Çalınan Ekipmanı Bulma & Çalıntı Ekipman Alma

Arkadaşlar malum son dönemde çalıntı ekipmanların sayısı malesef artmaya başladı. Allah korusun hepimizin başına gelebilecek bir durum olduğundan aklıma takılan bazı sorular var.

Senaryo şu şekilde olsun. Diyelim Allah korusun evimize hırsız girdi gitarımızı çaldı. Bizde gitarımızın fotoğrafları ve seri numarası mevcut. Polise şu Marka/Model, şu seri numaralı gitarım çalınmıştır diye tutanak tutturduk. Aradan 1 ay geçti, hırsız çaldığı gitarı kendi gitarıymış gibi bir müzik markete yada sahibinden üzerinden ilan açıp bi şekilde çalıntı olduğunu bilmeyen başka bir kişiye sattı. Sonra bir tesadüf eseri müzik marketleri gezerken veya çalıntı gitarı bilmeden alan kişi gitarı satarken seri numarasından falan bir şekilde kendi gitarımız olduğunu farkettik.

Şimdi bu durumda prosedür ne oluyor? Polis ile çalıntı gitarın olduğu müzik markete veya kişinin yanına tutanak ile gidilse "Bu benim gitarım, aha buda geçen ay tutturduğumuz tutanak" deyince gitarımızı direk adamın elinden alabiliyor muyuz? Alabiliyorsak bu su istimale açık bir kapı yaratmaz mı? Örneğin ben sahibinden de seri numarasını görüp beğendiğim bir gitarı, evimden çalındı diye tutanak tutturup sahibinin elinden alma durumu yaratabilirim. Eğer bu şekilde alamıyorsak, tutanak falan tutulmasının amacı nedir? Nasıl alıcaz?

Bilmeden çalıntı bir gitar alabilme ihtimalimiz de olduğu için başlığı bu şekilde açtım. Kendinizi bilmeden çalıntı ekipman almış kişinin yerinede koyabilirsiniz.

Kısacası çalıntı ekipmanımızı bulduğumuzda veya aldığımız ekipmanın çalıntı olduğu idda edilip, gitarın kendine ait olduğunu söyleyen kişi ile yüzyüze geldiğimizde süreç nasıl işliyor? Konu hakkında bilgisi veya tecrübesi olan paylaşabilirse çok sevinirim. Hiç yoktan Allah korusun böyle bir durumla karşılaştığımızda elimiz kolumuz bağlı kalmayız.

Teşekkürler...
 
Son düzenleme:
Bahsettiğiniz konuda işleyen prosedür ne olur, bilemem; ama "Şu seri numaralı gitar benimdi ve çalındı" diyerek tutanak tutturabilmek için tabii ki o gitarın size ait olduğunu ispatlamanız lazım. Fotoğraf bu noktada ispat olmamalı, ancak ve ancak fatura olmalı. Elinizde fatura ile bu işe kalkışmalısınız.

İkinci veya bilmemkaçıncı el gitar alan herkesin de -müzik marketler de dahil- mutlaka ekipmanın faturasını istemesi lazım.
 
uzman olmamakla birlikyr fikirlerim dağınık bir şekilde şöyle:
- çalıntı malı almak ve satmak suçtur.. bu nedenle mağaza üzerinden yakalarsanız şansınız artacaktır
- fotoğraf kanıt teşkil eder mi bilmiyorum ama 10 sene önce bir arkadaşımın çalınan kendi topladığı gitarında kanıt sayılmıştı
- senede 150-200₺'ye kıyıp evinizi sigorta ettirir, sigorta poliçesi ekine (ya da öyle birşey) ekipmanınızı seri numaralarıyla kaydettirirseniz faydası olabilir
- ilanlarınızda veya başka yerde ekipmanınızın seri numarasını ifşa etmeyin.. güvenmediğiniz kişilerle paylaşmayın..

bunun dışında paranın elden teslim edildiği ikinci el satışlara nasıl çözüm getirilebilir bilemiyorum ama başlık güzel, optimale yakın bir noktaya taşıyabiliriz sanki..
 
Şöyle bir tavsiye verebilirim. Sıfır gitar aldığınızda faturasına seri numarasını muhakkak uygun bir şekilde yazdırın ve faturayı daima saklayın. İleride işinize çok yarayabilir.
 
Zamanında şöyle bir hırsızlık vakası görmüştüm.Gitar hala bulunmuş değil malesef.Yorumlarda bulunduğuna dair bir mesaj da görmedim paylaşayım dedim.Bayağı yüksek fiyatlı bir gitar olduğundan bu durumu hissettim.Bir ihtimal buradaki arkadaşların desteğiyle bulunabilinir.
 

