ihtiyacımı karşılıyor şimdilik...

skatheist şu bahsettiğin driverler cd içindeki ler değil de mi?İnternetten ayrı mı indirdin?Benim haberim vardı ama umursamıyordum cretivin verdiği cd takıp kullanıyorum.Eğer gerçekten arada fark olduğunu düşünüyorsan nereden indirebileceğimi yazar mısın?Başka firmaların driverları falan varmış o konuda bilgin var mı?Bilgisi olan var mı?

kolay gelsin...
 
SB Live serisinin düzgün ASIO desteği veren unofficial driver'ları http://www.kxproject.com 'dan edinilebilir... Tabi bunlar bir nevi "yan sanayi" ürünü.. Müzik yapımı için düşünülmüş sürücüler.. Oyunlarla ilgili falan bazı şeyleri desteklemiyorlar.. Ancak DSP efekt zincirinin, asio giriş çıkışlarının düzenlenebilmesi v.s. gibi çok güzel özellikleri var.. Performans olarak da bende daha iyi neticeler verdi.. Bir denemekte fayda var..
 
Adamların kendi sitesinden alınma. AUD_EAX4DRV_031031.exe diye geçiyo, ben aldığımda audigy yi fazla eski değildi yeniydi :) Onun için benimkinin cdde gelen driverları ile bu indirdiğim arasında baya fark var. Özellikle routing konusunda baya birşey çözmüşler. Daha yeniside çıkmıştı belki
 
Audigy ile ben de bir hayli kayit yaptim. PC'lerimden birinde hala var. Audigy2 daha da iyi tabi. Creative'e kizdigim taraf bazi bilgileri insana vermiyorlar. Mesela 24 bit kart diyor ama ASIO suruculeri sadece 16 bit oluyor gibi. Maudio da bazen o tarz olaylar yapiyor. Kartin 48khz'e takili kalmasi da garip bir durum. Audigy'inin uzerindeki Firewire port, MOTU ile sorunsuz calisiyor o cok iyi tabi :D
 
Creative kartlarının 48kHz'e takılı kalmasının sebebi kartlarda kullanılan AD/DA çiplerinin E-MU çipleri olması. Creative daha E-MU'yu satın almadan önce SB ve Audigy serilerinde o çipleri kullanmaya başlamıştı ve firma olarak E-MU da 44.1kHz'i teknoloji olarak yetersiz bulduğu için desteklemediğinden Creative'in seçme şansı yoktu (ayrıca bu durum Creative'i pek rahatsız da etmiyordu zira normal tüketicinin bir tarafında değildir 44.1 olmuş 48 olmuş, onlar için ses girip çıksın yeter, oysa biz müzik yapanlar için durum farklı).

Daha sonra Creative E-MU'yu satın alıp bünyesinde eritti ama o 48kHz olayı öyle kaldı.
 
Arkadaşlar ben önceden audigy kullanıyordum Şu anda terratec dmx6 fire kullanıyorum.Terratecden çok daha memnunum çünki aradaki fiyat farkı performans farkına göre çok cüzi.Terratec çok daha stabil.Kağıt üzerinde 2 kartın da sinyal gürültü oranı 100 db.Fakat audigy nin testlerinde 84 db yi geçemediği yazılmış.Ve bildiğim kadarıyla 84 db ile 100 db arasında yaklaşık 32 kat fark var (matematiksel açıdan). Bence yeni kart alanlar audigy ile terratec arasında kararsız kalırlarsa biraz paraya kıysınlar.Eğer bu konuda bilgi isterseniz www.soundonsound.com adresinde bu kartların testleri var.
Bu arada s/n oranı 100 db olan terratec de software mixer den line in i köklediğiniz zaman yine de yüksek bir dip gürültüsü geliyor.Ancak rt60 terimi hakkında bir yazıdan okuduğum kadarıyla insan kulağı -60 db den daha azını duyamazmış(-60 db demek sinyalin milyonda biri demek).Buna rağmen bu dip gürültüsü nasıl duyuluyor anlamadım.Uzun bir süre denemeler yaptım kartın external panelini çıkarıp denedim fayda etmedi.Sizce bu s/n oranının 100db olması ideal durumlarda mı sadece?
ben sonunda şöyle bir varsayım yaptım:
" Bilgisayar kasası içinde işlemci anakart ve manyetik alan yaratan (harddisk v.b) gibi bileşenler var.Ve ses kartları bunlardan etkilenerek gürültü yapıyorlar.Fakat usb ve firewire arbirimli kartlarda pci kartlardan farklı olarak bilgisayar kasası dışında bir external rack bulunuyor.Ve a/d dönüşümü bu cihazda yapılıp bir arabirimle içeri gönderiliyor.(pci kartlarda ise a/d dönüşümü bilgisayar kasası içinde yapılıyordu bildiğim kadarıyla).O halde firewire ve usb ses kartlarında bu gürültü sorunu ortadan kalkmış oluyor ve bu tip arabirimli kartlar daha avantajlı. "
Bu yazdıklarım sadece benim varsayımlarım.Mutlaka yanlışlıklar vardır.Düzeltmek için lütfen fikirlerinizi yazınız bu konuda
Teşekkürler
 
arkadaşla iyide dip gürültüsü zaten az ama ben onuda yok etmek istiyorum .neleri değistirmeliyim.sistemim söyle: behringer 18-32 mixer
live platinıum ses kartı-sıradan bir shure microfon-yalıtılmamıs bir oda
 
Geri
Üst