Amfilerle Ilgili Sorularım

Arkadaşlar merhaba hepinize
Benim amfilerle ilgili merak ettiğim bazı şeyler var . Aydinlatirsaniz ve güzelce cevaplarsanız çok mutlu olurum.
Soru 1: Lambalı amfiler tek başına kombo amfi gibi kullanılabiliyor mu ? Her tur müzikte kullanılabiliyor mu ? Lambalı amfilerinizden memnun musunuz tonları hoşunuza gidiyor mu ? Ve lambalı amfi sert müziklerde kullanılabilir mı ve sahneye uygun mu ?
Soru 2 : Kafa amfiler nasıl şeyler ? Tek başlarına ses vermediklerini biliyorum. Kabinlerle birlikte çalışıyor heralde . Ev kullanımı için uygun mu ? Tonlarından memnun musunuz ? Lambalı amfi mi iyi kafa amfi mi ? Çok profesyonel değilim böyle bir şeye gerek var mi ?
Soru 3 : Rack amfi nedir ? Hakkında hicbir bilgim yok . Nasıl çalışır ? Gerek var mi ?
Cevaplarsanız çok memnun olurum. :D
 
Cevap 1 :
a)
Lambalı amfiler, transistörlü amfilerde olduğu gibi ikiye ayrılıyor. Kafa veya kombo olarak. Kafa amfiler tek başına kullanılamaz, kabin gerektirir. Ancak kombo amfiler kendi kabinini barındırdığı için bir bütün olarak kullanılır.
b) Tabi ki de, amfiler de müzik türüne göre değişebilir. Tonalitesi geniş amfiler olduğu gibi sadece bir kaç müzik türünü (blues-jazz) icra edebileceğiniz amfiler de mevcuttur.
c) Lambalı amfiler (bana göre) her zaman transistörlü amfilerden daha sıcaktır. Daha organik ses verir. Daha bir, nasıl anlatsam, canlıdır. Tabi iyi transistörlü amfiler de yok mu? Tabi ki var (Tech 21 Trademark 30 veya 60 gibi)
d) Yumuşak tonlar barındıran jazz-blues amfileri gibi, tabi ki de sert müziklerde kullanılanlar da vardır. (Mesa Boogie, ENGL gibi markalara bakılabilir)

Cevap 2 :
Kafa amfiler adı üstünde kafa amfi :D Kabinle birlikte çalışıyor. Ev kullanımına uygun, düşük wattlı amfiler mevcut. (1-5-15-20 watt gibi). Ancak normal bir apartman dairesinde kullanılması zor olan, güçlü çıkışlı amfiler de var (50-100 watt gibi). Ancak şöyle bir ayrım yapamayız "lambalı amfi mi iyi, kafa amfi mi?". Çünkü sebebini bir üstteki cevapta anlattım. Kafa amfilerin lambalısı da var, transistörlü olanları da.

Cevap 3 :
Bu sorulardan dolayı bu işlere yeni giren biri olduğunu varsayarak, rack amfilerin şu an için sana uygun olmadığını söyleyebilirim. Daha profesyonel olduğunda, kullanılabilecek bir şey diye düşünüyorum. O yüzden bence şu an rack amfileri de kafana koyup, daha da karıştırma zihnini.

Elindeki gitarı, icra etmek istediğin müzik türü, bütçe, ev ortamının gürültüye uygun olup olmaması gibi maddeleri yazarsan eğer, buradan ilgili bir çok konuya yönlendirilebilir veya tavsiye verilebilir. Çünkü bu konularda açılmış onlarca başlık mevcut.

Can.
 
1- Kombo lambalı da kombo transistörlü gibi kullanılır. Ama amfide gitar da İsveç çakısı değildir. Öyle her türe giden amfi, gitar yok. Amfi alacaksan tarzını, tarafını belli edeceksin. Yoksa bitaraf olan bertaraf olur bu işlerde :D

2- Kafa amfi kabinle kullanılır. Ama özellikle lambalı kafanın kabin ile dirençleri (ohm) tutacak, aynı olacak. "Lambalı amfi mi iyi kafa amfi mi?" kısmından bir şey anlamadım.

3- Şu an hiç karıştırma oraları :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Ben şu ana kadar tek ekipman kullandığımdan bu konular hakkında bilgim yoktu çok sagolun hepsini anladım .
Ben evde çalacağım ve çok ses olmasını istemedigim için orta boy kombo amfi iyi olur diye düşünüyorum. Hemde kombolar daha ucuza geliyor :D .
1)Mydukkan dan bakıyorum ama amfinin hangi tarza gideceğini nasıl anlayacağım ?
2)Blackstar HT-1 Combo - Elektro Gitar Amfisi bu amfi güzel duruyor sizce nasıl bi şey ?
3)Lambalı amfide lambanın ısınmasını bekleme diye bi şey varmış heralde . Ne kadar bekliyoruz ?
4) Lambaları ne kadar sık değiştirmeliyiz ? Lambayı nerden bulabiliriz ve pahalı midir ?fiyatı ne kadardır ?
Cevaplarinizi bekliyorum
 