Dosyalar

  • Ekran Resmi 2016-08-29 00.47.18.png
    Ekran Resmi 2016-08-29 00.47.18.png
    406.2 KB · Gösterim: 329
Cep telefonu hirsizliginda ayni durum oldugunda; yani calinti oldugunu bilmeden de olsa, calinti bir telefonu satin alirsaniz, telefon sahibine geri veriliyor. Hirsizlik malini alan kisi de, zararini kurtarmaktan ziyade, kendisinin calmadigini kanitlayip, sicilini temize cikarabildigi icin dua ediyor. Yani savciligin calimti olarak kabul etmesi yeterli. Sonrasinda ise alan kisinin calinti olarak degil de, gercek sahibinden aldigina dair kaniti varsa o zaman hak talep edebilir. Ayrica savci kanit teskil edecegine karar verirse, dosya kapanana ya da zaman asimina ugrayana kadar kadar gitar/telefon/esya adliyede kaliyor. Ikinci el olarak alinan urunun havalesi, aciklamasinda yazdiginda kanit olarak sunulabiliyor diye biliyorum ayrica. Yanlisim varsa, prosedur farkli isliyor ya da degistiyse duzeltin lutfen.
 
Son düzenleme:
çalıntı eşya alırsanız mal her durumda sahibine geri verilmez.

çalınan eşya bu tip eşyaların satıldığı dükkan/market/pazar gibi bir yerden iyi niyetle alınmışla iyi niyetle satın alanın iyi niyeti korunur. malı satın alan isterse bedel karşılığı iade yapar.

sahibinden.com gibi ortamlar mahkeme içtihatlarında nasıl kabul ediliyor bilmemekle birlikte, malı yukarıda bahsedilen yerler dışında satın alan kişilerden, kişiler iyi niyetli de olsa mal taşınır davası yoluyla geri alınabilir. falan fişmekan.

*burada iyi niyet malın çalıntı olduğunu bilmemek

(yanlış hatırlamışım düzeltme yaptım.)
 
Son düzenleme:
İlk mesajım bu gün kaydoldum böyle iç karartıcı bir konuya olmasaydı keşke.. Burada yasalar oldukça açık;

TCK-- MADDE 165
Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi
(1) (Değişik: 26/6/2009 – 5918/3 md.) Bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı veya diğer malvarlığı değerini, bu suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Bunun anlamı şudur, bir müzik mağazasından yada buna benzer bir yerden fatura karşılığı aldınız ( ki faturada ne yazdığı da önemli, aldığınız şeyin tam adı markası modeli hatta seri no su yazmalı ) o zaman problem müzik mağazasının. Siz kandırılmış oluyorsunuz. Mal geri verilirmi verilmez mi bilmiyorum ama o müzik mağazasının poposundan kan alırlar size faturasıyla çalıntı mal satıyorsa.

Ha yok elden aldınız vs problem sizin probleminiz. Türkiyedeki adalet sistemi şahit odaklıdır. Sizin iyi niyetinizi hakim bilemez. Sizden beklenen ikinci el bile olsa bir ürün alırken karşınızdakinden fatura istemeniz. Yani akli dengeniz bozuk değilse, ve gerizekalı raporunuz yoksa karşınızdakinin bu malı bir suç sonucu elde edebilme ihtimalini düşünüp satın aldığı yerden aldığı faturasını istemenizi bekliyorlar. Ve bu durumda malı geri vermeyi sanıyorum ki hapse girmeye tercih ederek sahibine iade ederiz.

Bu da benim görüşüm; dolandırıclık yapılabilecek bir durum, bu sebeple aman dikkat ikinci elde de dikkatli olup faturasız vs ürün almamak lazım. Yani birisi bir malı satıp sonra vay efendim çalındı diye gelse sıkıntılı bir süreç başlar. Yada satın alırken satın aldığınız kişinin el yazısı ile bir kağıda ben x y malının sahibiyim z kişisine şu fiyata şu tarihte sattım isim imza şeklinde bir kağıtta sizi aklar gibime geliyor. Tabiki satan kişiyi değil.
Sonuçta bu bir suç sonucu ele geçen mal, sen suçsuz o suçsuz e kim işledi bu suçu ? Bir yerde dananın kuyruğu kopacaktır. Amaç da oraya ulaşmak.



Ne ilk mesaj oldu beya
 
Geri
Üst