1- Tarzını sen söyleyeksin :)
2- Güzel durmasını geç. Küçük, kullanışlı bir amfi. Sert tarza da, seni blues gurusu yapmasa da yumuşak müziğe de gider.
3- En fazla 30 saniye yeter.
4- Kullanıma göre iki yıl ile beş yıl arasında.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Bende lambayı 10 dakika bekleyeceğim ve 2 ayda bir lamba değiştirecegim sanmistim.
Tarz olarak rock metal arası ne çok sert ne de çok blues bi tarzım var. Evde çok gürültü olmasın odanın dışına çıkmasın istiyorum. Zaten o volume ayarıyla yapılıyor.
İstediğimde metal riffi çalıp istediğimde clean bi solo atabileceğim bana uyan bi amfi olursa çok iyi olur. Tabi bu gitarla da alakalı ama amfi de önemli bence.
Blackstar HT-1 Combo - Elektro Gitar Amfisi bu amfi istediğimi verir mi ? Şimdilik sahnede çalmayacağım ev tipi olsun. Ama 1 watt çok az gibi geliyor benim şimdiki amfi 10 watt tam ideal ama lambalı 10 watt lar çok pahalı. Kisaca black star ht 1 bana iyi olur mu . Seviyem ileri degil. 2 yıldır gitar caliyorum. Son 1 yıldır elektrodayim.
 
Aslında kafanın pek karışacağını düşünmüyorum rackı sana şöyle açıklayayım.

Amfinin çalışma prensibi şöyledir. Amfi 3 aşamalıdır. 2 aşaması kafa ve kombolarda ortaktır.
Preamp : gitardan giden elektrik sinyali burda şekillenir.
Poweramp : şekillenen sinyal transformatör gibi elementler sayesinde sese dönüşür.
Kabin (hoparlör) ses burada yükselip dışarı çıkar.
--------------
Rack'ın kelime anlamı "raf"tır.

Raf gibi bölmelere yerleştirilen amfi elemanlarıdır.
Tek başına preamp rack ta vardır.
Tek başına poweramp rackta vardır.
Hatta chorus, delay, reverb gibi efektlerin de rack versiyonu vardır.
(Avantajları: Boyutta ve kütlede azalma olduğu için amfiden daha rahat taşınır. Stüdyo ve sahne alırken bu avantajdır. Ses kafa yada combo amfilerle genelde aynı kalitededir. Racklar da lambalı olabilir.)
 
Son düzenleme:
Bende şuan HT1 kullanıyorum. HT5'de kullandım. Eğer benimki gibi pimpirikli komşularınız varsa apartman ortamında HT5 dahi fazla gelebiliyor. Volume sürekli minimumda tutunca böyle boğuk, bass'lı, uğultulu bi ton geliyor amfiden. Parlak, açık, tane tane duyulabilen tonlar için volume'ude en az saat 10-11 yönüne getirmek gerekli. Haliyle o iş HT5'de bi gömlek daha fazla sıkıntı çıkarıyor.

Ben alıcam, apartman dairesinde odamda kendi kendime takılıcam diyen için HT1 cidden çok güzel bir amfi. 1 Watt Hybrid HT1 de olsa 3W Transistörlü Micro Cube'de olsa sesini yarıdan fazla açıp kola kolay çalamazsınız zaten ev ortamında. Tabi görecelidir, burda komşuların veya evdekilerin toleransı önemli. Kimi ben yarıya getiriyorum sıkıntı olmuyarda diyebilir, bizim apartmanda oluyor :) Düz HT'ler çok cangır cangır ağır metal işlerine gelmez ama boyuna ve fiyatına göre clean de, drive da gayet başarılı.

Ayrıca HT1 HT5 almayın. HT1R HT5R olandan alın, üzerinde reverb efekti var. HT1R'de 1000TL edecek bi amfi değil. İkinci elde 550-600 TL civarı bulunur.
 
Son düzenleme:
Bir sorum daha olacak: internetten prosessörlere baktım, vox marshal mesa vs amfi modellemesi var diyor. Bu modeller benim amfiden çıkan sesi güzelleştirir mi? Daha iyi mi olur? Benim amfi başlangıç seviye.
 
Bir sorum daha olacak: internetten prosessörlere baktım, vox marshal mesa vs amfi modellemesi var diyor. Bu modeller benim amfiden çıkan sesi güzelleştirir mi? Daha iyi mi olur? Benim amfi başlangıç seviye.
Elektrik Gitarlardan Ses Alabilmek için Temel Ekipmanlar 2. Amplifikatör Modelleyicileri
Amfi Line6 spider tarzı modelleyici bir amfi ise modelleyici yada drive pedallar hiç performans vermiyor çünkü amfinin modelleyici kısmı iptal edilemiyor.Modelleyici pedal olarak benim favorim amt nin legend serisi pedallar.
 
Benimde aklıma takılan bir soru var umarım yardımcı olursunuz. Herhangi bir kafa amfiye (mesa, engl, marshall vs.) sadece tek bir kabin mi bağlayabiliyoruz yoksa daha fazla da kabin bağlantısı yapılabilir mi?
 
Benimde aklıma takılan bir soru var umarım yardımcı olursunuz. Herhangi bir kafa amfiye (mesa, engl, marshall vs.) sadece tek bir kabin mi bağlayabiliyoruz yoksa daha fazla da kabin bağlantısı yapılabilir mi?

Yapılabilenler bayağı bir var. Bu durum da (nasıl yapılacağı, hangi değerde kabin kullanılması gerektiği vs.) kullanım kılavuzlarında yazar.
 
Geri
Üst